用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Ian Tsang 個別選校咨詢服務
樓主: login_mc
go

Ian Tsang 個別選校咨詢服務 [複製鏈接]

引用:有無人上過?+意見如何?

原帖由 login_mc 於 14-04-18 發表
有無人上過? 意見如何?
其實自己最清楚自己小朋友想要d咩, 適合讀咩學校。家長自己同小朋友相處左5,6年時間,到升小學啦,唔通唔知小朋友性格係點? 咩學校適合佢 ? 不過,好多家長覺得依個服務好有用,好似面試班咁。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我唔清楚Ian賣乜
但我相信明白子女,但唔了解各學校嘅家長大有人在
所以先有咁多家長响EK問嘢!
如果真係有個人,佢好了解派位玩法,清楚分析數據,了解各校特質,而家長又無時間自己上EK攞料,俾錢人都未尚唔係一個好好嘅解決方法
當然,我唔知Ian係咪做緊呢樣嘢啦~
恐龍家

引用:Quote:login_mc+發表於+14-4-18+19:07+有無

原帖由 hoihoima 於 14-04-19 發表
上來 EK 免費咨詢咪得囉!

引用:Quote:原帖由+boboapril+於+14-04-21+發表

原帖由 ozoz 於 14-04-24 發表
駛唔駛帶埋成績表去?
I don't know but I think it's optional.  You can bring the portfolio for his comment.  He said he seldom see an excellent and impressive portfolio.  So I supposed he will have a lot of "good" recommendations on portfolio as well....just my guess..

回覆:Ian Tsang 個別選校咨詢服務

我上年買左佢本書, 我覺得無咩用

小朋友性格係好開鍵選什麼學校, 只見一陣的咨詢服務為什麼不相信自己呢?
當然如果是對學校選擇認識係零便另計, 又或者係全港九龍新界學校都係target, 否則自己最清楚孩子.

仲有, 就算是十分清楚選校遊戲, 也不是十分清楚你的孩子.  因我小孩有學障, 我才最後要做評估, 到這時教育心理學家比的意見可是有小小幫助. 但最終決定還是孩子和父母.  我只是提供個人經驗作參考, 對Ian服務沒有任何意見.

如你對遊戲玩法全沒頭緒,佢一定幫到你…
而佢亦真的花了不少時間在過去幾年的派位統計上,肯定會有些心得…
但幫你揀啱適合的學校…我諗你比錢佢都應該唔會幫你做決定…

我覺得這帖有些問題,希望版主留意。

第一,樓主拋下一句就消聲匿跡,會變成公審 lan 。
第二,對當事人 lan 亳不公平,他出來澄清又死,唔講又死。

我有幾個疑問:
1 先搞清楚是否有這個服務?
2 如果沒有,應該封帖?
3 如果有,是否在這裏討論?變成推介。

利申:跟 lan 在 Ek 認識,沒有用過上面所提服務。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

版主回應

會員問完答唔答, 係個人選擇, 並無違反版規

我只當會員討論一個商業服務(非對個人), 同其他"某某小一面試班有無用"一樣, 一視同仁, 歡迎會員討論, 唔係做媒宣傳, 就唔會阻止, 正如之前之後, 我都唔會阻止會員討論其他面試班/升學服務/或者排名榜一樣

有或無呢個服務, 或者服務成效如何, 建議各位自己上網再搜尋資料

利申: 同你一樣, 跟 lan 在 Ek 認識, 沒有用過上面所提服務, 希望能公平地去睇呢件事

引用:我覺得這帖有些問題,希望版主留意。第一,

原帖由 ANChan59 於 14-04-25 發表
我覺得這帖有些問題,希望版主留意。

第一,樓主拋下一句就消聲匿跡,會變成公審 lan 。
Agree, 講咗實俾人插。所以雖然我用過,覺得有可取之處,都費事講咁多。

家長無疑最熟識自己小朋友,但 Ian 做咗好多數據分析,我相信絕大部份家長都唔會識做或有時間做。

選校關乎孩子未來生活,就算自以為所知已夠,找個客觀第3者商量或confirm自己分析可厚非。

言盡於此,廢事俾人話賣廣告

siden 發表於 14-4-25 13:57
Agree, 講咗實俾人插。所以雖然我用過,覺得有可取之處,都費事講咁多。

家長無疑最熟識自己小朋友,但 Ia ...
你是否間接證實有此服務?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Charlotte_mom 發表於 14-4-25 13:56
版主回應

會員問完答唔答, 係個人選擇, 並無違反版規
多謝清楚回覆!

我想講我用過佢咨詢服務,我雖然清楚囡囡嘅性格,但唔清楚某D學校嘅收生及學校特色,我報咗好多間,佢同我分析我選嗰D我囡囡面試或入讀成功嘅機會率,佢話我揀嗰D大部份唔啱我女性格,同埋比咗兩間啱我女性格但我冇諗過嘅學校,叫我去試,最後,我得一個offer,就係佢suggest 我去報嘅其中一間,而我從來都冇諗過嘅一間。我當然都有問佢我區自行收生D嘢,因為我睇完佢本書都唔明佢寫乜,跟住自行又報咗間區內熱門但先頭冇打算報,都係佢推薦,最後補中入咗,所以佢嘅服務對我有用。起碼我而家唔洗煩惱先。

我預約了Ian的服務,我好清楚我對仔仔的性格,但因為性格完全唔同,唔知有冇邊間學校平均d,兩個仔都適合,而且自行只有一個quota,唔知我母校適唔適合,邊類型的學校對佢地發展會好d... 所以希望聽取較專業的意見

我都曾在ek問過唔少意見,很多人都叫我自行報母校攞左學位先(穩入又算係地區名校),但如果知道真係唔啱我對仔仔的話,我寧願選適合佢地的學校,同時將學位留俾希望入讀的人

twllc 發表於 14-4-30 10:48
我預約了Ian的服務,我好清楚我對仔仔的性格,但因為性格完全唔同,唔知有冇邊間學校平均d,兩個仔都適合, ...
自己讀過都唔知? 反而要俾錢問無讀過D人.

whalebone  10几年前既教學方式邊同而家,學校會不斷改進,但我相信冇人會成日update母校情況囉  發表於 14-4-30 17:05
MrBeast  或者今時唔同往日呢  發表於 14-4-30 16:47

回覆:AgapePa 的帖子

難道你又知道2x年前的母校就會和現在的教法一樣?而且間學校在10多年前已搬校,地區唔同學生家長群都有唔同啦。

我只表達我的想法,當然我個case較部份ek家長複雜,或者係我稔得多左,但我只希望有多一個較專業人士的意見

whalebone  認同!  發表於 14-5-1 00:35
‹ 上一主題|下一主題