用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍塘香島中學
go

九龍塘香島中學 [複製鏈接]

想問問九龍塘香島中學的校風如何,老師有愛心嗎?
要填滿30間學校真係唔易,好傷腦筋!

2    0    0    0

九龍塘香島校風不錯, 老師也有愛心, 而且是BAND 1 C - 2A 學校

中一英文班佔50%, 入大率頗高。

Rabbitlolo 發表於 14-4-19 12:06
想問問九龍塘香島中學的校風如何,老師有愛心嗎?
要填滿30間學校真係唔易,好傷腦筋!

...
其實,香島,培僑,漢華和福建等傳統親中學校的校風都可以,也都主要收B1C至B2A生。

Thanks all!

香島是有分派位和直資收生的英文班。不可將兩樣混為一談而在大抽獎時當正1C學校。

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

請問派位和直資英文班有什麼分別?

jemom 發表於 14-4-20 00:19

請問派位和直資英文班有什麼分別?
詳細情形我諗最好由有親身去過簡介會的家長來作答。英文班是以直資收生的模式來收生的,跟自行時收的40個同學和大抽獎的10多個同學不同。如果學校有四成入U率,估計主要來自英文班的同學了。本區和油尖旺的老師只會提議band 3同學作選擇。
:verycold: :verycold: :verycold:

opclk 發表於 14-4-20 00:52

頂香島個肺,玩D咁既野........
香島好軍真架,人地每年都攪個資訊充足的升中簡介會,亦好清楚交代英文班的情況的。

opclk 發表於 14-4-20 00:59

大大知唔知英文班幾錢位?係咪一早報?有冇叩門位呢?
香島唔會好貴。英文班以往都係五月尾才公佈結果,我唔知佢地佢地幾時報名,或者假期後聯絡學校,睇下重有沒有機會。
如果係重有機會,我覺得係好值得去讀。因為學校的四成入U率,假使係全部來自英文班的話,那便即是英文班內的同學有約8成的入U率,不可謂不嚇人!

opclk  thank you....  發表於 14-4-20 02:26

回覆 opclk 的帖子

我叩門時去過,好似500元一個月,感覺間學校吾錯的,叩門用左好多時間,前後差不多3小時,
阿仔普通話吾好(阿仔話面試普通話佔好大部分,都講明一定要普通話好),唔收都係即日回覆,
我覺得band2普通話好的可以考慮,band3叩門時吾收的,因看左成績表(正本)先俾份表你,見到
有人表都吾俾填叫佢走.

opclk  OIC thank you.....  發表於 14-4-20 02:27

我阿仔當年自行和直資都有報,也有去簡介會、小學校長也極力推薦、真的不錯、老師也親切、副校有說他們雖收到的是band 2 生、但學生升值能力十分高、band 3 生應該沒機會、我兒子只是見了自行、不用考普通話,後來因另一間直資收了、所以沒 IN 直資那次,因為香島直資部很遲才IN  、人家其他直資交晒名單去政府、他才interview 所以香島直資收左,不用簽賣身契、仍然可参加大抽獎!

引用:Quote:opclk+發表於+14-4-20+00:52+回覆+oh

原帖由 ohnono 於 14-04-20 發表
香島好軍真架,人地每年都攪個資訊充足的升中簡介會,亦好清楚交代英文班的情況的。 ...
你說得對,香島真的在簡介會內交待得很清楚,今年改制,跟以往玩法完全不一樣,有問題,最好打電話問清楚。

如果我小朋友中英文85分。數學46分。操行A-入這間機會大嗎。我指叩門

引用:如果我小朋友中英文85分。數學46分。操行A-

原帖由 kwongciu 於 14-04-20 發表
如果我小朋友中英文85分。數學46分。操行A-入這間機會大嗎。我指叩門
叩門要立刻考筆試,所以很難說。

引用:如果我小朋友中英文85分。數學46分。操行A-

原帖由 kwongciu 於 14-04-20 發表
其實數學是失手,還是真的比較弱,因為香島的科研較出色,我估在數理方面可能要求較高。

回覆:kwongciu 的帖子

主科有吾合格,叩門無機會!

‹ 上一主題|下一主題