用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學(長沙灣) 2014協和小學排名急跌出100, 有無人告因由? ...
樓主: Dada3802
go

2014協和小學排名急跌出100, 有無人告因由? [複製鏈接]

回覆 Dada3802 的帖子

咁點解你覺得個份野係可信?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Dada3802 發表於 14-4-23 13:10
Ref: http://www.hkpep.com

anyone with kids studying in 協和小學? I can't believe that could drop fr ...

呢本野d排名真係唔駛理架! 你睇埋早一兩年就知了, 成日都有此情況, 尤其幼稚園版。都係個句, 「信佢一成, 雙目失明」。

Dada3802 發表於 14-4-23 13:10
Ref: http://www.hkpep.com

anyone with kids studying in 協和小學? I can't believe that could drop fr ...
呢本所謂50強既書, 一年出一次, 若果年年個榜都差唔多, 仲邊有人買新書丫! 佢實吹到d學校排名大升大跌, 扮晒爭持激烈咁架啦!

回覆 ha8mo 的帖子

應該好賺過馬經, 波經, 股經, 因為連分析都唔使俾, 梗加唔會俾人話人係"燈", 仲起碼呃到人10年8年
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:同馬經、波經、股經一樣幫助果D有選擇困難

你得佢排位100,1000都好,個個媽媽大部份首選都係升中派得好不好……。排名得担笑,虛榮心來姐……

引用:same+as+above

原帖由 Dada3802 於 14-04-20 發表
same as above
無需理會排名。

回覆:2014協和小學排名急跌出100, 有無人告因由?

看過便算,認真便輸

;-) ;-)

假若今年的排名是100你又會覺得點呢?
如果你小朋友的成績是全級第100名你又會否接受呢?
如果真係睇排名睇得咁重倒不如只考慮頭十名的學校為目標仲好啦...

唔好信啦!某些學校在本區都唔hit,何來在全港top 50有份呀!那就知真唔真實啦

回覆:babydonald 的帖子

回覆:rbg2011 的帖子

回覆:Dada3802 的帖子

排名是否禁重要

呢份排名,笑左

呢D所謂學校排名只係一場遊戲,各自按自己嘅睇法亂作一通,佢㸃證明排第1嗰間肯定好過排第2、第3? 到底排101嗰間又比排90嗰間差幾多? 同電視台/電台年尾頒獎有咩分別? 根本不值一顧

rockyng 發表於 14-12-1 22:50
1981年, 沒有edu-kingdom,  XXXXofschool.com, 也沒有選校天書, 父母要上班, 外公幫我揀學校.   你估他怎 ...
totally agree. Thats what i did for my daughter.
‹ 上一主題|下一主題