用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求幫忙!!!!!
go

求幫忙!!!!!

小兒是官塘區B1生,本身第一志願想報聖言,但老師卻極力反對,因聖言很多人爭,機會超微, 怕去不到第一志願就會跌到好後. 叫我第一志願報官瑪.有些家長就認為既然都係睇運抽獎,點解唔博下. 同時想問,聖言是否真的很難讀呢?

elbar  第一志願照試 報聖言   發表於 14-4-17 22:42

引用:+本帖最後由+ca94118+於+14-4-16+23:05+編

原帖由 ca94118 於 14-04-16 發表

小兒是官塘區B1生,本身第一志願想報聖言,但老師卻極力反對, ...
b1生抽獎機會均等,只要認為適合他不妨一試,但觀瑪不宜放第二志願

ca94118 發表於 14-4-16 22:57
小兒是官塘區B1生,本身第一志願想報聖言,但老師卻極力反對,因聖言很多人爭,機會超微, 怕去不到第一志願就會 ...
官塘B1男生除了聖言和觀瑪,還有什麼選擇?所以你的首選可以是聖言或觀瑪,第二個選擇則可能需要保守一點。

樓主自行有無報到聖言?有無面試?如果有,更加想不到今次唔選的理由。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:opclk 的帖子

我兒是去年扣門入聖言的,他非常喜歡該校,十分有歸屬感。扣門時由校長見,要見埋父母。

opclk  您仔仔肯定係叻仔  發表於 14-4-19 02:19
gorgeous_1988    發表於 14-4-19 00:29

回覆 奥脫福 的帖子自行無報到聖言,但報了官瑪, 因為是特然改變了主意

回覆:AC117 的帖子

他的性格比較文靜及被動,不知聖言會否不太適合他呢?

回覆:hkccgirl 的帖子

你兒子叩門可以入到聖言,那實在太好了!你兒子的表現一定很出色

真的很感謝大家的幫忙!

回覆:opclk 的帖子

哈哈,真是好感恩。其實呀仔係tko讀直資小學,可以一條龍直升,但我地都係6年班時決定放棄直升,然後去番本身住沙田區大抽獎,但最後派了自行的長沙灣一間band 1男校,本來已好滿足,所以都係抱著一試心態,最後成功扣到聖言。其實自行時我們沒有報聖言,因覺得好難入,現在反而扣門入到,所以大家不要放棄呀,只要堅持就夢想成真,祝福大家。\(^o^)/

哈哈,真是好感恩。其實呀仔係tko讀直資小學,可以一條龍直升,但我地都係6年班時決定放棄直升,然後去番本 ...
請問聖言叩門過程是怎樣?是考卷嗎?還有何時知收不收呢?謝謝!

引用:哈哈,真是好感恩。其實呀仔係tko讀直資小

原帖由 hkccgirl 於 14-04-19 發表
哈哈,真是好感恩。其實呀仔係tko讀直資小學,可以一條龍直升,但我地都係6年班時決定放棄直升,然後去番本 ...

應該超班才不考慮自行學生考慮你兒子,叩門難上加難

回覆:Anniemun 的帖子

當日放完榜後,好快手就去左聖言填form交齊所有證書副本,下午就收到電話通知要第2日早上面試,不用考試,只要見校長,父母同仔仔一齊見,問一些日常生活問題,如點解要尼聖言讀等,先用中文問,跟著用英文問,問左4至5題英文題後,就用中文問父母,如小朋友有甚麼優缺點等,問晒之後,校長突然起身同我地握手,話學校收呀仔。呢一刻,我地嚇到傻左,估唔到係即刻知收唔收,好正,唔駛家長等餐死。所以我估如果有得見校長,機會都好大。各位家油

我仔就爭d啦。。。當日上午十點前己經交左表(小學行上去聖言好近),只可惜
一直石沉大海。除左「賴」唔收同區叩門生之外,都唔知仲可以「賴」d乜。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手