用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 住大埔既 你地幫囝囝囡囡簡左咩中學~
樓主: Fanny_ma
go

住大埔既 你地幫囝囝囡囡簡左咩中學~ [複製鏈接]

另外fanny _ma,如妳是已經是決定咗結果
其實妳冇需開post啦,因為所有提意對妳來說
都係冇意義,因妳只係得—閒中學會揀
要浪費其他家長意見吧!!

cckalex 發表於 14-4-22 20:22
另外fanny _ma,如妳是已經是決定咗結果
其實妳冇需開post啦,因為所有提意對妳來說
都係冇意義,因妳只係得 ...
其實一開始我都有猶豫 俾仔仔報五大英中會吾會更好 但係睇上面既留言話最緊要揾間岩仔仔既學校 所以我最後先決定取羅中 認真有時做人家長既吾可以咩都幫仔仔編排曬 有時真係要聽下佢地意見 同佢分析下好處同壞處 我都有同仔仔分析過入羅定邦嘅好處同壞處 我覺得咁樣做可以訓練到佢嘅思維 可能我同你教小朋友方法吾同 不果我就著重小朋友既發展多於成績 就算俾仔仔入到名校 我相信佢都唔會讀得開心 。我唔覺得我係度浪費跟其他家長既意見 因為我覺得係泥度可以比大埔區嘅家長溝通下 交流下心得 。 雖然我同你意見不一 但係我希望你可以尊重其他人意見 唔好事後講有骨嘅說話 。 By the way 我好多謝你既意見。

lu-ka 發表於 14-4-22 13:11
我好同意你講法。入唔入到大學係其次,一個小朋友童年唔係只係讀書同考試,我仔並不是B1,但佢係B1小學 ...

對 幫仔仔揾間岩佢既中學好重要 我今日同身邊幾個有子女係羅中讀既家長傾過 佢地話羅中今年 f.1 f.2 啲成績都幾好 但係 f.3 f.4 就差啲 可能個幾年收生吾太理想 羅中啲學生英文真係唔錯 據知泥幾年學校收生嚴左好多 寧願收少啲學生 都吾想收甘多b2生  而且仔仔老師之前話羅中係 1C - 2A 希望仔仔可以幫羅中拉反高個成績拉~

回覆:Fanny_ma 的帖子

請問康樂同聖道校風點呢?  平時喺太和廣場又唔見到特別

BigMomMom 發表於 14-4-24 11:35
請問康樂同聖道校風點呢?  平時喺太和廣場又唔見到特別
聖道就比較多學生四圍流連煲煙 b2泥講文憑試成績算可以 但未算標青 康樂校風好過聖道 b2泥講幾好 簡康樂拉

vincher  完仝同意!  發表於 14-4-24 21:41

引用:Quote:BigMomMom+發表於+14-4-24+11:35+請

原帖由 Fanny_ma 於 14-04-24 發表
聖道就比較多學生四圍流連煲煙 b2泥講文憑試成績算可以 但未算標青 康樂校風好過聖道 b2泥講幾好 簡康樂拉 ...
康樂会開英文班。

glory32 發表於 14-4-24 17:06
康樂会開英文班。
如何得知?

路過。。

請問你在那裡見到聖道的學生食煙? 我想去看看。另外,如何判定那些學生是四圍留連?

看來你對大埔的中學很有研究,倒不像雖要問其他家長意見的人,反而能鼓勵其他家長去報羅中喎。

bb_2001 發表於 14-4-24 21:45
路過。。

請問你在那裡見到聖道的學生食煙? 我想去看看。另外,如何判定那些學生是四圍留連?
多數佢地會係屋苑平台 大中 太和邨裏面 同公園 煲煙 其實泥啲都係學生多數會簡既煲煙地方 但係聖道情況吾叫過分 可以接受到 只不過佢人數多個康樂甘解 。 有啲學生就算入夜都會坐係公園度 同朋友係商場流連 。 其實當初我都有疑惑過幫仔仔簡高banding既中學會更好 但係最後我都覺得要幫佢去搵間適合佢既中學先係最重要 。

雖然我個問題已經解決左 但我都希望泥度可以比大埔既MAMA 入尼交流下意見 或者入泥提出疑問

很同意cckalex 所講,十歲的小朋友很可能沒有能力很全面地分析事件從而為自己作出最適合的決定,所以家長有責任為孩子搜集學校公開試成績,升大學率,學校師資,教學形式等資料,以協助孩子作出最好的決定。不過,影響子女未來的是否就只有學業成績?他們的人格發展,興趣才能是否得到發掘及培養,孩子的感受是否不值得考慮?為他們選讀了DSE成績最好的中學,入到香港八大,他們的前程就得到保障了嗎?

其實,香港很多大機構或跨國企業選拔人才,香港本地大學畢業的都不是首選,外國名牌大學的排名比香港高的比比皆是。甚至政府機構聘請新職位時,對本地或外國畢業生也一視同仁。君不見大部份高官名人,甚至本地大學校長都把寶貝子女送往海外升學嗎?我不相信他們只是在炫富,又或是因為子女成績入不到本地大學而離開,而是他們用實際行動表達對本地的教育制度或教學方法不認同。那麼,如果因為我不能夠負擔子女海外升學而影響到子女的未來,那我需要負責嗎?

我覺得作為家長,教導孩子怎樣作決定,以及學會為自己的決定及行為負責才是對他日後的人生最重要的。看到Fanny_ma 的兒子很堅持自己的選擇,又能道出自己想選擇羅中的原因,我想他一定是一個有主見的孩子。如果他的父母不理他的想法,迫他入其他排名高的英中,他的成績會更好嗎?他能升讀本地大學的機會會更高嗎?他入到大學後便不會因為整個讀書生涯只著眼學業,而沒有嘗試其他技能及發揮其興趣所長而留有遺憾嗎?

