用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 其實有冇需要做資優評估?
go

其實有冇需要做資優評估?

學校話阿仔偏向係資優生多過過度活躍, 如果check iq要大拿拿5仟銀, 好肉赤, 最怕check左出黎又唔係, 就算係, 之後有咩可以follow up?  我囝最令人困擾係佢行為, 情緒, eq上問題, 而家都知可以做d咩幫到佢, 唉.....

醒目開學勳章

你仔成績好好?

學校有無話如果係資優有咩辦法幚到你仔?

回覆 CALVEN 的帖子

成績唔錯, 考全級5名以內....學校唔會有SUPPORT, 唔使諗學校方面, 我想係出面搵D EQ管理課程幫阿仔.....使唔使先做個資優評估先?

回覆 廷廷媽 的帖子

如果純粹eq課程,好多NGO都有辦。

如果想參加政府的資優課程,就需要學校推薦,這樣的話,有一些認可的數據(IQ score)會較易說服學校。

為什麼斷言學校不會提供協助呢? 也許有,不過無公開吧。

$5000去個旅行也辦不到,做評估是為了多了解孩子一點。就算不是資優,您也何從中明白他是那方面較佳,個人認為若經濟能力許可,接受評估是好事。

回覆 Radiomama 的帖子

其實佢叻唔叻我都唔緊要, 我係擔心佢而家D情緒問題係因為資優所以係咁, 我主要係想治療佢行為上既問題....

回覆 廷廷媽 的帖子

行為和情緒問題就靠家人或其他師長支持。

我仔也是超級好勝,唔輸得; 在小組內要做話事人。但隨著年齡漸長(今年year 5啦),佢明白天外有天,這個世界叻人何其多。撞板就會有學習囉。就算被罰、被杯葛也是學習,尤得他去面對和處理。我沒有刻意讓他上情緒管理課程,但我有讓他參與童軍活動(體合作)和大量體育活動(消耗剩餘精力)。就連他最弱的朗誦和彈琴也報名,我們常說,輸、不緊要,最緊要自己能面對。

回覆:Radiomama 的帖子

Great parenting.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Radiomama 的帖子

我仔係怕輸所以唔肯參與,同佢講左好多次輸咪輸,玩係至在過程唔係輸贏,但佢都係唔肯參加,其他小朋友久而久之唔叫佢玩

回覆:廷廷媽 的帖子

你仔幾多歲、幾年級?又或從無分輸贏的活動開始,童軍是一例。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我起初都好似你咁,嫌貴,唔想做評估,覺得做唔做都一樣
但最後因為情緒問題,發覺好多呢方面支緩都要出示評估報告,於是,俾錢做咗!但得著比嗰幾千蚊多!
首先,我對孩子了解多咗,對佢嘅要求有所微調,大家關係開始好轉 (我發少咗火啦~)
我樂意接納佢嘅不足,幫佢了解自己,面對自己,改善不足嘅地方
因為我知道佢有強大嘅理解能力,我會俾多d機會佢去學佢年齡唔應該學嘅嘢,學習動機好緊要呀!要keep住佢團火,要教佢自學!

你提到輸唔起,建議你俾佢學棋!我兒年半前開始學圍棋,一開始就贏多輸少,一輸就想喊,但輸輸下就慣啦!最重要係想玩~就自然有贏有輸!
恐龍家

我囝囝又係好怕輸的人,以前所有會輸的遊戲都唔參加,寧願一個人自己玩。係屋企好辛苦先勸到佢和我們一起玩board games, 一輸咗就尖叫大哭,怨我"逼"他玩。連飛行棋/UNO都玩唔到。我地全都怕咗佢,由得佢。

另一方面,佢哥哥係個D輸極都肯玩的人。我就常把握機會在細囝面前讚哥哥唔怕輸夠毅力。有時候會講一些運動員或者音樂家的故事,讓他知道成功背後人家其實失敗過好多次。呢個諄諄善誘的過程做了三年多,他開始明白多一點。

還有一個對我細囝好有幫助的方法,就是教他做家務。他自理能力好些,自信心大些,真的沒那麼介意輸。有時倒瀉水或弄汚漕了地方,教他自己清理好。讓他明白,做錯了不要緊,他有能力自己收拾返好。

昨晚我們一起玩UNO,玩了兩次夠鐘要停,他就想哭。因為他未win過。我對他說,我也沒勝過呀!

常常掛在咀邊的一句"比賽勝出的只有一個,輸了是很平常的事。",目的是幫助他明白,輸,不代表他很差。
for every one criticism, three positives must be given.

多謝各位意見, 我同C6傾下先, 咁你地係咪係中大CHECK?

lillymarie 發表於 14-4-23 09:26
我囝囝又係好怕輸的人,以前所有會輸的遊戲都唔參加,寧願一個人自己玩。係屋企好辛苦先勸到佢和我們一起玩 ...
我囝不願意接受自己的想法不是最好的. 他的中文麻麻, 作文時我若教他用詞, 他就會大發脾氣及大哭, 說為什麼我要說出來, 甚至不肯用我教的詞, 硬要自己想一個出來. 如心裡知道我教的比他想的好, 便發忟憎說其實他也會想到的, 只是我先說出來吧了! 不知這是否亦是一種怕輸怕失敗的心理.
我們也經常跟他說偉人/發明家背後所付出的努力, 所面對過的無數失敗, 亦告訴他"台上一分鐘, 台下十年功"的道理, 但暫時他的情緒控制仍是不佳. 盼望他能進步啦! 對孩子總要存著盼望的心, 否則日子會很難過的.

YanKanMom 發表於 14-4-23 11:41
我囝不願意接受自己的想法不是最好的. 他的中文麻麻, 作文時我若教他用詞, 他就會大發脾氣及大哭, 說為什麼 ...
是呀!我囝囝亦不喜歡我指出他的錯。他練小提琴,每次我指出他的問題時,他十次有九次都會哭,好唔憤氣咁。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-4-23 11:52
是呀!我囝囝亦不喜歡我指出他的錯。他練小提琴,每次我指出他的問題時,他十次有九次都會哭,好唔憤氣咁。 ...
唉, 我囝其實已九歲, 見他還這麼愛哭, 有時也不知道好嬲抑或好笑.
其實除了不想失敗外, 我猜他有時可能是一種情緒的發泄, 因他社交不好, 在學校會遇到不如意的人和事, 可能累積了一些負面的情緒, 回家便肆意發作了. 當然這樣對家人不值鼓勵, 亦需指正及教導, 不過作為媽媽, 我是有些體諒的.

醒目開學勳章 貢獻勳章

廷廷媽 發表於 14-4-23 10:17
多謝各位意見, 我同C6傾下先, 咁你地係咪係中大CHECK?

中大好似貴少少 (~5-6K?)
我check過,小童群益會好似平dd,~4.5k
我跟學校做,4k

恐龍家

請問評估左後的資優生, 中大或資優學院會唔會跟進架?

回覆 小曳人 的帖子

咁其實係中大/小童群益會/資優教育學園CHECK有咩唔同?

回覆:廷廷媽 的帖子

只要是認可的就可以了。
就算在中大或資優學院做評估,之後要報讀課程仍要go thru所有程序。中大課程要$, 後者則政府資助。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實邊個機構都一樣,佢地都係用相同題目,受過訓練,認可嘅人士做
聽聞有d有詳細報告,有d要詳細報告就要加錢
我覺得睇咗結果,如有需要先要註細報告,因為呢份報告本身見人嘅機會不高!
恐龍家