用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請問考入陳守仁的小朋友係咪…
樓主: hidy88
go

想請問考入陳守仁的小朋友係咪… [複製鏈接]

After talking with the principal at the 3rd round interview, I got the impression that he likes choosing children of various strengths. He appreciated those with good language abilities plus/or with some other strengths. eg. sense in logics, patterns...

對呀,她有前因,小朋友潛力無限,不需太緊張,興趣行先

回覆:想請問考入陳守仁的小朋友係咪…

請問是否讀陳守仁小朋友嘅家長都是高學力人士, 所以入到嘅小朋友也有返甘上下呢?

引用:請問是否讀陳守仁小朋友嘅家長都是高學力人

原帖由 tekkulas 於 14-04-30 發表
請問是否讀陳守仁小朋友嘅家長都是高學力人士, 所以入到嘅小朋友也有返甘上下呢?

...
我同老公都唔高學歷架!應該冇咩關係既,可能我兩個較開朗吧!英文能力ok, 只係屋企請菲傭姐姐同埋睇英文書勁多,再加上幼稚園時有教phonics, 自學成功!

引用:Quote:原帖由+tekkulas+於+14-04-30+發表請

原帖由 silvia_ng 於 14-04-30 發表
我同老公都唔高學歷架!應該冇咩關係既,可能我兩個較開朗吧!英文能力ok, 只係屋企請菲傭姐姐同埋睇英文書 ...

silvia_ng 發表於 14-4-30 22:34
我同老公都唔高學歷架!應該冇咩關係既,可能我兩個較開朗吧!英文能力ok, 只係屋企請菲傭姐姐同埋睇英文書 ...
咁又係, 高學歷家長又未必有smart kids

回覆 sweetbaby999 的帖子

好同意,我認識在讀的家長,和今年收的小朋友,父母都係好投入、好為小朋友的家長。

今日去完open day,最impressive係D學生好有禮貌、好smart!

我地今日去過,感覺好亂人流控制麻麻。而我所見到的3位學生著白色校服的都冇咩表情,有一個守走廊的仲自己坐嘛一邊睇書冇理人

今日去唔刻, 請問有咩睇?

引用:我地今日去過,感覺好亂人流控制麻麻。而我

原帖由 tekkulas 於 14-05-02 發表
我地今日去過,感覺好亂人流控制麻麻。而我所見到的3位學生著白色校服的都冇咩表情,有一個守走廊的仲自己 ...
尋日真係好多人,超過萬五入場人次,從未試過咁多,學校又唔係professional crowd control, 自然唔會好perfect 架啦。我諗最迫既係五樓吧,其他我都覺得還可以啦。
至於睇書果位守樓梯小朋友,我估你係講緊一樓樓梯果個prefect 吧 可能守樓梯真係太悶了,冇人同佢傾計

引用:Quote:原帖由+tekkulas+於+14-05-02+發表我

原帖由 silvia_ng 於 14-05-02 發表
尋日真係好多人,超過萬五入場人次,從未試過咁多,學校又唔係professional crowd control, 自然唔會好perf ...
我地一上就5樓,多人到行吾到 其實吾可以上落分開樓梯嗎?兩條樓梯又上又落人流散吾到 其實一樓個學生悶是理解,但我覺得做好這份工作的負責態度會好啲!人多都應該不是今年的事,安排上真係有空間改善。

回覆 tekkulas 的帖子

你是否下午去?我上午去雖然人多,但是都不至於行唔到。話時話,在五樓的mini golf 及各外語課室都好好玩!孩子們最喜歡西班牙課室,那個西班牙老師很生鬼!

tekkulas 發表於 14-5-2 08:42
我地一上就5樓,多人到行吾到 其實吾可以上落分開樓梯嗎?兩條樓梯又上又落人流散吾到 ...
樓梯呢樣好提議喎! 或者可能出年會咁安排呢! (不過尋日出入大門果度又有人鬧一邊出一邊入, 要佢再行過去第二邊好麻煩, 順得哥情失嫂意, 冇計)
至於個小PREFECT, 佢只係一個小朋友, 唔好咁話佢啦, 佢唔係"打工"架

回覆:tekkulas 的帖子

是一位學生還是眾多學生都如此?他/她除了看書,有其他不當行為嗎?是否很無禮?

昨天全校四五六年級學生,甚至三年級的孩子、已畢業的師兄師姐們、家長們都回校幫忙當值、表演,以應付去年已八千還是一萬的人流。
光是早上開始的頭兩小時,不少訪客都說人多車多。
樓梯上落不止一次因有家長拖著小小孩走,有一兩次塞住大量行人要稍停,不少學生都做到唇乾腿酸…
作為家長的我,反而欣賞學校老師們常找不少被動、文靜、害羞型的孩子都來幫手,沒有成績的考量,只有盡量找機會讓孩子發揮。

回覆:天使麵 的帖子

絶對支持和認同

天使麵 發表於 14-5-2 09:38
是一位學生還是眾多學生都如此?他/她除了看書,有其他不當行為嗎?是否很無禮?

昨天全校四五六年級學生 ...
我見到一個係咁咋, 所以一估就估到佢講邊個啦! 我女三年級, 佢做TOUR GUIDE, 走左好多轉, 同我講佢好攰, 但一到老師ASSIGN工作比佢果陣, 佢又會自動變得精力充沛咁招呼來賓架啦! (我嚇佢, 佢個名牌有名有姓, 小心比人投訴佢, 哈哈!)
其實我尋日都做左成日家長義工, 而家雙腿酸軟, 返工都冇咩精神呢

我入學前都去左2年, 入學之後又是2年共4次, 年年都好多人, 年年學校都有大量幫手的家長義工同helper,大家真係好辛苦, 我見有參觀的人仕搬BB車, 我提佢有lift, 佢說太多人排很久, 我估可以下次都安排分流如分樓梯會好些..因始終學校都不是太大, 人一多都幾逼. 不過大體都幾開心的一天.  

我同意學校同學生都唔係專業控制人流呀, 一個同學仔on duty又真係好悶呀, 睇下書人之常情, 自己打工都會開下小差啦 哈哈~~

我尋日都有去, 參觀人數眾多, 加上有d參觀人士未必太守禮, 都令到helper們難做. 例如上落樓梯有指示係靠左, 但有d人未必睇到或者未必配合, 見d同學仔要叫"keep left",又要夠大聲先聽到, 其實份工都唔易做~~
‹ 上一主題|下一主題