用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇2本書後, 對選擇學校有新領悟
go

睇2本書後, 對選擇學校有新領悟

1)  學歷的有效期限只有3年, 思考力才是孩子成功的保證書 (作者 江藤真規)
2)  教出孩子的生存力(作者 大前研一)

雖然文化有點唔同, 但是教孩子的方向我好認同, 值得一睇

引用:1)++學歷的有效期限只有3年,+思考力才是孩

原帖由 gabthomas 於 14-04-16 發表
1)  學歷的有效期限只有3年, 思考力才是孩子成功的保證書 (作者 江藤真規)
2)  教出孩子的生存力(作者 大 ...
Thx for sharing!

gabthomas 發表於 14-4-16 23:19
2)  教出孩子的生存力(作者 大 ...

咁請問可否分享一下,你睇完呢2本書後,
對選擇學校有乜新領悟呢?

回覆:hoihoima 的帖子

心儀學校是否真係幫到自己仔女?
學歷是否真係"最重要"呢?
機械式學習是否合適自己小朋友?
將來社會需要什麼類型人?
值得心思。。。。

gabthomas 發表於 14-4-17 14:22
心儀學校是否真係幫到自己仔女?
學歷是否真係"最重要"呢?
機械式學習是否合適自己小朋友?
人生有幾多個十年?如果單只為了學歷,而填鴨式灌輸知識給孩子,沒剎了兒童的創作力,同學習動機,係何等大的犧牲。

回覆:睇2本書後, 對選擇學校有新領悟

看完書,都要家長自我裝備,不然,點教!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ACE2126 的帖子

買本書同用廣闊的胸襟睇下,每個人的感覺同啟發會唔同的