用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 五歲立志行醫,成功入讀港大醫學院
樓主: ChiChiPaPa
go

五歲立志行醫,成功入讀港大醫學院   [複製鏈接]

701003 發表於 14-4-18 09:19
港大醫學院院長有責任出來澄清!
復活節呀!

Jackieson    發表於 14-4-18 11:34
MyFairLady2014  香港幾時先可以真係復活呀!  發表於 14-4-18 10:48
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

今勻你死梗啦,一文激出千重浪。香港人好乖,「孩子的事卻最上心」,上次「國民教育」是見證的勢不可擋。再講下去,「阿拉伯之春」都有份。

MyFairLady2014  我真係好期待搞大鑊啲,一次過將啲牛鬼蛇神抽出來  發表於 14-4-18 10:47

MyFairLady2014 發表於 14-4-17 17:00
原本她自幼的艱難糟遇不是她自己想的,而她也的確很努力奮鬥,值得贊賞。可是,看完她的萬字真言,她的品格 ...

佢怨氣咁重,點係香港做醫生?

MyFairLady2014  係邊到做醫生都只會遺害不淺  發表於 14-4-18 10:41

引用:回覆+ANChan59+的帖子 今勻你死梗啦,一文

原帖由 annie40 於 14-04-18 發表

今勻你死梗啦,一文激出千重浪。香港人好乖,「孩子的事卻最上心」,上次「國民教育 ...
我好驚呀,會唔會用公安條例,誹謗罪告我㗎!香港地今時今日講真話是罪,呃呃騙騙反而冇事。

解釋清楚,立即堵塞漏洞,輕易轉危為機,民望即升。當然先送NTD出外考察,不然講多錯多,小事化大。

我們EK家長太低檔次,只講中定英,六合彩,揣摩文學,NJ vs JUPAS ........

國內家長目標清楚,一步到位!

Artie  陳總係好多 ek 家長的 "導師",你的意見好值得參考。  發表於 14-4-18 15:30
annie40  橫睇掂睇有點天份,老兄應該去讀番個Law degree.  發表於 14-4-18 11:48
MyFairLady2014  我地係小人物,咪做小事囉  發表於 14-4-18 10:39
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-4-18+10:33+我好

原帖由 tcmsung 於 14-04-18 發表
你看問題比人看得深,看得快,當一般人只評論她的個人言行,你已着眼制度裏找答案。
我知道最近你在EK比人 ...
我不怕俾人大,根本設有證據,指出我那方面有鐠誤。

我最大優點是肯認錯,有則改之,無則嘉冕。

引用:Quote:annie40+發表於+14-4-18+09:55+回覆+

原帖由 MyFairLady2014 於 14-04-18 發表
無論點睇,這女孩的確不簡單,可是,我只感覺她心術不正,價值觀扭曲,充滿怨氣與不忿,將來可能遺禍社會, ...
不要對這女孩子太苛刻,她可能被一班充滿愛心的社工,有教無類的教育工作者,按本子辦事的官員,有法不依的大學,聯手所做成,好事變成壞事。

我一直沒有對她大多批評,因為她都只是十八九歲,吐一口烏氣而闖的禍而已!

好睇過house of cards

https://hk.news.yahoo.com/blogs/journalist/%E5%A5%B3%E4%BE%8D%E6%87%89%E8%87%AA%E4%BF%AE%E6%88%90%E5%BE%8B%E5%B8%AB-152422601.html

引用:唔似勵志故事,似幼稚故事多d係咪非法入境

原帖由 ACE2126 於 14-04-18 發表
唔似勵志故事,似幼稚故事多d

係咪非法入境住滿7年都申請唔到ID?點解而今又有ID?

