用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心請教: 幼稚園上課時學外語好過出外補英文? ...
樓主: snoopy333
go

真心請教: 幼稚園上課時學外語好過出外補英文?

hehawendy 發表於 14-4-24 11:57
好多謝你既意見....好中肯! 當然, 有學卷又有三文兩語就PERFECT...但我最心儀既呢間學校只係得WAITING....~ ...
唔使客氣,因為我經歷過才知道有咩可以留意,有時唔親身感受吓係好難選擇(如有開放日)。真係好想知道私校情況而又有時間,不防放學時間去門口睇吓聽吓情況(好似誇咗啲),有冇小朋友喊住出嚟,會講啲咩(我要返工,完全冇機會做到呢啲嘢),有冇禮貌。可能會有意想不到既效果!我都忙完幾個月,等緊6月判刑(小一放榜結果)。

回覆 yfchoy 的帖子

我都係要番工....~所以唯有打去問下....~ 唔知點解打去問呢D DETAIL 野好似會好討厭咁, 但個個爭住去報學校, 除左上EK 同識人讀緊有FEEDBACK...~ 都冇咩途徑知道得最清楚到底係咪適合自己小朋友...~

yfchoy 發表於 14-4-24 11:37
係呀!私校再加補習,費用真的不小。但要留意,有些自稱兩文三語的學交,實際校內的環境是否如你所期望的英 ...

多謝你既分享!

我有問下我心儀學校既家長. 有學卷既卓思除了一星期有三堂英文外其他全中文. 而康傑就每日有英文堂外, 外籍英文老師會有多一小時同佢地去playground玩, 去 outing等. 唔知咁係米都學到英文?

回覆 hehawendy 的帖子

有冇識人讀過?

如果唔識真係可以去學校問下家長意見. 我都去過.

hehawendy 發表於 14-4-24 13:18
回覆 yfchoy 的帖子

我都係要番工....~所以唯有打去問下....~ 唔知點解打去問呢D DETAIL 野好似會好討厭咁 ...
睇吓問啲咩,一般教學程序,我覺得都正常。但若想從學校知道老師有冇愛心和熱誠,校方一定話有。另外,班主任亦係好重要既關鍵,有愛心,包容和耐性 VS 嚴格和愛心,妳會覺得想要邊種?樹大有枯枝,每間學校總有好和唔好的老師,所以從不同途徑攞意見會穩陣。

snoopy333 發表於 14-4-24 13:23
多謝你既分享!

我有問下我心儀學校既家長. 有學卷既卓思除了一星期有三堂英文外其他全中文. 而康傑就每日 ...
若根據資料,康傑的環境較為貼近你所想,但要記住,就算學校有充足的環境亦要視乎小朋友的配合才可達到。可能你會覺得即係冇講嘢。例如,若整班同學和老師都以英語閒談,好開心,但小朋友會否因為怕羞和驚講英文/普通話而小說話?若老師們俾較多反應給有回應的小朋友,久而久之,小朋友由於怕去面對而生厭,效果有可能並未如在廣東話教學內吸收的多。我想講的是,除了語言,老師的愛心和熱誠不能給比下去。我聽說過(其他學校),有小朋友因為不喜歡班主任而每每作對,不答問題。而那位資歷深厚的老師就認定小孩有問題和家長唔理小朋友,咩都唔識,但唔會諗辦法去了解小孩心熊。最後搞到個家長十分勞氣。

引用:Quote:hehawendy+發表於+14-4-24+10:29+回

原帖由 yfchoy 於 14-04-24 發表
佢哋咁細個,吸收會快。在外補習我覺得成效視乎你俾幾多時間。若果每星期只上一常個多小時,練習機會真的不 ...
( 小女幼稚園就是兩文三語,有NET。但我唔見得佢普通話識聽(只懂唱歌仔但日常溝通聽得唔太明),英文好啲但都未達標。),

