用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs LH
樓主: lionmimi
go

KV vs LH [複製鏈接]

我大仔讀LH (學之園) [而家讀緊直資小學二年班]; 細囡而家讀緊 KV (根德園) k1。兩間都係好學校,不過真係唔同style,睇下你要求D咩 !

引用:我大仔讀LH+(學之園)+[而家讀緊直資小學二

原帖由 szechu2004 於 14-04-25 發表
我大仔讀LH (學之園) [而家讀緊直資小學二年班]; 細囡而家讀緊 KV (根德園) k1。兩間都係好學校,不過真係 ...
大仔(非LH生)今年考小一,過程壓力不少,慶幸有不錯的offer 在手,現在細仔考到LH PN,本人非常鐘情LH,亦見placement result 極之亮麗,只有兩個疑問,有無LH K3家長分享,offer會否只集中在小數學生? 英普班跟英粵班考小一成績,前者好D?或差不多? PS: 只想為細仔好好部署將來考小一。

感激不盡!!

我大仔以前報LH唔係因為placement result,係因為佢既教學方向,但係而家既LH同以前好唔同,亦係因為呢個轉變,我同細囡選擇左KV !

LH is no longer a happy school.  The material are getting more and more difficult and it is becoming more of a pushy school.  They are focusing more and more on academic results now.

That's one of the reasons why we are pulling our son out from LH after PN this year (we are looking forward to this 'jail break' day in 2 months).

szechu2004  agreed !  發表於 14-4-25 18:21

引用:LH+is+no+longer+a+happy+school.++The+mat

原帖由 victoryu19 於 14-04-25 發表
LH is no longer a happy school.  The material are getting more and more difficult and it is becoming ...
Keep pushing both kids and parents to a higher limit.....

回覆:KV vs LH

相對其他傳統幼稚園,我又不覺得LH很pushy,還可以handle。若果要小朋友學習「自動波」,家長又不用幫忙做功課,KV是好選擇!

引用:我大仔以前報LH唔係因為placement+result,

原帖由 szechu2004 於 14-04-25 發表
我大仔以前報LH唔係因為placement result,係因為佢既教學方向,但係而家既LH同以前好唔同,亦係因為呢個轉 ...
認識既差不多全部分有直資or私小offer,而無直資or 私小offer既係因為穩揸(必收生)心儀津小offer, 只考一間神校志在參與。

引用:Quote:原帖由+victoryu19+於+14-04-25+發表

原帖由 bubuG 於 14-04-25 發表
Keep pushing both kids and parents to a higher limit.....
LH k3一日得三份功課,仲要只寫三兩句,真係唔算谷。係weekend多份閱讀理解同週記花多十分鐘完成。而且無測驗考試,默書只默一句句子加兩三個詞語。
課程內容算深,但小朋友handle到,八大行星我無教佢都自己中英都講到又明何為公轉自轉,連pluto非八大行星都識。但呢d內容我認為深,但學得開心又吸收,無乜所謂,又唔洗串同默。
其實讀任何一間學校,谷唔谷好睇家長取態,明明比字咭方便玩配對遊戲,家長只着眼認字,咁一定谷。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-04-25+發表Keep+

原帖由 Monstereasy 於 14-04-26 發表
LH k3一日得三份功課,仲要只寫三兩句,真係唔算谷。係weekend多份閱讀理解同週記花多十分鐘完成。而且無測 ...
LH幼稚園課程多元化,根基闊!

