用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳大跑贏城大理大浸大(李八方)
go

澳大跑贏城大理大浸大(李八方) [複製鏈接]

喺香港,補習學校為咗賺取家長嘅錢,塑造咗好多星級名師,估唔到家陣連大學都可以用星星分級。一個名為「中國校友會網」嘅內地組織,發表咗一年一度嘅「中國大學評價報告」,其中一個排行榜專為港澳台三地大學而設。結果顯示,香港有三間大學躋身六星級別,澳門大學都有五星,仲跑贏咗香港嘅浸會大學同樹仁大學,呢兩間只得三星。

獲得六星嘅包括港大、科大同中大,同反服貿男神林飛帆所讀嘅台灣大學齊名。至於五星級別,香港冇一間大學入到,反而見到澳門大學。香港嘅城大、理大、浸大同樹仁,都只能躋身四星同三星級。

評審參考港大民研

睇落個分類都幾難理解,根據報告,六星大學係指「辦學層次」屬於「中國頂尖大學」,五星係「一流」,四星係「高水平」,三星就「知名」。而成份報告最大亮點就係分級標準,報告話,港澳台地區大學嘅評審標準,除咗參考英國泰晤士高等教育世界大學排名同英國教育組織QS世界大學排名之外,仲睇埋香港大學民意研究計劃。

八方好感動,多年來一直被《大公》、《文匯》呢啲熱血愛國傳媒質疑嘅港大民研計劃,終於獲得內地機構認同。至於報告中嘅港澳兩地大學分級,喺城大畢業、澳大教書嘅教授仇國平就一言以蔽之:「睇完咪算囉!」佢話內地好多大學排名報告,而選擇去港澳升學嘅內地學生,最重視嘅未必係大學級數,而係讀完書可唔可以留低搵工甚至攞到身份證;呢樣嘢只可以喺香港做到,澳門唔得。

0    0    0    0

回覆:澳大跑贏城大理大浸大(李八方)

碧綠人只識排名,卻不懂排隊

引用:碧綠人只識排名,卻不懂排隊 +

原帖由 701003 於 14-05-11 發表
碧綠人只識排名,卻不懂排隊
所以他們特別喜歡港大,就是因為排名。

王家爸爸  同胞不但識排名,而且識排隊,所以也選港大。  發表於 14-5-12 17:39
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+701003+於+14-05-11+發表碧綠

原帖由 ANChan59 於 14-05-11 發表
所以他們特別喜歡港大,就是因為排名。
雙飛童選中小學都係靠排名!好多懂排隊的鄉港人也依賴排名選校

王家爸爸  哈哈,系咁架啦,就好似男仔SPCC,QC,...,而女仔SPCC,DGS,...咁。  發表於 14-5-12 17:34

回覆:澳大跑贏城大理大浸大(李八方)

好!等佢哋去多D澳大,少D來港大……

kachunpapa    發表於 14-6-4 11:08
王家爸爸  週末在港大基本上只能見到祖國同胞,很勤力,所以成績也好。  發表於 14-5-12 17:42
‹ 上一主題|下一主題