用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 住大埔既 你地幫囝囝囡囡簡左咩中學~
樓主: Fanny_ma
go

住大埔既 你地幫囝囝囡囡簡左咩中學~

fannylin 發表於 14-4-21 14:27
離6月仲有好耐,穩陣來講,你都係報左抽獎先,6月照去羅中面試,收左再決定啦。係呢,唔明點解你囝囝咁堅 ...
仔仔話仲意羅中活動教學 冇甘傳統 而且仔仔對戲劇幾有天分 而仔仔好仲意羅中有Drama堂 加上仔仔話讀個五間英中會好辛苦 但佢又吾想讀中中 而又見羅中banding又ok  所以佢就甘想讀羅

vincher  最紧要啱自己,每个小朋友不同特貭,佢鈡意係讀書动力!否則勉強选其他,他讀得吾開心,只會埋怨你  發表於 14-4-21 22:50

引用:Quote:fannylin+發表於+14-4-21+14:27+離6

原帖由 Fanny_ma 於 14-04-21 發表
仔仔話仲意羅中活動教學 冇甘傳統 而且仔仔對戲劇幾有天分 而仔仔好仲意羅中有Drama堂 加上仔仔話讀個五間 ...
聽落又真係好吸引,唔怪得家長朋友初頭叫我考羅中

回覆:Fanny_ma 的帖子

good 你仔仔知道自己想要咩,亦去了解中學有特別之處

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

如果肯定自己係band one生,一定博迦密柏雨或莫壽增,抽獎差極都派去2A,點解唔博.....

misoko 發表於 14-4-21 15:27
如果肯定自己係band one生,一定博迦密柏雨或莫壽增,抽獎差極都派去2A,點解唔博..... ...
就算入到仔仔都未必讀得開心 加上仔仔想讀英中 大埔既2A 學校成績差過羅定邦 而且又系中中 加上名牌吾一定好 最緊要係岩自己

真的不明,大埔家長並不太了解DSE的百份比
係跟據學生人數.計算出來,所以羅校從來冇高過救恩同圓玄
而圓玄上年成績係非常好,這點從來冇大埔家長堤及,確實係笑話一個.

因只是路過,再補充一點,家長你知否為自己子女選校目的係為什麼?
其實只有一個,就係大學學位,而大埔五大英中每間可入到大學人數係五十至九十人,而羅什至低於二十人以內,所以你們的決定係直接影響子女未來,
至於活動方面,一到中四小兒大部份都不參于,力爭校內排名而且都冇多餘時間.

cckalex 發表於 14-4-21 23:11
因只是路過,再補充一點,家長你知否為自己子女選校目的係為什麼?
其實只有一個,就係大學學位,而大埔五大英中 ...
圓玄DSE都好過羅中,點解要讀普通的直資,我有d唔係好明?

圓玄DSE[2012-2013)

8.1 中學文憑考試成績
 本校的整體合格率(第 2 級或以上)為 89.7% ,高於全港日校考生的 83.1%。 70.4% 學生考獲
5 科(包括中文及英文)2 級或以上,高於全港的日校考生的 68.9%。

 四個核心科目的合格率均高於全港日校平均成績。 通識教育科 95.4%學生考達第3 級或以上,
超過一成學生考獲第 5 級或以上成績。

 五個選修科目(物理、化學、中史、歷史、視覺藝術)的合格率均達 100%,另五個選修科目的
合格率超逾 90%。八個選修科目第 5 級或以上的百分比高於全港日校平均成績。

