用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學一覽表-唔明??
go

中學一覽表-唔明??

唔識點睇中學一覽表。

我手上果本係中西區既中學一覽表。

頭1-2頁係"可供選擇的本區中學",我的理解是可供中西區選擇的本區中學,但只有9間。之後的頁數是"可供選擇的他區中學-灣仔區"、"可供選擇的他區中學-港島東區"、"可供選擇的他區中學-南區"等等等等。

我知甲部可以跨區選校,但乙部只可以選本區,即中西區的9間中學?咁我點可以fill up 乙部果30個位呢?

另外,我女係讀聖心小學的。咁聖心中學係南區,咁我乙部可唔可以填聖心中學呢?

^O^ 發表於 14-4-16 16:46
唔識點睇中學一覽表。

頭1-2頁係"可供選擇的本區中學",我的理解是可供中西區選擇的本區中學,但只有9間。之後的頁數是"可供選擇的他區中學-灣仔區"、"可供選擇的他區中學-港島東區"、"可供選擇的他區中學-南區"等等等等。

我知甲部可以跨區選校,但乙部只可以選本區,即中西區的9間中學?咁我點可以fill up 乙部果30個位呢?

另外,我女係讀聖心小學的。咁聖心中學係南區,咁我乙部可唔可以填聖心中學呢?

當然可以, 派位乙1 放直屬中學 先有機會可享用 直屬學額

可供選擇的他區中學-灣仔區
以上所有學校都可以填落乙部, 不過學位很少.

可以因為聖心有108個保留位留比聖心小學上午及下午校... 好多小學都會叫學生把直屬位填乙部第一志願

^O^ 發表於 14-4-16 16:46
唔識點睇中學一覽表。

乙部只可以選本區,但不限於中西區的9間中學,而是可供選擇的本區中學增加可供選擇的他區中學,應該超過30間。乙部只需要盡你所能填寫盡量多的選擇。

嘉諾撒聖心書院有108個直屬位給聖心小學的學生。

Thank you all.  即係話,任何一頁的任何一間中學我都可以選,只係若果我選他區,因為非保留學額唔多,所以變相選他區學校的成功率會好低?

王家爸爸  Yes  發表於 14-4-16 17:13

咁我甲部可以只填一間,最心儀果間?

明白晒,thanks very much !

回覆 ^O^ 的帖子

樓主有無睇到《一覽表》的第二頁?!

本《一覽表》所載的學校資料( 截至2014 年3 月) 是供家長填寫《中一派位選擇學校表格》
(《選校表格》) 乙部「按學校網的學校選擇」時參考。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

好多有直屬中學既小學教BAND 1 及 BAND2家長甲1塡直屬, 甲2 , 甲3留空 .... 乙1塡直屬 ... 咁可以有助入返直屬中學 .. eg 培正係咁教

又想問問,若然自己係熟band 1A-B既成績,咁係咪都要填band 2A-C既學校呢?

^O^ 發表於 14-4-17 11:24
又想問問,若然自己係熟band 1A-B既成績,咁係咪都要band 2A-C既學校呢?
灣仔及中西區可能可以不這樣做。但對於其他區可能需要,因為他們沒有足夠的B1位,所以B1的學生可能要讀B2的學校。

另外,為安全的考慮,以防萬一老師估錯 Band,也要填寫一些B2的學校。

王家爸爸 發表於 14-4-17 11:40
灣仔及中西區可能可以不這樣做。但對於其他區可能需要,因為他們沒有足夠的B1位,所以B1的學生可能要讀B2的 ...

明白,thank you王家爸爸。

王家爸爸 發表於 14-4-17 11:40
灣仔及中西區可能可以不這樣做。但對於其他區可能需要,因為他們沒有足夠的B1位,所以B1的學生可能要讀B2的 ...

王家爸爸

若果我乙部頭1-8位都放band 1A-C既學校,第9位先開始排band 2A-C,係咪太博呢?

其實我地會揀自己中學為首選(亞女死心塌地),老師亦都話我個女一定入返自己中學既,但為左下年為亞仔選校(佢既成績亦屬band 1頭,但學校冇直屬中學,都係中西區),所以我想問下咁樣既策略係咪太博呢?

^O^ 發表於 14-4-17 12:08
王家爸爸

若果我乙部頭1-8位都放band 1A-C既學校,第9位先開始排band 2A-C,係咪太博呢?
如果你女系讀聖心小學,你乙部首選填聖心中學,聖心中學有108個直屬位,聖心小學有約160名學生。 扣除前10名學生也許已經選擇了SPCC或DGS,約150名學生爭108個直屬位,如果你甲部和乙部首選都填聖心中學,甲部加乙部進入聖心中學的成功率有七到八成。如果你第二志願是英華女學校(有76個位),成功入首二個志願的機會約九成,已經是相當安全了。所以,如果我是你,我會把一間我即使入了也不會覺得遺憾的學校在第三志願。

^O^ 發表於 14-4-17 12:08
王家爸爸

另外,如果我沒有記錯,中西區的B1位多過B1學生,所以B1學生不太可能被分配到B2的學校。

王家爸爸 發表於 14-4-17 13:20
如果你女系讀聖心小學,你乙部首選填聖心中學,聖心中學有108個直屬位,聖心小學有約160名學生。 扣除前10 ...

王家爸爸

You read my mind!我真係放左聖心第一,英華第二。

聖心上下午校合共約243人,分三個band,即約81人係band 1生。假設上下午校選擇其他更出名的學校人數合約20人,咁上下午校只有合共61人係band 1生而又會揀自己中學。聖心中學有108個直屬位,咁唔係聖心小學上下午校既61個band 1生都應該100%入到聖心中學嗎?

你所講的"甲部加乙部進入聖心中學的成功率有七到八成",應該是指band 2生吧?

王家爸爸  我猜聖心有六成以上B1學生,所以估計160人爭。相信班主任能準確地估計B1比例。
如果B1比例較六成低,B1學生入前兩志願的機會更高。  發表於 14-4-17 14:10

王家爸爸 發表於 14-4-17 13:21
另外,如果我沒有記錯,中西區的B1位多過B1學生,所以B1學生不太可能被分配到B2的學校。 ...
你意思即係話,假設亞仔仍keep 到band 1 成績,咁若我乙部頭1-7位全放band 1 學校(band 1學校包括中西區、灣仔、港島東、南區既男校及男女校),都唔算太進取?因為中西區的B1位多過B1學生。

王家爸爸  理論上,中西區和灣仔區應該系。但估錯 Band 例外。  發表於 14-4-17 14:13