用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 緣盡了!
樓主: e12340
go

緣盡了!   [複製鏈接]

clara_mama 發表於 14-4-24 23:51
回覆 cua 的帖子

十分認同,想贏就要先認 識"輸",既如技不如人,不如放下,再重新起步! ...
未輸,未輸!只係暫時將手上的雜念放下,騰空雙手去迎接未來的機會嗟!
:verycold: :verycold: :verycold:

上年,我女也報協恩,等等……失望而回。如果協恩了,就無派位和扣門啦!
結果派去沙田一哥,再扣門去自行第一志願。
現在都讀得很甘。
協記吾收,你阿女很發奮,實有好學校收,時間問題。
寶物沉歸底。

clara_mama  因為我囡囡的case 同你相似.  發表於 14-4-25 09:53
clara_mama  "派去沙田一哥" 是否指曾記 ? 如是, 你囡囡的自行第一是什麼 .  發表於 14-4-25 09:52

e12340 發表於 14-4-16 20:22
其實阿女由5年級開始發力準備呈分試,由第一次考全級第九名,佢都有小小唔滿意,第二次佢好努力再追到考第四 ...
咁樣睇, 我當年全級第2, 咁肯定係band1啦, 但無奈派咗間band2中中(當年有5個band), 好唔明白。一直讀來順風順水, 但就係唔明點解會入咗間band2學校。最後入咗U, 順利畢業, 工作, 結婚, 生小朋友。20年後向前看, 原來一切係命中主宰, 我因為入咗中中, 先會入呢間U, 因為入咗呢間U, 先會讀呢科, 因為讀呢科先會打呢份工, 因為打呢份工先會遇到我老公, 因為我老公係呢位人兄, 所以我寶寶先可以咁靚然後, 我囡囡又考番入我間母校讀小學。

我用咗20年先明白呢個道理。

同你阿囡講一切上天都有安排, 我們只需要在每一個過程做到最好就可以了。

organicfans  無錯, 時間可以証明一切, 實在人生每一個階段, 上天都自有安排, 只要盡咗力, 就可以 !  發表於 14-4-25 17:26

小木偶媽咪 發表於 14-4-17 11:18
古往今來許多名人,在成功的路上,並非一路順遂。

--貝多芬學音樂時,對於自己所創作的曲子非常執著,經常 ...

唔知以上既名人細個時, 阿媽嘔咗幾多桶血
我個女咁嘔血, 我都可以自我安慰一番
係呢, 點解你個名人list無女仔既?

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+14-4-17+11:18+古

原帖由 little_yolky 於 14-04-25 發表
唔知以上既名人細個時, 阿媽嘔咗幾多桶血
我個女咁嘔血, 我都可以自我安慰一番
係呢, ...
係喎,我都沒留意到係全男班

回覆:緣盡了!

我個女話唔會認輸、已去信學校再等7月通知或叩門、再唔得讀完中一考插班、一路考到得…………。

回覆 karsonbb 的帖子

如果如此有恆心,那就請你考女拔吧!難道女拔比不上協恩??!!!!!

我諗已經唔係"認唔認輸"嘅問題, 有時太執著都唔係好事~

organicfans  同意 !  太執著, 真的會令人錯失更多.............  發表於 14-4-25 17:27
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

其實你哋講緊哪間?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章

引用:回覆+karsonbb+的帖子 如果如此有恆心,那

原帖由 cua 於 14-04-25 發表

如果如此有恆心,那就請你考女拔吧!難道女拔比不上協恩??!!!!! ...
其實你囡囡咁執著,唔多唔少受大人影響,
太大壓力,人就唔會開心。
家長睇到,要幫佢減壓,否則後果可大可小。
要教她非君不嫁的道理啊。

organicfans  絕對認同 !  雖然話小朋友天生自有性格, 但有好多都係睇身邊大人學, 所以, 一言一行, 都要好小心.  發表於 14-4-25 17:28
freeman108  agree  發表於 14-4-25 16:24
miffy_sophie  認同! "非君不嫁"呢個道理真係要從小培養, 而且凡事要有兩手準備, 唔好執著於一個選擇.  發表於 14-4-25 15:56

有點心酸,我不知道家長是不是真的如此執著,但對小朋友來說,絕沒有好處!

我個女無你地咁識諗,仲好BB. 可能一直我地同佢講,完全無壓力,因為這麼多叻人考,入唔到都是應該的。所以佢有得2nd in, 已經好開心,覺得比部分人好。而我們亦沒有為她預備面試,平常心去,有waiting list, 佢都好開心

回覆 moniquechoy 的帖子

平常心才會活得開心, 你囡囡做到了, 為你高興!  
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

我都有同呀女講過、但佢都係情迷此校、冇計!佢重教我做人唔好咁易放棄!

miffy_sophie  做人唔好咁易放棄係啱, 咁你要教番佢做人唔好咁執著, 一線之差咋!  發表於 14-4-25 16:01

回覆 grace_xian 的帖子

協恩中學

過份開心呢!

請問各位家長如係wait list重等唔等好……!

醒目開學勳章

引用:請問各位家長如係wait+list重等唔等好……

原帖由 karsonbb 於 14-04-25 發表
請問各位家長如係wait list重等唔等好……!
問題錯左,唔係決定等唔等,係睇下人地選唔選中你,如果call你,你去註冊就攪掂 。
你本身有冇其他直資私校offer?
如果冇,當然要大抽獎啦,
冇可能為左等個唔知有冇可能的可能而放棄大抽獎吧!

如果有心入讀就梗係等, 況且而家先4月尾, 再等下啦, 一日未放榜一日仲有希望~

引用:我個女無你地咁識諗,仲好BB.+可能一直我地

原帖由 moniquechoy 於 14-04-25 發表
我個女無你地咁識諗,仲好BB. 可能一直我地同佢講,完全無壓力,因為這麼多叻人考,入唔到都是應該的。所以 ...
是否有2nd in又未有offer的都有waiting信?好像沒聽人說有reject 信。

e12340  我女收reject信所以咪失望囉!只要佢話再試我就會陪佢再試盡最後努力!  發表於 14-4-25 21:20
‹ 上一主題|下一主題