我估HKU及醫學院事前不知道,他們是違法違規,到HA指出不合法,不同流合汚,HKU在開學後才向入境處查詢,要事後補鑊,入境處長行使酌情權,發出一粒星身份證。

HKU搞咁多嘢,好大可能是想冚住件蝦碌收生事件,迫住送埋HKlD。如果踢她出校,是另一種公關大災難,HK市民及傳媒又會指指點點,冇同情心,剝奪基層機會等等,兩害取其輕吧!

ACE2126    發表於 14-4-18 12:44

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-4-18+11:24+編

原帖由 Yanamami 於 14-04-18 發表

https://hk.news.yahoo.com/blogs/journalist/%E5%A5%B3%E4 ...
Good one.

簽名被屏蔽

MyFairLady2014 發表於 14-4-18 11:49
我的看法並非如此,是ANChan不了解公營機構定立的條例或制度的大原則,看問題不夠深入及拿錯重點。

任何 ...
係我不瞭解世情,你太厲害了!
可能你對啊,我坐多年公營及政府機構 Advisory Board ,是白坐了!

MyFairLady2014  我係公營機構工作多年也坐很多不同的Advisory Board,對這方面認識肯定比你多  發表於 14-4-18 19:35
annie40  坐系advisory board. 有無酌情權先?如果有,唔該分D比大家使下。「酌情權」亂敢用,是愈看愈似異形了。  發表於 14-4-18 13:39

補鑊.......酌情權........一粒星..........港大跟入境處好似有點「位威喂」啊???

要有十分明確理據來支持才可,例如遭遇值得特別同情(生死攸關),學術界奇才,對社會有重大貢獻等。不是港大話得就有計傾。如果是城大跟入境處商量,又或天王補習社推薦,又得唔得?究竟誰人說話才有份量。

引用:回覆+ANChan59+的帖子 今勻你死梗啦,一文

原帖由 annie40 於 14-04-18 發表

今勻你死梗啦,一文激出千重浪。香港人好乖,「孩子的事卻最上心」,上次「國民教育 ...
香港人好乖,「孩子的事卻最上心」…… 的確係! 所以少留言的我都忍不住出聲(國民教育當然都唔例外)。

睇到今次呢件事,對港大醫學院的做法非常失望,難道我地香港的小朋友係如此不濟、致令佢地咁求材若渴?

回覆 天使麵 的帖子

朋友教緊醫科,對學院的烏啄啄制度,十分不滿!佢寧願個仔去讀中大醫科,用腳投票,咪話唔認真。

MyFairLady2014  其實醫學院收她,沒有甚麼問題  發表於 14-4-18 19:38

回覆:五歲立志行醫,成功入讀港大醫學院

DSE是公開考試,制度也算透明, 黃同學成績再好也一定不是狀元級, 港大為何要用酌情權 ?

II都可以入官中? 教育局是否要解釋一下?

入境處十一年來對一個未能獨立的小朋友也不給ID Card, 為什麼現在反而發給一個成年人?

酌情權與私相授受只是一線之差, 港大, 教育局和入境處其實都欠公眾一個交代.

國內同胞如此精於變通,對香港人最大損害其實不是少了大學學位,而是奪走大家僅有的同理心。以後見到努力成功的故事,可能大家就要懷疑一下背後有多少見不得光的事。

黄同學,突然令我想起當年沒有經過SAT而進入哈佛的劉亦婷。

引用:Quote:tcmsung+發表於+14-4-18+10:50+你看

原帖由 MyFairLady2014 於 14-04-18 發表
我的看法並非如此,是ANChan不了解公營機構定立的條例或制度的大原則,看問題不夠深入及拿錯重點。

任何 ...

我再重讀一次,我集中查考 JUPAS 制度漏洞及有人補鑊冚件事,之前冇孔明提過,你之前集中指女孩子心術不正。我們的分歧,只在我一直沒有跟大隊,去捧或踩黃同學,盡量對事不對人。

如何解決 JUPAS 的漏洞,才是深入及向前看,因為影響太大了,DSE考試開始了,剩下時間不多。對嗎?

‹ 上一主題|下一主題