用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係唔係大部份小學用廣東話教中文,多過普通話教架? ...
go

係唔係大部份小學用廣東話教中文,多過普通話教架?

想問下而家係唔係大部份小學用廣東話教中文,多過普通話教中文架? thanks

我都好想知, 不過好多人會答, 間間不同, 實在唔知邊種多d。

廣東話多d, 但重要嗎?你心儀的學校是用你心儀的語言咪得羅
希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章

都唔少2,3年班會轉用普通話.

引用:想問下而家係唔係大部份小學用廣東話教中文

原帖由 joyfulmumum 於 14-04-18 發表
想問下而家係唔係大部份小學用廣東話教中文,多過普通話教中文架? thanks
聽電視講話香港小學70%用普教中喔。中學反而少啲

王國會長

joyfulmumum 發表於 14-4-18 03:05
咁你估大部份小學教師懂廣東話教還是懂普通話教.

醒目開學勳章

瑩瑩老豆 發表於 14-4-20 10:48
咁你估大部份小學教師懂廣東話教還是懂普通話教.
我見而家好多小學老師普通話基準試達標率100%

依家趨勢係小學普教中, 我諗來緊會愈來愈多學校用普通話教中文, 但中學真係好少, 但普教中係唔係真係咁好? 我女試過見字識普通話唔識廣東話

tingting_mum 發表於 14-4-21 10:19
依家趨勢係小學普教中, 我諗來緊會愈來愈多學校用普通話教中文, 但中學真係好少, 但普教中係唔係真係咁 ...
"我女試過見字識普通話唔識廣東話" - 在普教中的情況下,很多字小朋友都是只會普通話發音的,除非家長另行教啦。

引用:依家趨勢係小學普教中,+我諗來緊會愈來愈

原帖由 tingting_mum 於 14-04-21 發表
依家趨勢係小學普教中, 我諗來緊會愈來愈多學校用普通話教中文, 但中學真係好少, 但普教中係唔係真係咁 ...
已經唔去想這個問題啦,因為根本無得揀。唔通間學校有100個優點,只有普教中一個缺點,你會放棄佢嚒。只有隨波逐流了。

little_yolky 發表於 14-4-23 23:18
已經唔去想這個問題啦,因為根本無得揀。唔通間學校有100個優點,只有普教中一個缺點,你會放棄佢嚒。只有 ...
我囡由幼稚園開始讀普教學校, 事實上間唔中真係有D 中文字唔識講番廣東話, 但情況唔多, 亦唔嚴重, 遇到佢唔識的時候, 我講番比佢聽就得.

回覆 mimi1102 的帖子

我諗要同步, 讀完普通話讀廣東話, 因為年級愈高, 愈來愈來愈多字唔識用廣東話讀, 再遲d就好難改

回覆:係唔係大部份小學用廣東話教中文,多過普通話教架

我們真可憐!

tingting_mum 發表於 14-4-24 11:43
回覆 mimi1102 的帖子

我諗要同步, 讀完普通話讀廣東話, 因為年級愈高, 愈來愈來愈多字唔識用廣東話讀 ...
我又唔覺佢越黎越多字唔識讀喎...暫時都OK ..

mimi1102 發表於 14-4-24 09:09
我囡由幼稚園開始讀普教學校, 事實上間唔中真係有D 中文字唔識講番廣東話, 但情況唔多, 亦唔嚴重, 遇到佢唔 ...
請問普教中的學校,寫作時如寫冷氣機是否需要寫成空調?雪櫃寫作冰箱?或諸如此類普通話沒有的字眼須改寫普通話專用語?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-4-24 13:28
請問普教中的學校,寫作時如寫冷氣機是否需要寫成空調?雪櫃寫作冰箱?或諸如此類普通話沒有的字眼須改寫普 ...
Depands on the teacher la.

我的好自由, 唔會迫你寫甘筍, 可以寫紅蘿蔔。

注:空調同冷氣機有微妙既差異, 國內的空調可能有製暖, 所以他們一概叫空調不叫冷氣機。

little_yolky 發表於 14-4-24 13:49
Depands on the teacher la.

我的好自由, 唔會迫你寫甘筍, 可以寫紅蘿蔔。
今日搭地鐵聽到班 (應該係) 初中生傾偈,聽到好 "銀" 耳,雖然佢地講廣東話,但係d字眼係普通話,我唔肯定係咪普教中既成果,不過所謂兩文三語嚴格黎講係三文三語,十年後會唔會得返摩托車,自行車,排叉兒?真係用普通話講都還好,用廣東話講就慘... TOT
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-4-24 15:20
今日搭地鐵聽到班 (應該係) 初中生傾偈,聽到好 "銀" 耳,雖然佢地講廣東話,但係d字眼係普通話,我唔肯定 ...
放心, 只用普教中唔會有咁既水平, 除非係普通話學校, 即除英文外乜科都係普通話, 咁到時, 小朋友就好似廣州人講廣東話咁了。