你小朋友崇真國際?我小朋友都天天有net, 但我都覺我小朋友英文未達標。

lovebb2 發表於 14-4-24 15:47
( 小女幼稚園就是兩文三語,有NET。但我唔見得佢普通話識聽(只懂唱歌仔但日常溝通聽得唔太明),英文好啲但 ...
唔係呀,佢哋係兩天中文兩天英文,有蒙特婁利。每年都有觀課日,以我所看,老師係有叫小朋友答題,但小女卻縱棋四海,喜歡就答吓,試完舉完手冇被選中又唔再試,繼續雲遊(不過同學媽咪話佢見我係度特別雀躍坐唔定)。
因為有觀課日,所以我會有之前POST出嚟既結論,就算環境幾好,未必對每個小朋友有效。好彩既係班主任唔會因為佢坐唔定而責罰佢,只不停提佢嗰心返嚟和近班主任多啲。但其他老師唔會咁做,亦會因佢唔應老師而問其他同學,咁咪練習唔到。有時反而會諗,若果老師會邊嚴厲責罰邊以愛心引導,可能會很好(想得太美了),因為佢算聰明,但就係懶和唔專心。所以以我情況,若有個別老師對住佢温習會功效好好多(如現在的普通話補習老師)。可以的話,一定要去觀課日了解吓小朋友上堂情況再針對學習。所以遇到好老師,千萬別因學校因素而輕易放棄或轉校(當然太嚴重跟自己所想相反則另計),可能得不嘗失。

lovebb2 發表於 1-4-24 15:47
( 小女幼稚園就是兩文三語,有NET。但我唔見得佢普通話識聽(只懂唱歌仔但日常溝通聽得唔太明),英文好啲但 ...
請問你小朋友是學卷還是私立?

yfchoy 發表於 14 14:56
若根據資料康傑的環境較為貼近你所想,但要記住,就算學校有充足的環境亦要視乎小朋友的配合才可達到。可 ...
我囝囝係比較怕羞,原本想在康傑可以培養獨立性及增強自信心。而家我有D擔心。

引用:Quote:lovebb2+發表於+1-4-24+15:47+(+小女

原帖由 snoopy333 於 14-04-27 發表
請問你小朋友是學卷還是私立?
私立

snoopy333 發表於 14-4-27 15:28
我囝囝係比較怕羞,原本想在康傑可以培養獨立性及增強自信心。而家我有D擔心。 ...
其實我覺得有點賭大細既感覺,因為有啲因素係好難預計。若有開放日,不防帶小朋友看看環境,睇吓佢鍾唔鍾意。

回覆:yfchoy 的帖子

我諗我知你講邊間,應該是灣仔區吧?其實我覺得學校有誤導,只是2日有英文堂、2日有普通話堂,並唔係2日全英2日全普(最初我以為係),每堂時間幾長真係唔知,仲要係分組活動,如果你嗰組唔係外籍老師帶都係用廣東話

回覆:snoopy333 的帖子

我小朋友之前讀學卷幼稚園加每星期補一堂英語,半年前轉了間英普幼稚園並沒再外補英語了,兩者我就覺得後者較好。他每天在校聽講都是全英普,進步得好快,識聽識講,全部在學校學到!而且不需費時費力揾人湊佢去補英普,只join咗興趣班!咁對小朋友都好D,冇咁攰。至於費用,相差不是很大,出外補習費用不平!

樓主,好睇你小朋友性格。如果是文靜型,不多在堂上主動,在外補英文是有用些,我指是小班那種3-4人一班。若小朋友是好動多嘴型,學校1·5小時有效些。當然私校加外補最好

我小兒現k1,之前也有你的煩惱。最後n班和k1上學期選了没net 的校學,自己出外補phonics.不過每晚他说英文story book. k1下學期轉了有net的。

回覆:snoopy333 的帖子

回覆:BALL_B116 的帖子

回覆:真心請教: 幼稚園上課時學外語好過出外補英文?

我亦有類似情況。仔仔係英普幼稚園讀緊N班。英文溝通完全無問題,普通話簡單對話也可以。佢亦讀得開心。我相信升上去英普不需出外再補。但此校不太注重德育,班主任全Net,資歷不深,紀律亦較鬆。可以繼續升上午班K,返學步行少於十分鐘。

另一間是地區知名學券幼稚園,但每日有半小時Net 英文堂,普通話好像每星期一堂。活動教學,自設教學材料,基督教背景,重視德育。需搭校車,車程只需十分鐘,但不知要兜幾耐同第幾站。收了下午班。

計錢,因要出外補習,估計只係每月相差一千,但補習班始終有彈性,讀無學券三年學費就十幾萬! 最怕上午搵唔到屋企附近補習,太趕又驚佢幸苦,佢宜家平日都要午睡個半至兩個鐘。

最大考慮係仔仔好動反叛,有時都肯聽道理,我哋希望比多D德育佢,提升佢自理能力和服從性,教會幼稚園好似適合D。將來目標都係區內band 1 or 2 津小,都會考下陳守仁等直資。

所以好頭痛。好唔捨得宜家咁理想嘅語境,同上午班,好難取捨。大家有乜意見

Thanks