用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 義務教一個由數學不合格進步到92分! 新教果個1+1都唔知 ...
go

義務教一個由數學不合格進步到92分! 新教果個1+1都唔知係2

本來有真名的證據, 之前POST過, 但被警告, 所以改貼沒名字的

我在義務工作發展局是一個義工, 教小學數學科 我教梗一個小五學生, 佢有學習障礙和過度活躍(比我鬧到無咩過度活躍)
佢科科唔合格, 不過我只教數學, 佢數學唔合格進步到92分
我教人唔認真同埋好懶(個個都咁認為包括自己), 我教佢1粒鐘, 平均有45分鐘細路在同細妹玩/在吹水的, 實際只教15分鐘! 可能教15分鐘佢仲無咁辛苦學得仲快! 不過自覺教得好
亦有大量意見認為我太惡... 有一日第一次同佢去社區中心參加義賣活動, 個個識佢唔識我, 我叫佢做數, 佢唔肯做數, 我就狂罵他, 他哭得個個都可憐佢, 果日當然話我好衰, 唔理我同佢一直關係好好, 社工就即時話佢唔想做就唔好迫佢做! 果度仲有好多人, 我當然比人背後話我超惡! 社工仲要打比佢呀媽話唔應該比咁火爆的人教! 佢呀媽都同我講好說話. 雖然係咁, 我同佢關係好好, 教完佢, 佢會同我出街幾個鐘(呀媽唔多關心佢, 呀爸可能幾個月先同佢出街一次). 以前佢無人肯教佢, 可能佢好頑皮, 我開始教之後就越來越多人鐘意教佢, 不過其他老師教佢全科(仲要係咁講答案果隻)佢比我咁惡教完同埋相處之後乖左靚仔同得意左好多! 小五佢仲咁天真無邪真難得, 出街要拖住(我小學開始唔拖手, 我小五唔聽屋企人講野, 佢仲好聽話), 仲好鐘意玩玩具(我小五都唔玩玩具了).
而家義務新教一個小一的學生, 教左佢2日英文默書(本來唔教, 佢呀公迫我教= =), 多數的合格唔合格邊緣左右進步到98分
佢數學小一已經唔合格, 岩岩經過第一日教佢數學真係嘔血... 1+1佢竟然唔知係2...0+?唔知一定係0, 仲要講左好耐先明!

我教過幾個人幾個月, 每個人數學都有10分或以上進步...不過成日我都唔認真教, 個細路在玩我有時會同佢玩, 傾計有時會同佢傾, 家長就唔會鬧我, 但
一定鬧個細路!

回覆:tomng12345 的帖子

回覆 sweet2008 的帖子

same here....and the purpose of posting it

MrBeast  Then let it sink  發表於 14-4-22 11:50

回覆:義務教一個由數學不合格進步到92分! 新教果個1+1都唔知係2

??????????

醒目開學勳章

回覆:義務教一個由數學不合格進步到92分! 新教果個1+1都唔知係2

Sell緊自己???

其實樓主到底想表達d乜

醒目開學勳章

鬧到可以無咩過度活躍

carchu12  咪就係﹗d醫生執包袱得啦﹗  發表於 14-4-30 13:05

可能樓主想講:
1. 小朋友教得太長時間無用, 吸收唔到, 俾佢哋玩下又學下, 輕鬆啲
2. 要搵對方法教, 好老師好重要
3. 同小朋友要關係好, 會比較受教
4. 沒有教不好的小孩, 就算1+1都唔識

以上係我既理解。

tantanmama  多謝翻譯, 幸好樓主不是教語文  發表於 14-4-25 14:02

有無秘方?

可否分享深入點

賣廣告? 之前都post 過喎!

引用:賣廣告?+之前都post+過喎!

抽像派大師......勁過振英哥,志雲大師.....好圓