用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗.band1 選校疑慮
go

元朗.band1 選校疑慮

各位,小兒如無意外屬區內band1生,但在元朗區band1英中只得約9間,似乎"先填哂band1校,差極都只派band2頭"的策略並不適合元朗區是嗎?如照填唒9間再填band2是否好冒險?

學校建議第一志願進取,第二較保守,第三志願己提議保險填band2頭保險,這樣是否合理或太保守呢?我又陰謀論驚學校此舉走希望提高學校頭三志願派位比率,因此很困惑,請各位有經驗人士多多指教!

引用:各位,小兒如無意外屬區內band1生,但在元

原帖由 flowerhorn 於 14-04-17 發表
各位,小兒如無意外屬區內band1生,但在元朗區band1英中只得約9間,似乎"先填哂band1校,差極都只派band2頭 ...
填曬band 1再band 2,超險!派唔到第一志願就band 2a都未必有!

回覆:flowerhorn 的帖子

又係果句啦!中學靠自己讀書,唔係靠學校banding!唔忿氣、唔甘心,每年累死好多元朗人!

念女  agree  發表於 14-4-23 18:04
vincher  agree  發表於 14-4-17 15:24

引用:又係果句啦!中學靠自己讀書,唔係靠學校ba

原帖由 701003 於 14-04-17 發表
又係果句啦!中學靠自己讀書,唔係靠學校banding!唔忿氣、唔甘心,每年累死好多元朗人!

...
謝謝.那麼如果第三志願填2A學校,咁4,5,6....打後應該點塞滿的志願?填band2先定band1(呀位)先,謝謝

701003  3-8 band 2,then band 3, 15th後隨便填  發表於 14-4-17 11:17

flowerhorn 發表於 14-4-17 10:20
各位,小兒如無意外屬區內band1生,但在元朗區band1英中只得約9間,似乎"先填哂band1校,差極都只派band2頭 ...
如果你確定
小朋友是B1學生:
1. 信義或鄉中
2. 商中或趙聿修
3. 白約翰
4-17: Band 2

angelfan07  我囡學校如填白記做第三志願,根本無人可以入到,除非放白記響第二~  發表於 14-4-30 10:03
vincher  2.impossible...3.白填3,机会好微了  發表於 14-4-19 19:17

醒目開學勳章

回覆:王家爸爸 的帖子

第二志願放商中或趙中,根本入到機會已很微很微。
第二放白記都有機會。

王家爸爸  第二放白記是一個保守B1學生的最好選擇,然後第三放基元。  發表於 14-4-17 14:55

回覆:王家爸爸 的帖子

請問基元是否band2一所不錯的學校?

王家爸爸  基元是不錯的學校  發表於 14-4-17 14:48

引用:請問基元是否band2一所不錯的學校? +

請問基元是否band2一所不錯的學校?
英中,幾好!

醒目開學勳章

回覆:flowerhorn 的帖子

基元不是band 1嗎?

angelfan07  B1  發表於 14-4-30 09:39
two2c  基元應該係1c, 開4班全應英文文班, 應該唔會係band 2學校, 其實早幾年都已經升咗哩喇喎  發表於 14-4-17 16:15
YWCCL  基元是band 1  發表於 14-4-17 16:06
王家爸爸  B2A  發表於 14-4-17 14:49

醒目開學勳章

我仔仔學校告訴我他是band 1A學生,不過我地下星期尾先到學校聽取學校選校意見,我之前也找過不少過來人問意見,第三真的可能要放band2A既學校比較安全。我暫定想把基朗放第三

派位乙部或試 1.元朗商會 2.白約翰 機會稍高

回覆:元朗.band1 選校疑慮

照咁講,連b1生都入b2中學,第2round, b2生咪入不到那些b2中學,果間中學下年咪變band1?

回覆:元朗.band1 選校疑慮

我都煩惱第2志願,老師叫我不能1,2志願都填大熱,等同浪費2nd choice, 第第3志願可能又再冇chance...唉,2,3志願諗到頭爆

引用:Quote:原帖由+flowerhorn+於+14-04-17+發表

填曬band 1再band 2,超險!派唔到第一志願就band 2a都未必有!
如果band1都入唔到嘅學校,已經係band1學校,band1生派先過band2生都入唔到band2a, 難道band2生只可以派band2b&2c?

回覆:khmama 的帖子

我都覺得好危險,唔知點填,老師都係話 第一 band 1 ,第二band 1尾band 2頭,第三就要揀band 2 ,都唔知點算。

今年band1學位真係嚴重短缺,所以搞到所有老師都教家長要保險填表,第三間已經要填band2學校,有時真係填唔落手架!
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

引用:Quote:原帖由+701003+於+14-04-17+發表填曬

原帖由 khmama 於 14-04-17 發表
如果band1都入唔到嘅學校,已經係band1學校,band1生派先過band2生都入唔到band2a, 難道band2生只可以派ban ...
元朗區常見!所以元朗band 2 各校水平接近! 由於band 1 生佔咗band 2位,唔好彩的band 2生,,一丿

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-04-17+發表如果

元朗區常見!所以元朗band 2 各校水平接近! 由於band 1 生佔咗band 2位,唔好彩的band 2生,,一丿

...
Band 2唔好彩,入埋band 3校!

引用:Quote:原帖由+701003+於+14-04-17+發表填曬

原帖由 khmama 於 14-04-17 發表
如果band1都入唔到嘅學校,已經係band1學校,band1生派先過band2生都入唔到band2a, 難道band2生只可以派ban ...
仲有,元朗區錯估banding 情況較他區常見!多數係老牌小學及官校,持住歷史耐及聯繫位,睇小新晉小學!近年新晉小學派位優勢大勇,皆因師兄姐pre S1成績好,攤薄咗傳統地區名小的band 1比例!名小老師仍不知令夕何夕

fuluk    發表於 14-4-18 00:06

小巫女女 發表於 14-4-17 22:42

今年band1學位真係嚴重短缺,所以搞到所有老師都教家長要保險填表,第三間已經要填band2學校,有時真係填唔 ...

Band 1 生攪成咁,真係情何以堪?!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手