用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 如何部署三次呈分試?
樓主: baseball
go

請教: 如何部署三次呈分試? [複製鏈接]

回覆:請教: 如何部署三次呈分試?

很多謝各位的意見!不過真的很緊張

回覆:palmchristy 的帖子

Palmchristy, 很多謝妳的提醒,特別
提到他們於青春期的情緒變化。

我同意態度都好重要,我仔仔都宜家都仲未開始緊張自己成績,我緊張過佢,佢成績已經係b2,再唔努力跌到b3,我就冇眼睇............

其實三次都一樣重要, 但如果一定要分, 第一次我認為是非常重要, 因可申請直資及私校, 申請時第二次成績可能尚未出來,
第二次與第一次的成績在自行時要見人, 因此第二次都好重要

baseball 發表於 14-4-22 23:44
Palmchristy, 很多謝妳的提醒,特別
提到他們於青春期的情緒變化。

不用客氣, 只是過來人的經驗.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:請教: 如何部署三次呈分試?

從這處得到大家很多不同的寶貴意見,
再想請教如何令小朋友多些信心和鬥心?
又怎樣可減少'careless mistake'

最佳部署是三次都搏到盡, 頭一次考得好也不要沾沾自喜, 掉以輕心, 特別係第二次呈分, 經過一個暑假之後, 人人發力, 排位有可能大兜亂.....反之, 一次失手也不要太氣餒, 第三次是最關鍵, 又係最深的一次考試, 未到最後都不知勝負如何。不過最好第一, 二次呈分試考靚仔D啦, 因為咁樣自行收生時入到心儀中學的機會就會大增了。

王國會長

樂恩媽 發表於 14-4-21 15:34
同意三次都重要!
要時刻和孩子分享呈分試的重要性,但又不能給太大壓力,總要平衡!
考試範圍其實不算太多,一 ...
常識×6 都唔算救命科, 因有唔少時事課外題, 唔好彩撞唔中也失唔少分.

王國會長

goodboy1 發表於 14-5-1 23:35
學生唔應該只為呈分試而讀書,但發覺有部分會是這樣!
你的黑馬論

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-4-21+18:38

原帖由 goodboy1 於 14-05-01 發表
應該三次一樣比重,會唔會頭兩次成績很好的
唔會,兩次都係九十左右,第三次未派成績表,實跌!不過家長話今次數學難,整體跌。但中英佢原來每科高分咗幾分,所以無咁傷。我仲驚到死叫老師幫我睇多次。

引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-05-01+發表應

原帖由 fionakong2008 於 14-05-01 發表
唔會,兩次都係九十左右,第三次未派成績表,實跌!不過家長話今次數學難,整體跌。但中英佢原來每科高分咗 ...
係全級排九十,如果九十分就唔使愁

瑩瑩老豆 發表於 14-5-1 22:12
常識×6 都唔算救命科, 因有唔少時事課外題, 唔好彩撞唔中也失唔少分.
...
阿仔學校得3題,每題2分,仲要係選擇題,所以影響不大!可能間間學校不同啩!

樂恩媽 發表於 14-5-2 01:45
阿仔學校得3題,每題2分,仲要係選擇題,所以影響不大!可能間間學校不同啩!
...

錯一題無2分,已經好影響平均分喇..........
唔好睇少呢2分,1分都足以拉低名次位值,同學之間平均分相差0.XX已經彈開幾個名次了,大家D分實在咬得好緊.

王國會長

樂恩媽 發表於 14-5-2 01:45
...
得3題又係選擇題咁好. 我囡有6題仲要係塡充, 而且範圍太廣, 真係考運氣

引用:很多謝各位的意見!不過真的很緊張 +

其實唔係個個小朋友都要補習既, 比佢試下囉! 我個女無補習, 因為佢一聱D 同學講連電視都無時間睇就好抗拒. 但佢一直都保持10名內, 當然佢可以更加好, 但我覺得書係讀唔完的, 佢將來就會明白, 自己唔夠就要更加努力啦!

我們常識時事題多是圍繞考試範圍接觸得到的新聞, 全部問答 + 思考 + 自我分析題, 大約3-4題, 佔10%, 有時要作半版紙架!
‹ 上一主題|下一主題