用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs LH
樓主: lionmimi
go

KV vs LH [複製鏈接]

mylee6 發表於 14-4-28 08:58
想了解下大女上小一後,有那方面根基不足呢? 坦白講,我個細仔9月才上PN班,我估計用約兩年時間才能知道他 ...
The grass is always greener on the other side.
Kv 課程的確是較傳統,dare i say : 少少悶蛋,但我唔會用軍訓去形容,有fd pn lh, kg 轉去kv, 之後入左cky, 咁又點解讀?

至於kv vs lh, 各有特色,視乎父母想要乜。

回覆:bbalau 的帖子

may i know what is the final decision for the parent?

引用:Quote:原帖由+mylee6+於+14-04-28+發表想了

原帖由 bbalau 於 14-04-28 發表
有一個電視節目,講一個小朋友同時返LH and KV.  K2時,家長作出最後決定。

...
邊到可以睇翻?
上左YouTube 找過,但找不到,請指教!

回覆:mylee6 的帖子

我都想睇!

回覆:mylee6 的帖子

大女上小一根基還可以,只是我感覺中文難學過英文,由於我沒有太多時間投放給細女,我沒有時間參與那些親子活動,所以選擇KV, so far 我對KV好滿意,老師好有辦法教,她認讀都幾好,KV 絕對不是軍訓,一年有六次生日會可入校影相,學校較低調,不會為左考小一成績要谷小朋友,我覺得由K1 開始train 自己的事自己做,有責任感,總好過小一,越大越難,兩間都是好學校,是乎你想要的!

回覆:KV vs LH

當然kv教學方法未必有LH咁生動,但相信學生亦唔會覺得悶。老師亦較嚴謹,重紀律但未至於軍訓。小朋友每日都很喜歡返學,中英數根基打得好好(就係phonics,oral同普通話要外補).考小一女仔成績唔錯(唔知男生成績如何)。大女已kv畢業,成日叫住要讀kv小學。所以LH、KV各有好處,又想打好個底,考間好小學,又想要活動教學,兩文三語聽得又講得。針冇兩頭利,搞到我唔知點選。

回覆 lionmimi 的帖子

其實你都有KV同LH嘅經驗(大女KV畢業;細仔讀緊LH PN), 應該可以比較到較喜歡邊類型!
個人好怕每星期要交親子勞作,聽講要做太空人衫etc! 同埋聽聞近年LH都深咗好多,如學7大恆星英文名!
相反,我真心覺得KV唔谷!

只有讀兩間學校的學生,才可能告訴哪一間悶。你隨便問一個KV生,佢都會答好玩,鍾意……

最後dropped 咗LH。

條片幾個月前EK 有人post 過。

引用:最後dropped+咗LH。 條片幾個月前EK+有人p

原帖由 bubuG 於 14-04-28 發表
最後dropped 咗LH。

條片幾個月前EK 有人post 過。
真係好睇家長 style, 如家長 buy 測驗考試,小 party, 小親子家課,應選 KV, 反之,鍾意多活動,無測驗考試,家校合作,多家庭教材,就選 LH!

樓主的小朋友既然是LH讀緊PN,𣎴防向K3的家長了解多一點他們的功課及心得,或者向班主任了查詢,我相信他們的意見會更直接。

回覆:青草地 的帖子

今日同已畢業的家長傾,佢話LH已經變質,變得pushy同主要目的係為小一面試(k2先迫)。唔再係happy sch. 家長一定要跟小朋友的功課,因為教得快同深,小朋友未必咁快消化到。但我到現時,仍覺得佢哋的pn係好好嘅!小朋友開心又學到嘢。

其實係現在的小學變質,自從2000年

自從2000年開始有直資學校出現,教育已經完全變質

引用:今日同已畢業的家長傾,佢話LH已經變質,變

原帖由 lionmimi 於 14-04-29 發表
今日同已畢業的家長傾,佢話LH已經變質,變得pushy同主要目的係為小一面試(k2先迫)。唔再係happy sch. 家長 ...
agreed that it is no longer a happy school,.  u can see that from their open day and materials and parents day.   ir is so academically and interview focus.

引用:自從2000年開始有直資學校出現,教育已經完

原帖由 咪臣 於 14-04-29 發表
自從2000年開始有直資學校出現,教育已經完全變質
agree

引用:今日同已畢業的家長傾,佢話LH已經變質,變

原帖由 lionmimi 於 14-04-29 發表
今日同已畢業的家長傾,佢話LH已經變質,變得pushy同主要目的係為小一面試(k2先迫)。唔再係happy sch. 家長 ...
Pn 真係好,開心又學到野!學校透明度高,會影小朋友上堂相,家長任 download, KV 應該無

charis0225 發表於 14-4-26 18:42
大女現讀小一,幼稚園讀LH,細女現讀KV,LH英文普通話好,上小一普通話科不用操心,英文oral 無問題! LH比 ...
“一年四次考試” - 請問KV的測考以什麽形式進行?壓力大麽?

引用:其實係現在的小學變質,自從2000年 +

原帖由 咪臣 於 14-04-29 發表
其實係現在的小學變質,自從2000年
对!相信遲多幾年更变態

回覆:hoihoima 的帖子

那些考試是平常上課學過的,老師會叫你讀下字,連缐,功課有做過的,其實是評估,每間學校都有,LH一樣有,講得好聽D叫評估,LH有上下學期評估表,小學有D都叫總結性評估,考試term 傳統的叫法,實則等於評估!

‹ 上一主題|下一主題