用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 緣盡了!
樓主: e12340
go

緣盡了!   [複製鏈接]

有都有希望

88muimui 發表於 14-4-17 10:10
同阿女講, 好學校唔係得呢一間! 我女當年都是以呢間做第一志願, 結果都係去左第二間, 一樣讀得開心,讀 ...

Sure!

YWGS校長都有講過:無一間學校你喺非讀不可的,亦無一間喺(差到)你唔可以讀的。(我諗她喺指band1A校啦!)每間學校都有好,有唔好既地方。

失望完重拾心情就好了,反正呢d事喺將來一定陸續有來。

有家長話努力3年,一失手就白白浪費了,是可惜,但令我諗起奧運運動員,苦練4年,參賽都唔一定贏,可能差少少就失金牌,就好似今年南韓的花式溜冰一樣,賽果唔一定公平。

moniquechoy 發表於 14-4-17 10:59
樓主有收到WAITING LIST 信嗎?
我d 朋友們 有waiting list, 但都放棄了!

醒目開學勳章

回覆:緣盡了!

古往今來許多名人,在成功的路上,並非一路順遂。

--貝多芬學音樂時,對於自己所創作的曲子非常執著,經常跟老師發生爭執,
老師氣憤的告訴他:「你絕對不是當作曲家的料。」

--歌劇演員Russell Watson 美妙的歌聲響譽全球,但其實在當年,他的父母反對他學音樂,
他的老師更說:「你那副嗓子絕對不能唱歌。」

--法國雕刻家 Auguste Rodin曾申請就讀巴黎藝術學院,三次都沒被錄取,
小時後,他父親還認為他是白癡 。
現在他被譽為現代雕刻藝術之父的印象派雕刻家, 影響力從法國遍及全歐洲。

--愛因斯坦四歲時才會說話,七歲才認得幾個寥寥可數的字句,
求學時老師更認為他:「反應遲鈍,不合群,滿腦袋不切實際的幻想。」
後來更因為成績跟不上,被學校退學。

--諾貝爾化學家得主Louis Pasteur在讀大學時,化學成績還是全班二十二人當中排名十五。

--19世紀末俄國大文豪Leo Tolstoy讀大學時,因成績太差被退學,
老師評價他:「既沒讀書的頭腦,又缺乏學習的興趣。」
現公認為最偉大的俄國文學家,甚至稱之為「既是史詩般的人物,也是史詩的創造者」。著名作有長篇小說戰爭與和平,Anna Karenina....等

**這些歷史名人,如果他們因為一時的失敗,或者師長,朋友同儕說幾句消極負面的批評,
就否定自己,懷疑自己,甚至打退了自己一向堅持的信念。
那麼如今的我們,就無法看到和享受他們所創造的成就與文明。**

條條大道通羅馬,希望樓主及你囡囡共勉之,
不要因此而質疑自己的實力喔!

freeman108  good point  發表於 14-4-17 12:11
e12340  多謝!會同亞女準備終考!  發表於 14-4-17 11:29
e12340  多謝鼓勵!會同亞女準備終考!  發表於 14-4-17 11:22

e12340 發表於 14-4-16 18:48
亞女失望!點好?

現在最重要收拾心情做好派位填表 同亞女準備終考

最重要係家長唔好在囡囡表現失望,會令小朋友加倍壓力,失敗乃成功之母,祝好運。

現實有時就係咁, 早D俾個女感受一下未嘗唔係好事. 日後工作仲有大把呢D場面要面對
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Yanamami 的帖子

agree有心理準備,留守本營,发揮所長,
可能才华尽露,越讀越有伩心,
仲吾驶擔心中三揀吾到心头好添!

当然仲有畢业試,人hea我积极,
成织突飛猛進,
話吾定七月叩門,
晉級成功,
凡事不放棄!

一段緣完了才會有另一段緣的開始。

既然緣起於偶然,只管將有緣相聚的一刻,好好享受過,緣盡了就懂得放下。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:978212+發表於+14-4-16+20:30+呢間今

原帖由 babybaby2010 於 14-04-17 發表
請問佢係咩運動得???
朋友女兒六年級已經係香港青少年代表隊,現在是該校S1學生.

引用:Quote:原帖由+babybaby2010+於+14-04-17+發

原帖由 ahdee 於 14-04-17 發表
朋友女兒六年級已經係香港青少年代表隊,現在是該校S1學生.
呢間學校有一班係運動班, 專為學校攞獎

有冇家長收到waiting list等7月再去叩門,机會大嗎?

有冇人情况同我一樣重未死心

e12340  有!我女連waiting list信都冇!仲有機會嗎?叩門!  發表於 14-4-23 17:48

回覆 karsonbb 的帖子

我諗唔會等到7 月先去叩門,我朋友個女收到 waiting list 信後,已經去信校長交最後一次呈分成績及表示誠意,做得幾多得幾多~
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

唔知上年7月多唔多同學轉去其他學校、令到等候的同學再有机會呢!

karsonbb 發表於 14-4-24 18:49
唔知上年7月多唔多同學轉去其他學校、令到等候的同學再有机會呢!

...

機會還是會有的,睇返一些相同或類似的學校,e.g.MCS、聖瑪利、上智、BPS等上年都有提供叩門申請。還有曾肇添、林護這些在不同區域都提供了有限數量的叩門機會。當有人離開就要有人填補,不過到時唔好顧住叩協恩而忘記其他學校的機會。

或者派得好唔駛叩呢!

:verycold: :verycold: :verycold:

但我個女希望盡晒所有努力、如果都唔得、佢話将來都唔會後悔……!做父母一定支持。有時我見到其他家長收到offer.内心就……

請那些心還放不下的家長,要真正的放下。要告訴你們的女兒,無論什麼都要提的起,放的低。家長要以身作則向前望,不要再糾纏在這事情上,不要讓妳的女兒以為非讀此校不可。《天涯何處無芳草》,還有好多好學校可進,不經風雨,怎見彩虹!----陽光總在風雨後!!

回覆 cua 的帖子

十分認同,想贏就要先認 識"輸",既如技不如人,不如放下,再重新起步!
‹ 上一主題|下一主題