用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試天大的笑話(蘇菲)
樓主: elbar
go

小一面試天大的笑話(蘇菲) [複製鏈接]

回覆 seeker.email 的帖子

時代巨輪在轉,回想數年前的殺校潮,殺的全都是以"有教無類"為宗旨的學校。要生存,因為現已停發雙非嬰兒身份証,六年後又是另一個殺校潮,尤其殺校重災區,北區 ; 學校必須順應潮流,加深課程(因家長受嗎),無奈又無奈。否則連保住不殺校也難呀!

回覆:小一面試天大的笑話(蘇菲)

冇能力嘅人人又爭住黎做。

大家都知問題唔係一時三刻可以解決,伛谂唔到辦法,都唔好係到耍官腔,出得份糧,做下野啦!相信往後幾年考小一題目會更深,各位拭目以待啦!

引用:其實係家長們一廂情願地認為証書有助考小一

原帖由 chingcging 於 14-04-19 發表
其實係家長們一廂情願地認為証書有助考小一啫。學校收咁多份application, 份份同你睇証書?傻啦,仲要好多 ...

回覆:calbee6 的帖子

所以D人勁爭龍校 La

入學試深唔深,是市場主導的,唔多人考,點解要深?如果唔認同入學試深,可以唔考,抵制他架!直、私申請開辦時,是注明有收生自由的,要限制收生,唔通在現今的自由社會,有人認同?限制左,重有人辦直、私,點生存呀?奇實現時報官津小一,除叩門外,根本無機會出示學歷,甘都唔公平,點至公平呀?

局長有無講應用咩作甄選的準則?聽聞遠處有一星球,portfolio是用來顯示家財有幾厚,親友地位有幾高,莫非他們都是局長的鄉親?

引用:+本帖最後由+creamsicle+於+14-4-20+09:06+

原帖由 creamsicle 於 14-04-20 發表

局長有無講應用咩作甄選的準則?聽聞遠處有一星球,po ...
不嬲都係計分同抽架喎…

其實有好多津校係殺校邊緣,一轉直資就水鬼升城隍。好似要考要比較先入到嘅就高人一等咁。呢啲全部係家長心態所做成。學校為自保,迎合家長要求啫,難道又有錯?唔好一面倒怪晒政府,要自己檢討吓先。

引用:回覆+seeker.email+的帖子 時代巨輪在轉,

原帖由 5tgb 於 14-04-19 發表

時代巨輪在轉,回想數年前的殺校潮,殺的全都是以"有教無類"為宗旨的學校。要生 ...
同意時代在變,但教育的原則是要維護,在這層面,學校和家長有很大的影響力。學校和家長沒辦法抵抗外來因素,就如你所說的人口政策、出生率,以及經濟變化令對前景、和教育經費的影響,所以政府更重要的職責是去平衡資源和協調問題。雖然截停了內地人到香港產子,現時的出生率應該不會跌到沙士年代的低,政府有了之前的經驗,希望他們日後可以處理得好一點。很多事是無奈,如果我們可以正面地去解難,小孩也會看見,學懂。

教育原則要維護,絕對贊同。但何謂教育原則,保障人人有書讀,定係保証可選心儀學校!人人有書讀已經做到啦!現時論受歡迎程度排,有機會是私校比三線官津更受歡迎。三線官津收生不足,重要政府比錢辦。私小無收生問題,而且不用政府比錢。無理由唔停三線,多辦私校架!私校多左,學生向上流,又唔會影响到有人無書讀。但這會引起競爭,做成很大回响!

其實又唔使咁激氣,吳局長都係講緊教育局嘅原則啫。要插,就應該插教育局上上下下辦事不力。明明知道大把人借地址,都束手無策。明明知道大把學校求學是要求分學,又不去打激呢啲學校。明明知道官津以外小學都係以面試及小朋友成績收生,又不敢正視。呢個教育局真係執咗佢地球一樣繼續轉。

回覆 最緊要健康 的帖子

好同意,考小一考得好,有好多原因,得失好多時同能力無關。
記得兩三年前,看過有EK家長話相信考得入KV,以後都會好成功好美滿,真係嚇親,邊有咁簡單呀!

He is politically correct!
Only the parents doing the opposite!

chingcging 發表於 14-4-20 10:33
不嬲都係計分同抽架喎…
唔好意思,我係想問直資,私小,叩門位有無咩既定的甄選的準則?

引用:Quote:chingcging+發表於+14-4-20+10:33+不

原帖由 creamsicle 於 14-04-20 發表
唔好意思,我係想問直資,私小,叩門位有無咩既定的甄選的準則?
以我所知,有8成係抽,靠關係同睇家底都有。講真,除非個小朋友識飛,個個都咁上下。收晒applications, 1st in 睇吓個小朋友有冇大問題,冇嘅就睇吓呀爸呀媽係乜料,ok嘅入second, 跟住就問吓啲大路嘢,睇吓個小朋友對答有冇問題……跟住……太多相近嘅…咪抽囉

有時都幾唔明D家長的想法。報得個間學校,就應該是贊同它的教育理念架啦!學校要求努力學習,多元發展,就去配合架啦!但原來不是,想報果間,就想它取消門檻,零篩選,連資歷都不可出示。如果真係甘,這間學校的前途在那里呀?

‹ 上一主題|下一主題