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-04-25+發表Keep+

原帖由 Monstereasy 於 14-04-26 發表
LH k3一日得三份功課,仲要只寫三兩句,真係唔算谷。係weekend多份閱讀理解同週記花多十分鐘完成。而且無測 ...
呢種就係典型嘅LH教學方法

引用:LH+is+no+longer+a+happy+school.++The+mat

LH is no longer a happy school.  The material are getting more and more difficult and it is becoming ...
我睇過你以前既 post, 大概係因為你本身著重英文,而你認為 LH 較為 local, 同學英文發音唔好,導致你仔英文發音變差,加上,你認為學校要認中文字,你又認為果D中文字艱深,所以覺得 LH 唔係 happy school ! 是這樣吧!其實你 lee 個 case 係錯配!本人認為 international school. 較適合你! LH 真係 local school , 要求學生中英並重,而大部份 local 小學亦好著重考中文!今時今日,中文科難過英文哦! LH 只有評估,唔會強迫小朋友認字,校長講過好多次,小朋友唔 like 認字,先唔好迫佢,家長要做既,係引發佢興趣,因為, LH 既宗旨係愉快學習,建立學習興趣! (樓主:唔好意思,我有小小離題)

MSKAKACHAN  totally agree with u! 我也有留意, 其實 lh 不是他杯茶, 不是 lh 不好!  發表於 14-4-28 18:10

Copy from another jm, FYI : 【明報專訊】傳統名校拔萃男書院新任校長鄭基恩昨會見傳媒表示,該校首屆新高中學生成功升讀本地及海外的大學比率不足七成,當中逾一成文憑試學生因為中文無法考獲3級基本入大學要求,無緣升讀大學。男拔今年將重點推出3招改善措施,包括加強學生古文訓練、聖誕假補課等,希望提升來年大學升學率。

其實中文要學好,在現今學校已是必需。中英數學得好仍然是重要的

victoryu19 發表於 14-4-25 18:18
可否解釋一下LH PN 課程有多深及爲何是 "jail break"?

szechu2004 發表於 14-4-25 18:04
我大仔以前報LH唔係因為placement result,係因為佢既教學方向,但係而家既LH同以前好唔同,亦係因為呢個轉 ...
既然兩間你都是用家,你覺得兩間點比較呢?

其實宜家中英都好重要。問題在於教小朋友的方法。我認為深係冇問題嘅,但由淺入深,教完佢哋明白、入到腦又唔覺辛苦就perfect! 我本以為LH係happy sch, 英普又掂,所以都想比阿仔繼續上k1,但想知點解要jail break呢?真係咁差?既又是kv用家,又是LH用家,可否講多些呢?kv同lh的pros and cons. 謝!

大女現讀小一,幼稚園讀LH,細女現讀KV,LH英文普通話好,上小一普通話科不用操心,英文oral 無問題! LH比較活,考部份直資都不太難。KV 老師師資非常好,一年四次考試,為傳統教學打好根基,香港大部分小學係傳統,容易函接。個人比較喜歡KV compare with LH,因為想小女入傳統學校,其實好睇你想自己的小朋友入那類型學校,兩間各有好處,兩間都要為考小一準備,不要只單靠學校,父母都要為子女準備!

I agree that learning Chinese and English are equally important.  But to me, kindergarten (especially PN) is about playing and learning to take care of themselves.  Learning through play is a better direction.  The material (not just LH but in general as well) is way too difficult in kindergarten these days.  It is way too academic for such a young age.

引用:大女現讀小一,幼稚園讀LH,細女現讀KV,LH

原帖由 charis0225 於 14-04-26 發表
大女現讀小一,幼稚園讀LH,細女現讀KV,LH英文普通話好,上小一普通話科不用操心,英文oral 無問題! LH比 ...
想了解下大女上小一後,有那方面根基不足呢? 坦白講,我個細仔9月才上PN班,我估計用約兩年時間才能知道他較適合傳統或新派學校,現在很難得知。
KV 給我的感覺較軍訓式,小朋友要極之服從,不知能否引起小孩學習興趣。對於測驗考試,又是否需要由K1便開始,我有所保留。
本人無意挑戰不同的看法,只想多些交流!

引用:Quote:原帖由+charis0225+於+14-04-26+發表

原帖由 mylee6 於 14-04-28 發表
想了解下大女上小一後,有那方面根基不足呢? 坦白講,我個細仔9月才上PN班,我估計用約兩年時間才能知道他 ...
有一個電視節目,講一個小朋友同時返LH and KV.  K2時,家長作出最後決定。

‹ 上一主題|下一主題