用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區band 1 生咁填得嘛
樓主: SiuDic
go

東區band 1 生咁填得嘛 [複製鏈接]

老師話佢係band 1頭

對不起, 你是傻的嗎?

老師是打工only , 根本你女兒去邊關佢义事, 所以明顯地要你去填數, 保证有好數據

你是不負責任, 連基本派位規則也不去看一次, 去了解一下!

我可能比較老實不客氣, 不過請你想一下我的一個傻問题:

我把顯理同衞理放在29 和 30 位

頭3位 是你選的3間, 4-28位, 我放了所有東區有派位的 band 1 中學 ,( 其實得幾間)

遊戲start....頭3間中,  你滿意嘛

"老師成日話,如果填哂頭3都係啲熱門學校,好唔穩陣,如果隨機號唔靚,就會比人踢到好尾。"

死...原來真是天生黑仔 排尾尾, 去到邊都客滿.... 連顯理同衞理 都無份  

傻的嗎! 去做下功课, 顯理同衞理 都不是全英文班ie 最少有15% 以上 是band 2 生!  最後一個band 1 生都未選, 還有最少有15% 以上 位比你個女, 你怕x

這是最差的結果, 不外是顯理、衞理...但如果中間箕官, BPS, St Mark 有位 ( 有位定冇位要問上帝)...你唔選...点算

但老師卻不是 , b1 生 頭3 選 b2校 實中! 老細有數交
同一b2校放在1x, 2x 中了也要交代

這便是大家角色不同、利益也相冲

happy+    發表於 14-4-23 10:47

回覆:東區band 1 生咁填得嘛

呀先生/小姐,
如果我識就唔使上來問各位意見啦,我唔係上嚟比人鬧架,大家都係做人家長,唔該客氣小小。我依自己心水填過幾次,但老師都話唔夠穩陣,我可以點?

你又知我不負任,如果我真係咁不負責,就唔會上嚟參考各位意見,我就是但填啦,你先係傻㗎,大家素未謀面,理應客氣小小。

回覆:opclk 的帖子

我而家都改左,啲次序同你list 嘅一樣,Thx

opclk  add oil, god gless you...  發表於 14-4-20 13:57

回覆 opclk 的帖子

謝謝各位EK前輩一路都給大家好多寶貴的資料及建議, 阿女老師都是這樣說及這樣建議, 她還說衛理現已升左是Band1, 如果放太後,分分鐘派哂連衛理都入唔到......

opclk  agree x 2  發表於 14-4-20 17:37

回覆 SiuDic 的帖子

我們一起加油,希望我們女兒都能入到心儀的中學 :D

引用:回覆+opclk+的帖子 謝謝各位EK前輩一路都

原帖由 slowmemame 於 14-04-20 發表
回覆 opclk 的帖子

謝謝各位EK前輩一路都給大家好多寶貴的資料及建議, 阿女老師都是這樣說及這樣建議, 她 ...
我排衛理第五,老師話最壞情况派這間。

今年東區共2,794名小六參加升中派位,假設自行階段30%離場,甲部再走剩下的8%,即共有600名Band 1生參加乙部大抽獎,而東區Band 1中學乙部學額共計821個(760+61,包括衛理,顯理及他區)。

只要肯定是Band 1生,在排位時盡排所有Band 1中學,就絶對可入Band 1學校。

回覆 twcho 的帖子

這個計算我都明白, 衛理是B1C熱門, 因為校風好, 升值快(阿女老師說的), 聽說阿女學校有很多同學都寧入衛理而不選他區B1......

twcho  如果囡囡鍾意,將它排較前亦無妨。  發表於 14-4-20 16:22

回覆:slowmemame 的帖子

原來衛理已升班,多謝各位嘅意見,亦祝願大家嘅仔仔囡囡能夠派入心儀學校

回覆:twcho 的帖子

共有600名Band 1生參加乙部大抽獎

如果得600名B1生,機會好大好大。東區七間英中乙部共有學位576人。假設全部B1生放晒七間頭位,最多只得24人派到第八。可以放衛理,顯理在第八都安全. 咁諗岩唔岩?

但男仔得得五間英中,應該比女仔機會細

twcho  但Band 1女生一定比男生多,64應是保守估計。  發表於 14-4-20 17:45

引用:呀先生/小姐, 如果我識就唔使上來問各位

原帖由 SiuDic 於 14-04-20 發表
呀先生/小姐,
如果我識就唔使上來問各位意見啦,我唔係上嚟比人鬧架,大家都係做人家長,唔該客氣小小。 ...
你話填過幾次,老師都話唔穩陣,你填咗D乜野?我覺得你老師有D古怪。

回覆 SiuDic 的帖子

阿女老師說去年得1、2個B1C/B2A的邊緣人派到, 說有可能同學是B1C, 其他B2生都派唔到...也祝願大家嘅仔仔囡囡能夠派入心儀的學校 {:1_1:}

回覆:bb560 的帖子

我頭3填左band 1a口日難山學校,可能咁樣就唔得掛

引用:我頭3填左band+1a口日難山學校,可能咁樣就

原帖由 SiuDic 於 14-04-21 發表
我頭3填左band 1a口日難山學校,可能咁樣就唔得掛
你意思係張祝珊、婦女會,埾馬可?

回覆:bb560 的帖子

我填左,張祝珊,婦女會,筲官

回覆:SiuDic 的帖子

我末填,暫定筲官,婦女會,聖馬可

引用:我填左,張祝珊,婦女會,筲官 +

原帖由 SiuDic 於 14-04-21 發表
我填左,張祝珊,婦女會,筲官
咁點解你唔排:張祝珊、筲官、嘉諾撒,唔通你老師都話唔ok?

‹ 上一主題|下一主題