用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區band one尾男仔,這樣選可以嗎? ...
go

黃大仙區band one尾男仔,這樣選可以嗎? [複製鏈接]

阿仔黃大仙區男仔,band one尾(老師話唔係邊緣人,按band one選校就得),這星期交師初稿跟同band男仔好朋友一樣。1何棠,2協和,3可立,4文理,5培敦,老師已睇
及回覆好好,不用改。但是家裡長輩就覺得band one當然選哂band one學校,放哂本區同他區後先放band two,我又唔敢太進取,只在4改為他區銀禧,5他區觀塘官立,6文理,7培敦,唔知安全嗎?因之前學校已睇初稿,放完假第一天就要交正式表,趕不及問老師意見,麻煩有經驗朋友幫忙分析或指教,謝謝。
   2    0    0    0

引用:阿仔黃大仙區男仔,band+one尾(老師話唔係

原帖由 大傻蛋 於 14-04-19 發表
阿仔黃大仙區男仔,band one尾(老師話唔係邊緣人,按band one選校就得),這星期交師初稿跟同band男仔好朋友 ...

如改為 1何棠,2可立,3銀禧,4觀官,5文理,6培敦 更佳

但老師初稿頭5志願ok,知道幾個同band同學都係一樣填法,不同班老師都話ok,咁而家點算好,本來煩第4—7問題,而家要由2—7重新排,請幫忙建議如何排法好些,謝謝。

opclk  I suggest your 老師 go to eat banana...  發表於 14-4-19 21:16

謝謝

Band 1 生第三志願放B2校?!真係未打先認輸,俾我一定不接受。

其實樓上乙三、四他區Bl中學的做法可取,試左真係唔得都無怨無誨!
若真係一萬個唔好彩,咁以Bl生的身份,你無信心叩番間B2校?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

大話怕計數,今年黃大仙共計2944名升中生,假設自行離場35%(可自行調整此百分率),甲部離場8%,合計會有587名Band 1生爭乙部學額,而黃大仙區Band 1乙部學額合計442個(412+30,含所有他區Band 1中學)。

故看似Band 1學額是不足應付所有Band 1同學的,所以如排位不當,是有可能跌入第一或第二間選取的Band 2中學。

唔係好明,如果band one學校都抽唔到,唔係最差去到第一或第二已選band two,咁我放文理同培敦,機會應該很高呀,因我放第幾都快過band two行放第一呀,因為派完band one完先派band two,係唔係我理解錯,thx

opclk  elbar 你唔好斷章取意了  發表於 14-4-21 01:49
elbar  佢以為你係 邊緣人   發表於 14-4-20 21:35
elbar  有人担心你係 Band2A   發表於 14-4-20 21:29

引用:阿仔黃大仙區男仔,band+one尾(老師話唔係

原帖由 大傻蛋 於 14-04-19 發表
阿仔黃大仙區男仔,band one尾(老師話唔係邊緣人,按band one選校就得),這星期交師初稿跟同band男仔好朋友 ...
文理+培敦應該足夠包底,只要老師冇估錯band就可以. 黃大仙近呢幾年個離場率都有40%以上,放文理之前應放他區執雞。

大傻蛋 發表於 14-4-20 21:26
唔係好明,如果band one學校都抽唔到,唔係最差去到第一或第二已選band two,咁我放文理同培敦,機會應該很 ...

沒錯,Band 1同學最差都係都係派band 2。
如果你是邊緣同學,乙一你選了何棠,乙二還有機會派文理嗎!我諗乙2應該放培敦比較好。

如果你乙1選了何棠,乙2再選協和我覺得真係有d浪費,除非你覺得協和在經過第一輪派位之後還有剩餘學位。

如果你同意文理是你的保險線,那文理放前和後都是你最壞情況才會發生。那麼文理之前不論放那些band 1學校,都將會沒問題。既然如此,你可以選擇提早將可立放第二,亦可以將可立推後至只需放在文理之前。

因為女同學都還有聖母可以講到比我們聽,聖母都收唔足band 1學生而要減開英文班。咁即是女同學以聖母作保險是相對穩陣。相反,男同學卻從來沒有跡像話到比我們聽,可立是否已經開始收band 2生,咁我地點知可立一定可以收晒全部黃大仙區的剩餘band 1男生。如果有女同學不經意的選完德愛後,或沒選德愛而又直接選可立的話,只要隨機號碼好,一樣可霸佔可立的學位而再令聖母要減開英文班,還可以將男同學踢落文理。

所以可立的位置就成為男同學的關鍵位。一最好就係放在女同學選德愛的同一時間。咁樣才可避免女同學的競爭。因此好大機會可立真係要放乙2才算穩陣,最多可立之後放多兩間他區band 1學校以滿足好搏心理算了。若可立放乙3就要跟那些搏完德愛回來的女同學爭不但止,還要承受可立給其他同學放乙一和乙二的已搶走的數目。最可惜的是,區內的整體派位數字有時還會被聖母的收生情況誤導,以為女同學是好好,將男同學又當成一樣。一但唔好彩,你將會是少數被派去文理的band 1同學,到時本區又叩唔到本區,叩外區又無從入手,唔知點算。

只有在最理想的情況下,而你相信黃大仙是重災區的,即是除了聖母之外,可立都會出現收band 1生不足的情形之下,你可以選擇將可立的位置推後,搏完何棠再搏協和,還可考慮其他他區的band 1學校,反正預了最差還只是派去文理的。

睇下你揀邊一種方法去實現你的理想!

:verycold: :verycold: :verycold:

band one 尾博協和?!我咁好搏都唔會去博,因為博到都唔一定係好。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

khmama 發表於 14-4-20 23:29
文理+培敦應該足夠包底,只要老師冇估錯band就可以. 黃大仙近呢幾年個離場率都有40%以上,放文理之前應放他 ...
請教離埸率40%是否包括b1  -b3?

引用:Quote:khmama+發表於+14-4-20+23:29+文理+

原帖由 Anniemun 於 14-04-21 發表
請教離埸率40%是否包括b1  -b3?
40%係黄大仙區考生扣除抽獎學額嘅%,包括band1/2/3, 可以籠統地假設呢個係自行之後離場+轉區嘅%,用嚟估計競爭人數。

ohnono 發表於 14-4-20 23:49
沒錯,Band 1同學最差都係都係派band 2。
如果你是邊緣同學,乙一你選了何棠,乙二還有機會派文理嗎!我諗 ...
請問如可立的男女校,大抽獎時是否要收一定比例的男女生?

Anniemun 發表於 14-4-21 00:48
請問如可立的男女校,大抽獎時是否要收一定比例的男女生?
大抽獎不是由學校可以操控。或者學校知道自己是男同學的保險線,一般男同學派入應較多(多人抽就自然中的比例會大),會於自行時收返多一些女生都未定。
:verycold: :verycold: :verycold:

‹ 上一主題|下一主題