用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家有無聽過荃灣 安東尼亞國際幼稚園? ...
go

大家有無聽過荃灣 安東尼亞國際幼稚園?

有無媽咪聽過安東尼亞國際幼稚園?
佢即將向荃灣開,想知好唔好!

引用:有無媽咪聽過安東尼亞國際幼稚園? 佢即將

原帖由 haileymama0425 於 14-04-16 發表
有無媽咪聽過安東尼亞國際幼稚園?
佢即將向荃灣開,想知好唔好!
開喺邊度?

回覆:大家有無聽過荃灣 安東尼亞國際幼稚園?

荃灣花園

我都好想知道.
岩岩琴日信箱收到傳單

因我住楊屋道, 看似好方便

請問幾時開?
有2歲班嗎?

我都想知幾時開, 有冇學校電話可以打去問?

去咗佢所謂嘅開放日... 大開眼界...

首先,偏僻嘅商場門口到學校門口條路一個接待人員都冇,如果唔係收過佢傳單,真係唔知佢開放日,入到去,見到兩個廿歲青年企喺門口,歡迎都冇講,我主動問佢係咪open day 可以參觀, 先至話隨便參觀。眼見地方好細,門口幾幅圖畫幾靚,初初以為小朋友畫得咁靚,原來係校監畫...

課室細數量少,裝修簡單,但櫃角冇包膠。成間學校好少書,只見一疊疊補充習作之類,有本Peppa Pig, 未見過學校咁少書。玩具亦少,見有桶lego, 有套Thomas 火車,似屋企玩具多D

體能活動區好細,得幾舊大軟墊嘅嘢,似政府兒童遊戲室

師資方面,我見一個講普通話嘅老師,呢個係最好,主動介紹傾計問下小朋友。仲有一個貌似印度藉嘅講英文老師,佢都有心機同小朋友玩嘅。佢哋話仲有老師好似來自法國德國,不過話全部而家放假返哂鄉下喎。我唔係種族歧視,但呢啲並非英語國家,咁即唔係NET啦!佢哋話有法德日文學,但我諗家長想學好英文先囉。

問過課程,話路線係國際幼稚園,但又話跟足教署課程,咁即係點?學券課程,非學卷收費,每月$3500學費+$600雜費=$4100, 呢個價錢大把選擇啦!

嗰日D staff完全係臨記,除咗門口兩個廿歲青年,仲有個貌似中學生既妹妹喺度示範xylophone, 但全程冇同人有eye contact 同communication, 之後又喺staff counter出現。有個整汽球counter, 本想拿一個給小朋友玩,我見個男人係用口吹,唔係用氣泵,當堂嚇一嚇。當然班臨記係問乜都唔知。

學校web site用 .com, email用gmail, 真係好唔professional, 我收過兩張傳單,個網址同 open day日子都唔同。

唉!其實佢哋好似好生手,連定位都未確定,真心建議不如做下playgroup先,教育不是單單做生意揾錢。

其實佢位置係邊?

引用:其實佢位置係邊? +

原帖由 hilouisll 於 14-07-21 發表
其實佢位置係邊?
荃灣花園商場地庫,熊貓酒店隔離

引用:去咗佢所謂嘅開放日...+大開眼界...首先,

原帖由 kaka-bb 於 14-07-21 發表
去咗佢所謂嘅開放日... 大開眼界...

首先,偏僻嘅商場門口到學校門口條路一個接待人員都冇,如果唔係收過 ...
好詳盡,之前見佢post請net

見其他鋪有講過… 大意都話感覺不夠專業

我都去左,
Kaka-bb 說得中肯
我覺得佢連一間普通pg center 都不如

我都覺得麻麻地!開放日嘅感覺已經唔好!

我女喺呢間幼稚園返左3個月, 嚟緊1月會出去九龍區讀N, 雖然呢間學校係新開, 地方細, 同埋得3個老師(英普粵), 不過真心講, 3個月錢唔係白比, 阿女的自理能力, 語言真係強左好多, 可能因為佢報下午班, 全班只得佢同另一個男同學, 所以老師學生比例3:2, 計落比playgroup抵好多 , 亦睇得到呢3個老師好比心機教, 可惜係一間無名氣新校, 將來我打算考直資小學無幫助, 始終都要出九龍區讀其他校. 不過, 如果無n offer又或者想返pre school, 喺荃灣區都係一個好選擇, 比起其他playgroup搞的pre school好, 大家價錢差不多, 但佢始終係一間幼稚園, 起碼都有細路仔廁所去下