用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正vsCCKG點㨂
go

培正vsCCKG點㨂 [複製鏈接]

培正(大B) vs CCKG (nov 细B)怎樣取捨?請指教。
   13    0    0    0

引用:培正(大B)+vs+CCKG+(nov+细B)怎樣取捨?請

原帖由 ccy1009hk 於 14-04-20 發表
培正(大B) vs CCKG (nov 细B)怎樣取捨?請指教。
你鍾意培小就培幼

回覆:培正vsCCKG點㨂

睇你心頭有幾高同埋有冇冒險的勇氣

ccy1009hk 發表於 14-4-20 17:30
培正大B即讀Kl即是留班,但cckg又收左即本身都唔差但又怕細B兩年後考小學難同其他人爭.
我認為最清楚你小孩的是你
所以你覺得兩年後再考小學你對佢有冇信心?
其實cckg收,到底是靠咩?你自己最清楚。
同埋佢已經讀緊k1,你覺得佢讀多年會唔會太悶!

除了極喜愛培正,就選培正。但如果repeat培正k1再加培正幼稚園應該幾happy,唔知小朋友到時會唔會無乜興趣返學呢?

回覆 CasperChan75 的帖子

請問 cckg 係靠咩? 關係?

i like 培正

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:ccy1009hk 的帖子

if cckg accepted ur kid, that means he or she has great potential and good in English.
so what do u want for primary?  PC is good in Chinese.  or if u like dgs or dbs more?

恐龍家

感謝各位中肯的意見。先回答casper問題,我們並沒有任何關係或宗教背景,而且又是細B所以絕對是意料之外。說到心儀小學是有一條龍校風良好,學術成優良。培正確實已心足。基督堂聽說50%機會入讀本人認為神級的DBS,值得一博問?但以細B來考可能是墊底的一個。

對不起Casper,我是回覆RMH才對。

引用:培正(大B)+vs+CCKG+(nov+细B)怎樣取捨?請

原帖由 ccy1009hk 於 14-04-20 發表
想問cckg要幾時註册?

CCKG

醒目開學勳章 貢獻勳章

建議樓主多了解培正小學,同埋男拔小教學上嘅分別
作為家長,我個人嘅着眼點係點培育孩子,而唔係龍校與否
恐龍家

引用:建議樓主多了解培正小學,同埋男拔小教學上

原帖由 小曳人 於 14-04-22 發表
建議樓主多了解培正小學,同埋男拔小教學上嘅分別
作為家長,我個人嘅着眼點係點培育孩子,而唔係龍校與否
...
非常同意。我孩子還小,但因對香港教育制度的認識可說是零,所以開始刨edu kingdom,但常不理解為何不少家長會有相類的爭扎。
我認為教育方針方向比龍校與否更為重要呀。

cpc608  Thumbs UP! Definitely!  發表於 15-4-13 15:52

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+14-04-22+發表建議

原帖由 lambeanmama 於 14-04-22 發表
非常同意。我孩子還小,但因對香港教育制度的認識可說是零,所以開始刨edu kingdom,但常不理解為何不少家 ...
同意教育方針比是否龍校重要,但經歷過考幼稚園及考小一的家長,面對多重的面試,很多時候是學校揀學生,除非很突出的小朋友有幾個offer, 所以不難理解不少家長鍾情龍校。

:wave:

因為近年入學競爭非常大, 做家長既當然唔想過完K1呢關之後3年又玩小一遊戲, 所以對龍校學位既需求漸多, "買個保險"既心態亦係無可厚非

但refer樓主既提問, CCKG係出名學校, 相對踏上名小的機會比較高, 如果你相信CCKG冇揀錯你小朋友, 而你又對你小朋友有信心, 我覺得你應該揀CCKG

引用:因為近年入學競爭非常大,+做家長既當然唔想

原帖由 PrettyPC 於 14-04-22 發表
因為近年入學競爭非常大, 做家長既當然唔想過完K1呢關之後3年又玩小一遊戲, 所以對龍校學位既需求漸多, "買 ...
( CCKG係出名學校, 相對踏上名小的機會比較高, 如果你相信CCKG冇揀錯你小朋友, 而你又對你小朋友有信心, 我覺得你應該揀CCKG)

完全同意

‹ 上一主題|下一主題