用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問大家有無報過記憶法的課程...
go

請問大家有無報過記憶法的課程... [複製鏈接]

醒目開學勳章

想幫他們報D學記憶法的課程...原來學費都
子女上過記憶法的課程的媽咪可否分享下,對學習有幫助嗎?請指教謝謝!

1    0    0    0

有上過,收費過萬,小朋友小學時上,不覺有用。在太子那間,女人主持果間

Pororokid  果間垃圾!  發表於 14-7-17 00:06

記憶法, 其實都係靠「方法」去記嘢; 方法好似有幾種。
我睇過有一D理論, 或介紹記憶法的書本.......
我第一個諗法係: 我記憶力超弱, 連佢教嘅方法都唔會記得, 咁點增強記憶呢! 對小朋友情況都一樣, 尤其去學的原因唔係小朋友自願性的.
所以相信功效真係因人而異; 畀我就浪費金錢嘞.

黃巴士    發表於 14-5-8 11:41
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

回覆:請問大家有無報過記憶法的課程...

讀過,無乜用!太貴,不值!

vincher  agree  發表於 14-5-13 16:42
vincher  agree  發表於 14-5-13 16:42

回覆:請問大家有無報過記憶法的課程...

買幾本書自學最實際。

王家爸爸   即使沒有學成,損失也不大。  發表於 14-5-8 10:03
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

我有上過,好難明白..... 可能我無咩慧根

王家爸爸  你怎知"老師"真的識記憶法?  發表於 14-5-8 10:11

引用:讀過,無乜用!太貴,不值! +

原帖由 小師妹 於 14-05-01 發表
讀過,無乜用!太貴,不值!
Cant agree more.  記憶法都要懂得運用方法去記,有時概念很抽象。我當時教囡太desperate,花了成萬元,但收效少。

Yanamami  成萬銀。。。  發表於 14-5-8 12:06

花一點時間睇下“最強大腦”,可能更有用,至少可以睇下中國和世界記憶最強的人點樣記憶,即使沒有學會記憶法,你仍然可以學習普通話,甚至一兩句德語,意大利語或西班牙語。

回覆 王家爸爸 的帖子

記憶法本來就是要博文強記,看下以下例子:

1)鹿生五六點辦?地球半徑6356.8公里。青年律師跳黃河。5464公里。

2)原素表前廿:卿害你,皮彭,嘆啖氧,弗乃,納美女,龜輪留碌,阿甲蓋。

3)reactivity table: 甲納蓋美女,新鐵石,銅汞銀金
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

1)鹿生五鹿點辦?地球半徑6356.8公里。青年律師跳黃河。5464公里。

2)原素表前廿:卿害你,皮彭,嘆啖氧,弗乃,納美女,龜輪留碌,阿甲蓋。

3)reactivity table: 甲納蓋美女,新鐵石,銅汞銀金

王家爸爸  銅汞銀金  發表於 14-5-13 15:25

Obiepapa 發表於 14-5-9 22:50

1)鹿生五鹿點辦?地球半徑6356.8公里。 ...
記得老師要求我們死記金屬活性:鉀鈉鈣鎂鋁錳鋅鐵錫鉛氫銅汞銀鉑金,所以到現在仍然可以背出來。

vincher  我只記得自己fail....个位数字果隻……  發表於 14-5-13 16:44

亞女都讀過無乜用,反而速讀法好有用

你可以search全腦學堂,示範好似好神奇,但完來自於小朋友都可以做到,
雖然無示範小朋友甘快,但一分鐘可以看5頁全文字既書,仲要係記得果只,
不過幾貴

你在google sesrch 全腦學堂,打去問下
因為亞女在小六時學,現在讀中三,
所以没有最新資料

it is no good for my duaghter
‹ 上一主題|下一主題