用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 行為問題
go

行為問題 [複製鏈接]

之前我懷疑阿仔有過度活躍, 學校幾個老師做過問卷話應該唔係, 反而似係資優, 我仔最大問題係EQ好差, 好易發脾氣, 唔鍾意輸, 一輸就發爛渣, 搞到同年紀既小朋友都唔鍾意同佢玩, 杯葛佢, 我怕繼續咁樣好影響佢社交, 想問下點可以做一D控制EQ既治療?
   2    0    0    0

回覆 廷廷媽 的帖子

有關你阿仔行為問題,我有朋友既細仔好似你阿仔情況,佢宜家讀地神校一年級,我朋友好怕帶佢出街,阿仔好high, 攪亂鋪頭佈置、大叫大喊、周圍攪亂打人,佢同阿媽玩對抗。後來,我朋友揾遊戲治療師見阿仔,幾堂後阿仔純咗,出街好咗,冇再大叫冇打人,易合作。我pm資料俾你。

kuma_mama  可以比資料我嗎?  發表於 14-6-19 14:00
四隻貓  麻煩pm 資料俾我. 我仔也有相同情況.  發表於 14-5-2 14:19
kwansara  可以pm比我嗎 ?  發表於 14-4-23 12:32

醒目開學勳章 貢獻勳章

係呀,可以試試遊戲治療
另外可以留意資優支緩嘅情緒小組,小童群益會同資優教學學院都有搞
恐龍家

引用:回覆+廷廷媽+的帖子 有關你阿仔行為問題,

回覆:行為問題

Can you pm me please?

回覆:行為問題

and pm me pls!

你好呀!

我囡依家兩歲半, 應該唔係資優, 但佢有情緒問題, EQ 好低, 近乎零, 我都想知多D 遊戲治療的資料, 可否PM 我? 謝謝!

回覆:mimi1102 的帖子

2歲半?!這年紀的幼兒當然不穩定,容易扭計。建議做父母的先學習了解自己的小朋友,如有問題應先請教母嬰健康院的護士。

Radiomama 發表於 14-4-23 13:51
2歲半?!這年紀的幼兒當然不穩定,容易扭計。建議做父母的先學習了解自己的小朋友,如有問題應先請教母嬰 ...
我其實仲有個大囡, 佢冇依種情緒問題, 當佢係幼兒時, 可以用乖黎形容, 但妹妹情緒就波動好大, 做天使時可以好乖, 但做魔鬼時係人都怕左佢, 半夜放大喉嚨喊個幾兩個鐘都得, 性格又好急, 唔啱佢心意就發脾氣.
佢平時理解力好高, 試過同佢解釋應該要點點點, 但佢唔聽, 依家有時我會叫佢唔好扭, 有禮貌地同我地講佢需要D 咩野, 再加句 "PLEASE", 係有改善到, 但我仍然希望可以搵其他方法, 改善佢EQ 的問題.

回覆 mimi1102 的帖子

大女易湊,顯得細女有性格吧。這情況好平常,不要太快標籤細女。

回覆:Radiomama 的帖子

同意,每人脾性都吾同。

‹ 上一主題|下一主題