用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正vsCCKG點㨂
樓主: ccy1009hk
go

培正vsCCKG點㨂 [複製鏈接]

good to hear that, so dbs graduates are not too bad

回覆:培正vsCCKG點㨂

引用:Quote:原帖由+CasperChan75+於+14-05-03+發

大把人開,心,,等入培正

angie_mama 發表於 14-4-28 19:08
其實,睇樓主回應,大膽問一句,「唔試CCKG會否唔心息?日後去了培正都哽住哽住?」如果係,不必船頭驚鬼船 ...
"語言在於思想與溝通,英文重要,但中文更難學"
多謝啟發

引用:培正(大B)+vs+CCKG+(nov+细B)怎樣取捨?請

回覆:naughtybj 的帖子

同事小朋友之前讀培正幼稚園,一心都是打算直升其小一。。。他現在讀了DBS, 因為有幸得培正校長提議及推薦佢小朋友去DBS!所以两所應有聯繫的,未必選了培正会少了機會入DBS。

引用:感謝各位中肯的意見。先回答casper問題,我

原帖由 ccy1009hk 於 14-04-21 發表
感謝各位中肯的意見。先回答casper問題,我們並沒有任何關係或宗教背景,而且又是細B所以絕對是意料之外。說 ...
到左k3,大細b分別其實不大,如果比我揀,一定cckg

我觀察到一點,不知事實與否,請指正!
就是各大名幼的成績表,有許多straight A的小朋友,相反,pc的成績表許多bbcc的評價!我大膽估計,各大名幼為增加畢業生入讀名私小直資機會,比分是較手鬆的,相反pc冇升小負擔,成績表不妨反映現實!那拿著這些成績單去考小戰績可能會受影響

引用:我觀察到一點,不知事實與否,請指正!就是

原帖由 Cmee 於 14-05-24 發表
我觀察到一點,不知事實與否,請指正!
就是各大名幼的成績表,有許多straight A的小朋友,相反,pc的成績 ...
都有可能,不過我相信每間小學負責選生的老
師,每年收咁多份申請,睇咁多report card。
應該可分辨邊D學校手鬆,邊D手緊。

仲冇可能全班都攞A。如全班都A,咁既是課程太淺?

Pui ching
Agree: 你讀cckg, 因细b, 可能比較落後

如比我, 我會選CCKG, 除了你一心想去培正, 講真如果你唔係真係想小朋友小一上一般人眼中既神校, 你唔會去考CCKG, 我相信好多人會去考培正, SC, KV呢D學校, 但CCKG就真係唔會普通一般家長會去考, 除了一心向神校出發.  如你唔諗住考咩神校既, 咁真係唔好啦, 一心O係培正都係不錯的選擇, 同埋真係比有心既家長去CCKG.
但我是從來沒有申請過CCKG的, 亦自問我應該不能配合學校的要求, 最重要是從來無想過小朋友要入神校, 因為我不能配合所以亦不想辛苦小朋友.  不過我真係覺得CCKG收得的小朋友一定有佢既獨特之處. 所以如我有幸有得選擇, 一定CCKG

樓主你唔試下同學校傾傾?  

Ccy1009hk: 最後你的選擇是甚樣?

我會揀培正,進可攻退可守。你小朋友咁叻叻讀培正考神校亦相差不遠吧?始終現時競爭咁大,搏到就好搏唔到真係一殼眼淚。CCKG近年入D校機會率亦無以前咁好,亦有好多CCKG學生去唔到神校,同培正比我覺得始終龍校安全D...

而且培正各方面都好好,如只望神校之名搏一搏...實在太冒險了。

deleted...

CCKG

.其實呢個係舊年post,樓主最後揀咩呢?
‹ 上一主題|下一主題