每間學校都有各自的優劣,公開試成績絕對不應是選擇學校的唯一原因;如果真的是那樣,那麼學校每次招生時只要把公開試成績公佈便可,家長也不用實地去各校簡介會考察了吧。我認為羅中很可能有比其他英中優勝的地方,也一定有比其他中中差的方面,只要父母解釋清楚給小朋友聽選擇不同學校的利弊,最後決定還是讓孩子決定罷。

其實,想知道Fanny ma為什麼要堅持兒子入讀羅中很簡單,試試實地考察一下吧!你會感覺到羅中不只是一間教書的學校。

引用:其實,想知道Fanny+ma為什麼要堅持兒子入讀

原帖由 pangpangchak 於 14-04-25 發表
其實,想知道Fanny ma為什麼要堅持兒子入讀羅中很簡單,試試實地考察一下吧!你會感覺到羅中不只是一間教書的 ...

其實DSE 的結果,並非給家長比較學校高低,而係好有力的參考數據,包括學校教學水平,如你們所講羅中英攵水平很好,三位對羅中停力推的家長
有什麼有力數據證明呢,如果一間英中,英文水平連中中都如,為可band1尾同2頭的學生家長,每月多付千多元讀一問band2中的英中仲要加重經濟負擔呃
而且大埔band1,差多必入五大,仲有家長話恩記收到唔小band2生添
所以大埔學生係好幸福架,
請妳們提供下羅中Dse,的英文科取三級和四級成績的人數
上年羅中考生有一百五十人,謝謝合作

回覆:住大埔既 你地幫囝囝囡囡簡左咩中學~

只是我自己睇法,我明白做家長當然係想自己小朋友入到B1上到大學,但真係要睇個人需要,係我角度嚟講小朋友成長並不只是單為一個DSE,身心發展都好緊要,真係冇人知道6年後自己個小朋友會係点,人既品格,修養,內涵及自信比成績更重要。坦白講,我真係唔在乎什麼DSE, 上唔到大學都有其他出路,好多人都係出嚟做野之後再進修,只不過繞路而行。

我對香港教育制度好冇信心,如讀傳統中學,我可以睇到我小朋友既將來,係唔樂觀。直資既存在價值係可以脫離傳統教學模式,用另一種教育放法讓孩子增加讀書興趣同信心,對我小朋友最啱不過,我唔介意要比學費,但家長係有責任揀一間適合小朋友的中學是最重要,如覺得羅中係適合,我睇唔到点解唔選?

各人有各人需要,可能你應為要孩子上大學入B1較為緊要, 但我應為我孩子發展各樣潛能培養品格更重要,可能其他家長要孩子只是在中學開心讀書便可…各有所需……

cckalex 發表於 14-4-25 23:34
其實DSE 的結果,並非給家長比較學校高低,而係好有力的參考數據,包括學校教學水平,如你們所講羅中英攵水平 ...
2012DSE 羅中有33%學生英文有Lv4 , 2013就吾知了 。 我話羅中英文幾好係因為 我係簡介會接觸個佢既學生 加上身邊啲朋友係羅中家長 所以都會知少少入面既情況 而且我見到佢地既囝囝囡囡英文吾錯 。 我相信羅中吾會係b2中既學校 應該吾會甘差 排名吾會甘低

回覆:cckalex 的帖子

為可band1尾同2頭的學生家長,每月多付千多元讀一問band2中的英中仲要加重經濟負擔?

很簡單,原因就如那些子女能入讀本地八大院校但仍寧願花多幾倍錢把寶貝送往海外升學的家長一樣。錢和成績並不是選校最重要的原因。對我們來說,子女的品格,行為操守,對知識的追求以及國際視野,以至子女的感受等都比DSE成績重要。

可能很多人不能理解,但如果你本人曾經體驗過傳統名校內那種每個學生都是精英,無論你多努力都會只是中下游,不能發揮所長,承受了那種無形的壓力十多年後始發現世界這麼大,學業只佔人生的一小部份⋯⋯那麼你便能理解為什麼我們願意花千多元的學費讓孩子入讀成績不特別標青的直資了。

大家都知人的能力是有差異,特出的當然去到那裡都可獨當一面,理所當然地他們一定是選最top的英中,沒有他們那麼強的在那些名校只好輪為配角更什的就是"二打六"了。而羅中的理念就是"每位學生都是一顆星"。初時我確實不已為意。直至今年第二年,兒子入了學校band隊,多次跟隊表演及比賽,老師更鼓勵他考公開試,並提供教授,而呀仔竟然自己積極報名考試,我便開始真正明白羅校的理念。

cckalex 發表於 14-4-25 23:34
其實DSE 的結果,並非給家長比較學校高低,而係好有力的參考數據,包括學校教學水平,如你們所講羅中英攵水平 ...
其實若以排位計,羅定邦絕對吾會係一所 BAND2中 學校。羅定邦多年係大埔既排名,都徘徊第六第七。
我相信羅中最多只會是BAND2頭 。
而且仔仔老師都話羅中係 BAND1尾 至 BAND2 頭。

band2,排名大埔區係救恩,圓玄,孫中,羅中,聖道,何郭同康
妳只要對比成績就一目了然,用再爭論了
只要家長冇問題便隨自己喜歡吧
不過羅中學生品行係好
‹ 上一主題|下一主題