用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘區band 2頭男仔
go

官塘區band 2頭男仔

請問應該怎排?
呂郭,聖若瑟,梁秀彜,羅陳,寧波二中,
會太進取嗎?

回覆:maggieho516 的帖子

呂郭是b1要第一輪b1生抽後有位剩才可給b2生抽,要博唔係唔得要放棄聖若瑟,學位較少放第二有危險,萬一兩個機會落空,放梁秀彜,羅陳,寧波二中其中一間也有危險,你真係太進取了。
如果聖若瑟> 梁秀彜,羅陳,寧波二中三選二>五邑,宁公,安全點但未必有把握搵入首三,都要看隨機編號

我舊年都想搏呂郭, 但老師唔建議, 如果隨機編號前或者有機會! 睇你點諗

Sasaalan 發表於 14-4-17 09:38
我舊年都想搏呂郭, 但老師唔建議, 如果隨機編號前或者有機會! 睇你點諗

thx

回覆 opclk 的帖子

thx

回覆 maggieho516 的帖子

見到上年有人係ek post升中派位結果:

自行: 1. 順利天主教 2. 呂郭碧鳯(兩間都無得見)
甲部 : 1. 呂郭。2. 蒙民偉
乙部 : 1. 呂郭 2. 梁季x
小學地區:官塘
小朋友banding 2頭

派入: 呂郭

或者該小朋友其實係1c, 唔係2a, 睇你自己敢唔敢填呂郭第一

opclk  老師好難百分百估到banding,band 2 頭1,2名真係好難估....未見有band 2中尾生中呂郭其實己推斷到了...  發表於 14-4-29 14:07
a_mum2009  我就係該位小朋友家長 我小朋友係band 2 頭1,2名, 所以到而家我都唔知老師有無估錯banding, 我小朋友讀藍田出名果間小學  發表於 14-4-22 17:11
elbar  你比呢位家家更楚佢小朋友 BANDING   發表於 14-4-17 15:05
elbar  你比呢位家更楚佢小朋友 BANDING   發表於 14-4-17 15:05
opclk  該小朋友100%Band1  發表於 14-4-17 14:19

opclk 發表於 14-4-17 22:15

回覆 hagupit 的帖子

上年十三人爭一位真係難以置信...

呢「十三個人」就咁浪費左12。XX個機會,攪到區外人以為成個觀塘
得佢一間「英中」,背後原因真係耐人尋味!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:回覆+奥脫福+的帖子 十三人爭一位真係難以

原帖由 opclk 於 14-04-18 發表
回覆 奥脫福 的帖子

十三人爭一位真係難以置信....真係咁好?我又唔覺得,
我仔前年可能全校都無人去,他們有個傳聞要全A 才有得in,佢學校全A 生一定唔會揀佢囉,都會去晒觀塘兩間單性學校in, 或順天
p. s.他全B 是B1c

我個女今年自行都有選呂郭,成續唔係全A ,而且有科C左,該校只見120人但我個女都有得見,所以民間學校點都只係1C 學校

我女今年中一,我真的知道她的同學Band 2組別的入了呂郭(不單只一個,是數名)。
我想學校本身好想成為一間1A/1B學校,但是band1A/band1B的學生,不會選擇它,大多老師也不建議,所以band2學生絕對有機會入學。家長們必須考慮清楚你們的子女可以跟得上學校的要求嗎?如果不能,學校會勸告你們退學,到時候你們就煩惱了。所以我個人覺得必須先瞭解自己子女的性格、喜好和成績,才硏究商討那間才是首選,但是千萬不要批評那間不好,因為這個是抽獎遊戲。我相信每間學校都是好學校,祗是它們的教學方法和學生成績等各有不同,家長必須與學校同步培育子女。

Cello093  最後三句是最真。  發表於 14-4-30 15:11
yee828  好贊同  發表於 14-4-29 15:03

回覆 Pennydorathy 的帖子

I also heard this news from a principal of a Kwun Tong Secondary School. But I doubt whether Band 2 students can enter this school this year because many parents knows of the above and the parents in Kwun Tong are very aggressive this year. Many parents have put all Band 1 schools in the form.

Pennydorathy  Agree! The principal is really want to be the band 1a school that the student is very hard to study if they are not the band 1a student. Perhaps after 3 to 4 years, it will be the top one.  發表於 14-4-29 20:09

我是去年觀塘B1學生家長,我地並無選呂郭(或者咁講,放左佢在直屬中學
之後),我地的班主任亦唔建議同學選佢。

在去年十月小一收生期間,小學貼出的派位結果表上,亦並無列出呂郭。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我所知道的幾位同學確實是band 2學生,老師亦不建議他們選擇呂郭,但是他們堅持,最終他們不知道是幸運,還是其他原因,他們入到此校,但是上學期成績不理想,老師已經提醒他們下學期成績沒有大改變,就必須退校。(我只是寫出所知道的,並提醒選校應該揀些與自己子女學業成績相近的,讓他們愉快學習。)

opclk  Good information for all parent....  發表於 14-4-30 00:09