用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 真心請教: 是否幼稚園時開始學外語好過小學時才補 ...
go

真心請教: 是否幼稚園時開始學外語好過小學時才補

我小朋友今年9月入k1. 心儀兩間幼稚園.

1) 第一間是區內出名的學卷幼稚園(青衣卓思)收了但佢係傳統教學(早寫字), 課程深但每星期只有三堂英文(半小時/堂).

2) 而另一間是康傑, 佢每日有半小時學英文另有一小時外籍英語老師會參與課堂內活動.

兩間學費差廿千. 派位兩間差不多.

我唔知係米每日學多一小時英語好過出外補英文?  

Language 是要浸的,每日少少會較好generally speaking, 不過當然要看清楚課程其實教d乜。

snoopy333 發表於 14-4-22 11:17

1) 第一間是區內出名的學卷幼稚園(青衣卓思)收了但佢係傳統教學(早 ...
我不認識卓思, 但學卷幼稚園受教局管, 不可能太深, 只能偸偸用功作紙加深, 正式課本要淺. 教局亦唔會准K2前寫字.

AgapePa 發表於 14-4-22 11:41
我不認識卓思, 但學卷幼稚園受教局管, 不可能太深, 只能偸偸用功作紙加深, 正式課本要淺. 教局亦唔會准K2前 ...
太深又未必跟到,大仔會好d,細仔可能要天才級智商先跟到,不過EK天才特別多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

有良好的exposure,啟發到小朋友對語文的興趣,佢自發去學,去看書、看卡通、去表達,係遠遠好過補習。香港學生補咗十幾年英文,有無效大家心中有數。

引用:我小朋友今年9月入k1.+心儀兩間幼稚園.1)+

原帖由 snoopy333 於 14-04-22 發表

1) 第一間是區內出名的學卷幼稚園(青衣卓思)收了但佢係傳統教學(早 ...
康傑應該好d, 每日有英文堂,就算唔係好識講都識聽啦! 如果外出補英文,可能每星期一堂,私人機構都要一千一個月。返pm仲好,小朋友可以瞓晏d.

多謝大家既意見。如果唔係錢既問題,我一早選擇康傑。但先生卻鍾意卓派位好,校長好。好難選擇!!

小一派位同讀邊間幼稚園無關的, 點解話鍾意卓思派位好呢?

回覆:真心請教: 是否幼稚園時開始學外語好過小學時才補

小學最大問題是沒有太多時間剩,比KG忙很多,平日光是應付功課、溫習、練琴等都沒有太多時間剩下給孩子玩玩輕鬆,建議KG時打好英文phonics個底,小一已經應付了7成英文需要

Twins 媽咪

tantanmama 發表於 14-4-23 11:32
小一派位同讀邊間幼稚園無關的, 點解話鍾意卓思派位好呢?
我諗唔會儍到以為讀某間幼稚園就入到某間小學啩,如果一心去考小學,最重要係父母既教導、栽培及安排! 只可以話父母揀邊類型幼稚園,有些反影了該批父母對選小學既進取度或選小學之類型。另外,因不同原因,相信有某d小學喜歡收某d幼稚園生。仲有,學校既"派位結果"只係統稱,當中會有夾雜住自己出去考直資、私小、及叩門既"戰積"。例如早幾年,我呢面有間(出名較深而且傳聞某小學喜歡收的)幼稚園已經要通宵排隊攞報名表,相反我仔間(出名淺,多大6人報)既幼稚園,上午班只得十零個學生。當你一對比兩間幼稚園既"派位"結果就會見到好大分別。我仔學校,歷年每屆畢業生只有1、2%入直資私校,入一線小學都少,大部分係入二、三線小學。若果係進取形父母,點會揀我仔果間呢!?

回覆:真心請教: 是否幼稚園時開始學外語好過小學時才補

康傑除左多英文仲係活動教學,卓思係傳統,睇你想小朋友個性

我和你住同區的,雖然我不喜卓思,但如果係我,會讀卓思,果兩千蚊搵Net teacher 學英文,一定比每天半小時全班分一個Net 好。卓思的學術是不錯的,低讀

barrybbmami 發表於 14-4-29 23:31
我和你住同區的,雖然我不喜卓思,但如果係我,會讀卓思,果兩千蚊搵Net teacher 學英文,一定比每天半小時 ...
康傑每日有半小時學英文外另有一小時外籍英語老師會參與課堂內活動 (還有一名廣東話班主任), 我都擔心d學生係米多數集中聽廣東話班主任指示而令英文net只係輔助而已?