用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 各位SPN家長們。。。
go

各位SPN家長們。。。 [複製鏈接]

真的不吐不快……

大家有沒感覺到,点解今年只會有人問SPN上唔上到小學,係咪直升,係咪一條龍,点解教得咁淺。。。而冇人去關心SPN好唔好,老師有冇愛心,返全日會做啲乜,小朋友讀得開唔開心,甚至乎未戒片怎辦,在校瞓覺瞓唔瞓到?

12    0    1    0

當你去校車區睇下有人問中環返九龍塘, 何文田去西環, 連pn都有面試班, 返兩間pn, 就知道而家d父母有幾咁"target-oriented". 好多仲連報左都唔知spn一向都唔會見晒所有applicant, 真係

回覆:各位SPN家長們。。。

今年個post都無之前幾年咁有氣氛和人情味⋯可能因為龍年效應,家長們都好aggressive,所以都未必會花時間刨番以往前輩們的真情對話和悉心指導了!

唉, 同意呀, 我都係談幼兒園果邊見到, 忍住忍住唔出聲...我心諗, 有好多真係reseach都唔bother去做, 無得in就question學校D標準..

係lor, 呢2年都無人問我們學校生活細節了

引用:今年個post都無之前幾年咁有氣氛和人情味⋯

原帖由 Doyoobi 於 14-04-17 發表
今年個post都無之前幾年咁有氣氛和人情味⋯可能因為龍年效應,家長們都好aggressive,所以都未必會花時間刨 ...
今年嘅forum比往年的確係少了點人情味..

各位SPN家長, 其實我諗好多人都想知學校生活o既細節 (包括我自己)
不過大家更明白, 都冇得in... 問左都冇意思, 得個恨字

但係都好多謝你地無私的o既分享

(利申: 我係上年報名o既!!!)

aralelo 發表於 14-16 23:54
真的不吐不快……

大家有沒感覺到,点解今年只會有人問SPN上唔上到小學,係咪直升,係咪一條龍,点解教得 ...

可否遂一分享下呢?下年論到我阿女喇

引用:今年個post都無之前幾年咁有氣氛和人情味⋯

原帖由 Doyoobi 於 14-04-17 發表
今年個post都無之前幾年咁有氣氛和人情味⋯可能因為龍年效應,家長們都好aggressive,所以都未必會花時間刨 ...
我晨早刨曬了,直認這是所非常好的學校。冇得in當然失望,不過重有spk可以一試嘅

無論起到定幼兒園果邊, 總之有關spn既, 通常只問以下3樣:

1. 點揀人
2. 係咪直升
3. 英文係咪好淺

回覆 BBQporkpork 的帖子

多謝你入黎支持

tweetyho 發表於 14-4-17 10:54
可否遂一分享下呢?下年論到我阿女喇
大女未返過n1, 不過絕大部份老師都好好, 就算畢左業有事老師都會幫忙. 戒片問題有待其他媽咪或等妹妹返左學先分享到, 不過我知瞓唔到既老師會拍小朋友同埋有D情況會比眼罩佢地

食完午飯老師會切水果比佢地食, 要做野, 等其他媽咪再分享下

tweetyho  thanks for sharing  發表於 14-4-17 12:33
tweetyho  thanks for sharing  發表於 14-4-17 12:33

lui 發表於 14-4-17 11:21
我晨早刨曬了,直認這是所非常好的學校。冇得in當然失望,不過重有spk可以一試嘅

...
努力

回覆:aralelo 的帖子

我也是SPN家長,久不久也會到這個forum看看,很少參與討論,看到這個 topic也忍不住要留言支持! 囡囡今年已N2, 她和我都很愛學校! 衷心覺得學校真的能把每位小朋友都訓練到獨立成熟,有禮貌以及慬得很多關於社會和生活的知識! 而N2開始更著力培養小朋友的閱讀興趣, 我並不擔心囡囡是否能直升SPC, 因為我相信每個孩子能在SPN薰陶了4年,去到任何一所小學都會繼續有好表現!

323 發表於 14-4-17 11:25
無論起到定幼兒園邊, 總之有關spn既, 通常只問以下3樣:

1. 點揀人

淺d咪好咯,太深其實冇意思,唔明点解d家長認為愈深愈好. 学術其次,品德培育先最重要

呀囡成日話老師好似媽媽咁嫁,咁關心同教導佢,事事跟得很足。。。佢地訓完覺個個排隊梳頭紮辮學校真的好似一個大家庭般呢!
仲有,如果真心的喜歡學校,還是有機會的呢,不要放棄!

回覆:各位SPN家長們。。。

樓主又唔洗咁感慨 有好些真心有興趣嘅 自已都溫晒書啦 所以無需要留言問大家 不過作為今年報左無得in嘅一份子 我都好同意 嘅然入唔到 亦暫時較難投入去鑽研更詳細的問題 加上而家有報喜嘅幸運兒都曾經係用家 佢地都已經夠了解 所以無左長時間熱烈討論嘅情況
當然我都認 因為知道spn如同抽獎 所以好大部份心思會花響其他更有把握嘅學校
不過講到幼兒園嗰邊某啲post真係無言

不好意思,其實我沒有資格在這裡留言,因為我仔仔是waiting list only。  未能成為spn家長真的很失望,在心理想哭呢。 爸爸說其實一開始就知道機會很渺茫,現在只是”符合預期”。
不過還是想說一下感受... 仔仔沒有妹妹,所以不是為了鋪路,報spn 是真心欣賞,真心喜歡!   謝謝各位前輩的無私付出!  我一直沒有問太多問題, 不是不敢興趣,而是很多很多已經在以前談過,回答過。 做research,我覺得是父母的責任。  前輩們不要灰心,也謝謝你們的付出! 有心的家長也有很多呀!

多謝各位有心既家長, 無論係唔係用家都好, 好開心見到有咁多真心喜歡spn既家長

呢兩年出生率高左, 連帶讀緊spn入面既小朋友都多左細佬妹, 對好多"百無"家庭, 機會確係細左, 不過真係唔好灰心, 係有奇蹟的!

謝謝! 希望奇蹟真的會發生在仔仔身上! 須然好失望,不過我還是十分respect 學校的選擇。 可能緣分還未到! 希望有一天可以在這裡報喜吧!  回到現實,真的好渺茫...

希望在明天!機會是小,不是沒有呢!大家加油!
‹ 上一主題|下一主題