用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 其實有冇需要做資優評估?
樓主: 廷廷媽
go

其實有冇需要做資優評估? [複製鏈接]

我打左去中大問, 佢話如果唔係想要個IQ TEST REPORT去報學校, 佢話可以先比$1100做個初步評估, 做完之後等專家去評定佢需唔需要做進一步評估, 使唔使咁樣? 定一次就做智力評估?

係呢邊問好D, 之前係親子果邊問係咁比人插, D人覺得你係度哂自己小朋友好叻, 其實我係擔心佢既行為情緒....

YanKanMom 發表於 14-4-23 12:20
唉, 我囝其實已九歲, 見他還這麼愛哭, 有時也不知道好嬲抑或好笑.
其實除了不想失敗外, 我猜他有時可能是一 ...

嘻嘻,我囝快11歲啦!由細到大都愛哭,我習慣了。他們在學校好似好大壓力咁,放學回到家要休息接近一個鐘。通常會食小點當放鬆心情。有時我見他們若情緒不太穏定,會叫他們沖個熱水涼,又或者在床上休息一下。可惜我兩個囝不喜歡運動,不然運動效果更好的。
我呢個媽媽EQ不夠高,所以不能忍受他們向我發脾氣。

明知囝囝不喜歡我話他,練琴時我仍會"提點"他。互相適應囉!外邊不是人人都會遷就他的嘛。他現在哭少了很多,但就會駁咀。好似我剛話佢彈琴彈錯,他應:" Yeah, I'm not deaf!".
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-4-23 15:23
嘻嘻,我囝快11歲啦!由細到大都愛哭,我習慣了。他們在學校好似好大壓力咁,放學回到家要休息接近一個鐘 ...
休息一個鐘算乖的了, 阿囝每晚差不多要七時才開始做功課(五時前回到家), 幸好他的學校不算多功課.
他也是不喜歡做運動的, 動態的最多是一邊跑來跑去, 一邊唸唸有詞地自己作故事.
我也不是好好脾氣, 只比他爸爸多一點忍耐力, 他太過份時爸爸會打他的. 有時我們也由得他哭吵一輪, 當讓他減壓算了.
也是經常駁咀, 尤其在他認為自己有理時, 有時態度過於囂張, 更會惹來爸爸一頓教訓.
絶對是的, 外邊的人那會遷就他啊!他也知道的, 所以對外人他不敢太亂來的, 他只是欺負家人, 尤其是我, 但他暫時最愛的人也是我.

回覆:YanKanMom 的帖子

個個小孩都不同;我仔是個happy boy, 但同理心接近零,鍾愛運動;最近班主任教他如何靜下來。

對做初評定full version無意見,畢竟人人看法不同;但要明白在香港培育資優兒童都幾貴,要有選取。

Radiomama 發表於 14-4-23 18:3蟲
個個小孩都不同;我仔是個happy boy, 但同理心接牠零,鍾愛運動;怒近班主任教他如何靜下來。

對做初評定f ...
講起同理心, 我仔頗怪. 動物中他最喜愛昆蟲, 對昆蟲的同理心强烈過對人. 好像昨天他家姐怕飛蟲, 用書打死了一隻. 阿仔便很憤怒和傷心, 與家姐打起架來. 其後又包了蟲的屍体, 再做棺材, 還說遲些帶到公園泥土安葬牠. 我說他誇張, 他則說人也應尊重昆蟲的生命.

引用:Quote:lillymarie+發表於+14-4-23+09:26+我

原帖由 YanKanMom 於 14-04-23 發表
我囝不願意接受自己的想法不是最好的. 他的中文麻麻, 作文時我若教他用詞, 他就會大發脾氣及大哭, 說為什麼 ...
有沒有考慮過不提點他,或者等他要求幫助才分享你的看法。

就你的描述,我不覺得他怕輸,他可能想自己獨立去嘗試,想證明自己有能力而已!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我囝囝又係好怕輸的人,以前所有會輸的遊戲

原帖由 lillymarie 於 14-04-23 發表
我囝囝又係好怕輸的人,以前所有會輸的遊戲都唔參加,寧願一個人自己玩。係屋企好辛苦先勸到佢和我們一起玩 ...
我都刻意安排他學識勝不驕,敗不餒!要些時間。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:lillymarie+發表於+14-4-23+11:52+是

原帖由 YanKanMom 於 14-04-23 發表
唉, 我囝其實已九歲, 見他還這麼愛哭, 有時也不知道好嬲抑或好笑.
其實除了不想失敗外, 我猜他有時可能是一 ...
部份資優孩子,情感都好敏感,過多一兩年會有改善,會有好日子!

引用:個個小孩都不同;我仔是個happy+boy,+但同

原帖由 Radiomama 於 14-04-23 發表
個個小孩都不同;我仔是個happy boy, 但同理心接近零,鍾愛運動;最近班主任教他如何靜下來。

對做初評定f ...
網上都有好多資源,不過要自己落手落腳,同時是一個很好的親子交流互動,將來會好值得回味!

回覆 ANChan59 的帖子

你說得對, 他是想靠自己想出來.  但奈可因他遲遲才做功課, 故在時間的壓力下我便忍不住出手了!我也知道長遠是要放手的. 謝謝你的提醒.

ANChan59 發表於 14-4-23 20:52
我都刻意安排他學識勝不驕,敗不餒!要些時間。
漫長戰爭。昨晚全家才被他折磨,玩UNO要玩到他贏才准停。好在天父憐憫我們,只需要玩5次。
for every one criticism, three positives must be given.

亞仔昨日家長會,老師叫亞仔去做測試,佢話佢同其他小朋友唔同,唸d野好特別,佢話佢應該係聰明個d,不過佢讀書唔叻,但老師話做左個測試可以睇下佢邊樣叻,去栽培佢,唔好晒喎,不過我見出面個d好貴,但如果中大有個初步評估$1100,係咪可以試下。順帶一提,本人完全唔覺自己小朋友叻,所以真係唔明老師點解話佢特別聰明

引用:學校話阿仔偏向係資優生多過過度活躍,+如果

回覆:其實有冇需要做資優評估

我女彈琴都係,由其呢排要彈scale考琴試,她就是我一話唔啱,佢唔認,我跟住拍低比佢睇,便開始發脾氣話我拍先錯,跟住便喊
總之一話佢的不是,就係落閘黑面。
我而加都盡量少行去睇佢練琴了。
你都試試放手吧!
功課方面,我彩取只睇有無做,其他中英作文我係完全不理,由佢發揮。我哋時間上都好緊迫,因我女係一個極需要瞓的小朋友,瞓少陣都唔掂。上年一年班我會坐正係佢隔離,篤速佢專心快做,但我巳是不看內容的了。
到今年二年班,我都只係遠遠吹趕。

我都試過彈琴拍片,我女都會發瘨。功課同琴我小一開頭已放手,我只是簽手冊不睇也不對有沒有做齊。我女永遠不捉棋,同樣是輸不起。不過不是個個小朋友都不喜歡大人指出他們錯處嗎?學校同家裡基本上是兩個人。我女反而是不太瞓令我好累!

我想問,其實幾歲做測試好?謝謝!

小曳人  >6  發表於 14-6-17 06:26

回覆:廷廷媽 的帖子

我都有呢個煩惱,想知多啲可以點做

回覆:ANChan59 的帖子

請問那裡有網上資源,可否介紹一下!謝謝!

‹ 上一主題|下一主題