用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學係咪真係咁辛苦?
樓主: happy116
go

小學係咪真係咁辛苦? [複製鏈接]

引用:學校只係一邊要考慮,+家長先係重點

原帖由 tingting_mum 於 14-04-19 發表
學校只係一邊要考慮, 家長先係重點
功課量「及」個B手腳快定慢同樣重要。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:點知間學校同小朋友㚒唔夾?我每日放工回家

原帖由 happy116 於 14-04-18 發表
點知間學校同小朋友㚒唔夾?我每日放工回家最早都要7:30pm,唔想將來為仔仔功課勞累、影響關係,係咪應該諗 ...
千祈唔好以為讀國際學習就可以輕鬆,只是教學方法不一樣,要訓練小朋友重思考分析,家長的功夫不一定輕。

引用:睇自己要求,我小朋友就整個小學生涯都頗快

原帖由 organicfans 於 14-04-18 發表
睇自己要求,我小朋友就整個小學生涯都頗快樂,每日放學功課唔多,就算去到高小呈分都係,一星期學一次琴, ...
But your kid has already passed Primary school stage.  Things might have changed since your time.

引用:Quote:原帖由+organicfans+於+14-04-18+發

原帖由 picture 於 14-04-19 發表
But your kid has already passed Primary school stage.  Things might have changed since your time.

...
三幾年真係咁大轉變?

回覆 organicfans 的帖子

of course,成個生態吾同晒。
正如3年前考小一,邊會間間都千千聲甘多人報!

引用:回覆+organicfans+的帖子 of+course,成個

回覆:IloveJJ 的帖子

回覆 IloveJJ 的帖子

你仔派到地區一線,又適合他,happy ending。所以有前輩都講過,吾使咁煩惱,小朋友自己會搵到啱佢的學校。

回覆 happy116 的帖子

普遍case
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 little_yolky 的帖子

Totally agreed!  My friend always says 'I am dying'

ANChan59 發表於 14-4-19 17:08
我都唔覺,半個到一個小時做完,VA, Project 除外。

做project真係好辛苦, 復活節啱啱同阿囡(小一)做完一個視藝project(首個project), 辛苦到我呢!!!!!!!

又要教佢點搵資料, 又要教佢點寫, 又要一齊畫封面。佢又唔識打字, 寫字又慢, 又要就番佢個程度唔可以太深。叫佢用併音打第一題, 我口講併音, 佢打, 打咗二百零字用咗兩個鐘, 我倆個都索晒氣。另外三題轉佢講我打, 好好多。相又唔識retouch, 佢剩係手指指好似老細咁揀相, 我就做佢條0靚幫佢影相執相兼排版。

其實學校叫小一生做專題研習, 咪即係叫家長做, 實情有咩謂呢? 攰到我呢, 仲慘過自己做專題研習。不過, 佢依家就學識咗印象派畫了。

回覆:小學係咪真係咁辛苦?

我覺得對一個小學生嚟講,係辛苦架!

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-4-19+17:08+我都

原帖由 little_yolky 於 14-04-24 發表
做project真係好辛苦, 復活節啱啱同阿囡(小一)做完一個視藝project(首個project), 辛苦到我呢!!!!!! ...
其實協助她揾圖片, 剪出來貼, 及教她手寫屬於她程度的內容, 做成本小冊子咁… 這樣行嗎? 只是小一生, 學校有要求做到像高小生那樣嗎? 如有, 那就是“家長功課”, 不是學生功課了!

sweethoho 發表於 14-4-24 16:29
其實協助她揾圖片, 剪出來貼, 及教她手寫屬於她程度的內容, 做成本小冊子咁… 這樣行嗎? 只是小一生, 學校 ...
因為今次係視藝科project, 介紹一個畫家, 果位畫家係用色好靚, 所以要用彩色。
我借咗十幾本書番嚟, 然後阿囡自己睇, 揀畫手指指, 指我去影相同cord個位出嚟放入word入面排版。

佢話手寫唔靚, 老師話要做靚啲, 所以佢話要打字(不過佢自己又唔識打喎)。其實封面是旦揀張畫print color貼上去咪得, 點知佢話要自己畫.....。兩母女扮印象派畫家畫畫, 畫到我呢。

其實老師都好好, 只有四條題目, 話如果打字就用18-20pt,所以唔係好多字, 不過, 你叫個小朋友做一位十九世紀的畫家專題, 介紹生平, 畫既特色, 簡介其中一張畫, 感想, 咁你話解釋得佢明係唔係好攰。

不過, 我覺得佢個感想講得好好。

引用:Quote:sweethoho+發表於+14-4-24+16:29+其

原帖由 little_yolky 於 14-04-24 發表
因為今次係視藝科project, 介紹一個畫家, 果位畫家係用色好靚, 所以要用彩色。
我借咗十幾本書番嚟, 然後阿 ...
明白… 但依家連這些都教得咁深! 我真係好吃驚

sweethoho 發表於 14-4-24 18:47
明白… 但依家連這些都教得咁深! 我真係好吃驚

本來專題研習冼俾爸爸做, 但爸爸無乜藝術修養, 做到滴晒汗。好彩當年副修藝術, 如果唔係真係大件事。已經同爸爸約法三章, 以後專題研習藝術音樂類我負責, 歷史文化時事天文地理類佢負責。

引用:Quote:sweethoho+發表於+14-4-24+18:47+明

引用:Quote:sweethoho+發表於+14-4-24+18:47+明

原帖由 little_yolky 於 14-04-25 發表
本來專題研習冼俾爸爸做, 但爸爸無乜藝術修養, 做到滴晒汗。好彩當年副修藝術, 如果唔係真係大件事。已經 ...
我仔仔常識也有專題硏習,好彩好簡單,做海綿的特性同發現,佢全部自己做自己寫,但我有幫他修飾下字眼(他有點口語化)。都算易做!

hadwinboy 發表於 14-4-25 14:37
我仔仔常識也有專題硏習,好彩好簡單,做海綿的特性同發現,佢全部自己做自己寫,但我有幫他修飾下字眼(他 ...
做海綿都好難下喎, 老師有無set框架? 例如發明過程、製作原料、演變、特性、用途等等, 好彩無感想。你囝囝都好叻識好多字喎。

‹ 上一主題|下一主題