 6B 班譚光華同學榮獲 4 科第 5**級,1 科第 5*級的佳績,最佳五科的總積點達 34 點,全港只
有 178 位(0.3%)考生考獲 34 點或以上。

cckalex 發表於 14-4-21 23:11
其實只有一個,就係大學學位,而大埔五大英中 ...
我最後都決定六月羅中收左小兒既 就會簡讀羅中 可能大家會覺得點解吾讀五大英中 羅中既成績係英中泥講吾算好 但係我就覺得羅中泥間學校好適合仔仔 而且仔仔都好仲意 講真就當我仔仔考到 mst 甘代唔代表佢一定跟得上 假若仔仔為咗跟上進度而忽略左自己嘅社交 倒頭來可能六年嘅中學生涯都是會被困係一個試到 我相信仔仔到頭來一定會埋怨我 入唔入大學都係其次 講真全港七萬幾個考生 得萬二個人可以入到大學 真正可以入到大學嘅人會有幾多 超級名校都唔係百分百入到大學 既然係咁不如搵間令仔仔享受學習學得愉快嘅學校 我相信如果仔仔入到名校 都未必真係享受到學習真真正正得到知識 羅中好著重啲細路仔係唔係真係享受到學習得到知識多個着重學生嘅成績  有時做人真係唔可以比一個試困死 係六年中學生涯入面 好多野都比DSe珍貴 我唔太喜歡香港嘅填鴨式教育 如果我地一直墨守成規 呢個社會根本就唔會有進步 所以我會選擇教學方法較為新穎既羅中 況且大學都唔會睇你喺邊間學校出泥 我相信如果仔仔真係擺個心讀書就算係大光都會入到大學 就算入唔到大學只要唔好學壞出到黎企得正行得正咁就得啦 而且羅中真係一間好學校 學習氣氛濃厚 師生融洽 。可能羅定邦呢幾年真係差左 但大家記唔記得羅定邦係創校個時都係一間唔太好的中學 但經過師生攜手協力 好快就做到b1 我希望家長可以俾多啲時間羅定邦 佢地已經進步緊 最後 我想講我哋而家做家長嘅 唔可以再用以前個套 吾顧及小朋友意見 有時我哋真係要尊重佢想要啲乜 唔係下下都要迫佢 童年好快就會過去 我好希望我小朋友係會有一個美好的童年 真係可以享受到學習

cckalex 發表於 14-4-21 23:37

我真係好少留意圓玄泥間學校 因為覺得泥間學校唔係我杯茶 而且又係中中 其實一間學校有幾多學生考獲大專院校最低入學資格就會反映出間學校既學生質素去到邊 羅定邦的而且確比救恩更多學生考到 3322  羅定邦係校務報告上真係好少提及到自己Dse 但係聽朋友講 話羅定邦係開學禮上都有提到自己Dse 只知四個核心科目平均都有90%合格率

misoko 發表於 14-4-21 23:23
圓玄DSE都好過羅中,點解要讀普通的直資,我有d唔係好明?
其實大埔好學校吾多 羅係大埔算吾錯

仔仔知道我比佢入羅定邦之後 好開心 話會係暑假勤操英文

我個仔係第一,第二次呈分試失左手, 到第三次先比考得好, 但都只係 BAND 2 仔, 無辦法只能選 : 救恩, 圓玄....., 退一步諗, 可能佢讀得開心呢 !

Fanny_ma 發表於 14-4-22 00:29
我最後都決定六月羅中收左小兒既 就會簡讀羅中 可能大家會覺得點解吾讀五大英中 羅中既成績係英中泥講吾算 ...
我好同意你講法。入唔入到大學係其次,一個小朋友童年唔係只係讀書同考試,我仔並不是B1,但佢係B1小學讀書,知道學校需要學生要好成績,呈分試期間每日超過10樣功課,當時佢真係好怕返學,連佢最愛的英文課都冇哂興趣,我見佢冇哂心機讀書,我好心痛,成日想辦法要佢比心機讀書考好個試,但迫佢讀佢會更加反感。佢英文好好,但中文好差,如果俾佢入中中,只會死路一条,但英中又入唔到。之後,我同阿仔一齊去羅中簡介會,佢同我講好想入呢間中學,當時我好開心,佢有目標,向住目標努力。我地試過第一輪但rejected咗, 好彩有第二輪,我同阿仔講,如果你真係想入,你一定要加倍努力,幸運地佢係面試表現良好,又加上中文成績有進步,在第二輪可入到,我全家放下心頭大石。佢自己自從知道可以入到羅中之後,佢上堂表現並無放鬆,老師更同我講佢上堂表現積極及專心。我好安慰,我心想如果阿仔入咗一間佢唔喜歡的中學,我相信佢態度並不會好似現在那麼積極,樂觀。佢現在好其待新中學開始.......

回覆 Fanny_ma 的帖子

咁又吾驶愁!每所学校總有一批人可入U,
难得小朋友有清晰目標,
話入了罗中肯上進,support佢la,
add oil

今日仔仔拉住我叫我去買定啲英文練習比佢做 我好感動 牙仔平時連書都吾讀下 一直靠小聰明渡日 估吾到佢會有泥一日

Fanny_ma 發表於 14-4-22 16:52
今日仔仔拉住我叫我去買定啲英文練習比佢做 我好感動 牙仔平時連書都吾讀下 一直靠小聰明渡日 估吾到佢會有 ...
囝囝係唔係咁多科中,英文最好噶?佢對英文一直有興趣嗎?

cckalex 發表於 14-4-21 23:37

其實有冇3322%, 入大學 %
同Level 4 %  ?

如果想知道確實的百份比,家镸應該上所有學校的學校周年報告
大埔的學校大部份有公布,但數字未必太清楚
但可計算到,這些是家長應做的責任
不應張重要的事情給十歲的小朋友決定