用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨網Band 1生收到(聖言)的Reject信, 如甲部都吾得, 靠扣 ...
go

跨網Band 1生收到(聖言)的Reject信, 如甲部都吾得, 靠扣門?

自行收到(聖言)的Reject信, 信既內容叫我地大抽獎,仍有機會. 但我地是跨網的, 如填甲部都吾得, 靠扣門? 仔仔學校說他是Band 1 生, 數學比賽只有一個華夏杯一等獎, 無物其他獎?  請比下意見? 謝謝.  真煩惱.

elbar  甲1 唯有一試   發表於 14-4-20 19:24

郭校長講過,自行揀聖言,大抽獎揀聖言行先,機會有六成機會入聖言.自己諗吓啦!

謝謝您 ..comb523

但我仔仔學校不是(官塘), (西貢區), ..

也謝謝  elbar ..

是無面試, 還是面試後收到拒絕信.
其實2種情況都表示叩門成功機會低
無面試, 即在第一關已被拼出門外
正常有面試的都按次序先後排列通知教局,  這時候出信的話, 明顯很後, 學校根本未將名單呈上教局.

真的很想入聖言, 在甲1再選, 希望抽中

面試左會有 reject 信既咩?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 14-4-21 00:18
面試左會有 reject 信既咩?
你都好心水清!

這封reject信係放榜日就會連隨收到。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:saraleek 的帖子

聖言係津校,如果面試完唔得都唔會出reject信,如果得都要等到放榜先知道。樓主的意思是否收到自行面試的reject信?

請問(聖言)的Reject信既內容有無分類?  還是得一類? 當看完Reject信後, 覺得學校暗示和鼓勵我們從大抽獎中入(聖言).   但跨網生從甲部抽, 機會很低, 所以想選反原區中學...再扣門入(聖言), 其實在原區已見一間中學, 但選它是自行2.  聖言是1.

引用:請問(聖言)的Reject信既內容有無分類?++還

原帖由 saraleek 於 14-04-21 發表
請問(聖言)的Reject信既內容有無分類?  還是得一類? 當看完Reject信後, 覺得學校暗示和鼓勵我們從大抽獎中 ...
我老公做政府行政嘅,佢覺得你应該係broaderline case剛剛入唔到,所以叫你抽,咁你不如甲一選聖言,如果入唔到,再叩門囉!

謝謝您bb560, 我們決定甲一選聖言,如果入唔到,再叩門.

saraleek 發表於 14-4-20 19:21
自行收到(聖言)的Reject信, 信既內容叫我地大抽獎,仍有機會. 但我地是跨網的, 如填甲部都吾得, 靠扣門? 仔 ...
請問(聖言)的Reject信是面試前或後發出的?  

醒目開學勳章

回覆:跨網Band 1生收到(聖言)的Reject信, 如甲部都吾得, 靠扣門

津校自行面試完會出reject信既咩?好奇怪喎

引用:請問(聖言)的Reject信既內容有無分類?++還

原帖由 saraleek 於 14-04-21 發表
請問(聖言)的Reject信既內容有無分類?  還是得一類? 當看完Reject信後, 覺得學校暗示和鼓勵我們從大抽獎中 ...
其實樓主收那一封是否無得面試的reject 信?無得面試的reject 信,全都是叫人循大抽獎再試的。

是一封無得面試的reject 信。 有人通知,扣門我地也未必得。因為我們連240人中都吾被選中,成績未達標,我地吾填得乙部選聖言,即使扣門,學校都比反自行已面試(但落選)學生。如果reject信真系有分類,暗示申請人扣門機會率就好,這统一reject信的內容,真系好鼓勵我地抽,家人朋友睇完,都叫試,現在令我們15,16。

saraleek 發表於 14-4-23 17:31
是一封無得面試的reject 信。 有人通知,扣門我地也未必得。因為我們連240人中都吾被選中,成績 ...

坦白說,你真係諗多左!你真係喜歡聖言的,無需要諗咁多,反正甲部得咁少位,聖言又係九龍東、西貢的男生熱門選擇,抱著一試換一個希望就得。日後叩唔叩門都未知,可能你派得好呢!況且,叩門從來都係一件好困難的事,若果你要將叩門成功機會跟填表選校掛鈎的話,咁提議你另覓一間心儀學校好了,聖言一定唔可以抱有絕對的期望,這並不關你的rerject信事,而是校長已講得好清楚,要在聖言叩門成功絕不容易!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono..多謝您的分析. 仔仔說一定要叩門, 即使吾得米算.  :easter: