用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請問考入陳守仁的小朋友係咪…
go

想請問考入陳守仁的小朋友係咪…

想請問考入陳守仁的小朋友係咪本身都係有一囗流利的英語及普通話?

引用:想請問考入陳守仁的小朋友係咪本身都係有一

原帖由 hidy88 於 14-04-16 發表
想請問考入陳守仁的小朋友係咪本身都係有一囗流利的英語及普通話?
小朋友有幾個同學仔考到,可以用流利英語簡單溝通, 讀寫幼稚園程度既英語無問題,但普通話就唔係好得。佢地既共通點就係好有禮貌,禮讓其他小朋友。

回覆:想請問考入陳守仁的小朋友係咪…

hidy88 發表於 14-4-16 23:32

我孩子係,非常流利的英語及普通話

引用:想請問考入陳守仁的小朋友係咪本身都係有一

原帖由 hidy88 於 14-04-16 發表
有offer的都應該係,當然,很多人K2就操流利英普的!

引用:普通話就吾知,我覺得CKY收嘅小一英文比幾

原帖由 yan1226 於 14-04-17 發表
普通話就吾知,我覺得CKY收嘅小一英文比幾年前好左好多,好多小一時已見佢地好自然地以英文溝通,當然我見 ...
識個CKY小一生睇小説版Harry Potter,  好厚嗰本

我見基本上是流利的英語及普通話, 多數睇開英文chapterbooks.

今次2014-15考到嘅小朋友都是學術強(數學成績好優先), 我唸學校要收啲資優生來參加比賽

我小朋友有offer,係流利的英文和普通話,詞彙非常豐富。

ACE2126  TSL / CKY?  發表於 14-4-17 11:27

陳守仁有冇呈分試?

回覆 ACE2126 的帖子

同意,所以睇多幾年。無pick up番的迹像就無會搏,坦白講,考得到Cky的多數有其他吾錯offers

我小朋友offer。但老實講,他英普能力祇是中上,說不上流利。愛玩不愛看書,要陪讀,未入chapterbooks.  較優勝的是手眼協調能力佳而且樂意遵守規則和合作,所以校長有 mentioned 他在second round  group play 時取得不少good comments as contrast with he only barely made into second interview due to the unstable performance in the first round.  他也有宣小offer, 但他堅持要讀TSL.  希望 他日with peer group effect, he can excel himself n improve his languages.

ppatzhu05   thanks for your sharing. very useful information!  發表於 14-4-27 22:28

回覆 NT-1 的帖子

你小朋友喜歡守規和同人合作,又清楚知道自己鍾意什麽,有主見為自己選校,這些對一個5歲幾的小朋友來講系好難得的!