用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙or英華?
樓主: joan1021
go

喇沙or英華?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-04-29+發表喇沙

原帖由 bigboy129 於 14-04-29 發表
只是地點的優勢吧了!
我只知喇沙是神級、唔使學費、龍B細佬唔使煩。你是英華家長嗎?點解英華地點會冇優勢?一條龍又唔使再考中學。願聞其詳。

joan1021 發表於 14-4-16 13:35
有個龍B細佬,如果有得選擇…大家會選喇沙定英華?
今年喇沙自行舊生 25 分都要抽,如果大仔自行入左,到龍 B 弟弟入學時必收 (假設教育政策不變),買保險一定選喇沙。

引用:Quote:原帖由+bigboy129+於+14-04-29+發表

原帖由 bubuG 於 14-04-30 發表
我只知喇沙是神級、唔使學費、龍B細佬唔使煩。你是英華家長嗎?點解英華地點會冇優勢?一條龍又唔使再考中 ...
你諗吓如果神校不是位處九龍塘,而係北區,結果會如何?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-04-30+發表我只

原帖由 bigboy129 於 14-05-28 發表
你諗吓如果神校不是位處九龍塘,而係北區,結果會如何?
唔好「如果」喇。「如果」英華小學冇復校,樓主冇哂問題。如果如果如果

樓主是否已有la salle 位?yes 就放英華啦!

回覆:喇沙or英華?

但是ls是否一定原校升中? 我覺得個個都諗自己個仔唔會衰,但是,最後都有1/5人失敗

C6在那區中學教數,佢間學校係band 3年中都收唔少ls 唔要的學生,

我問佢d學生是否好差所以人地唔要,佢話唔係,只是太平凡,但又自以為自己好叻,又串其他同學,最後咪又俾c6訓話

入得ls你就預咗要陪太子讀書,名校,競爭好大

引用:但是ls是否一定原校升中?+我覺得個個都諗

原帖由 jacobkit 於 14-05-28 發表
但是ls是否一定原校升中? 我覺得個個都諗自己個仔唔會衰,但是,最後都有1/5人失敗

C6在那區中學教數,佢 ...
個實情是,好多家長都認為自己那個是太子,陪讀的一定是別人。

MrBeast  兩fd兒讀ls, 一有C補入唔返中學,另一個仲係初小已同我呻要上中學競爭很大。  發表於 14-5-29 08:49

引用:但是ls是否一定原校升中?+我覺得個個都諗

醒目開學勳章 貢獻勳章

jacobkit 發表於 14-5-28 22:47
[size=15.555556297302246px]入得ls你就預咗要陪太子讀書,名校,競爭好大
好奇怪~ 我聽到有人話LS d仔讀書好hea特別係中游嗰班

恐龍家

到了升中又會再有LS vs QC

小曳人 發表於 14-5-29 07:39
好奇怪~ 我聽到有人話LS d仔讀書好hea特別係中游嗰班

講真,讀名校的家長/小朋友有邊個會認自己好勤力,如果話" 我個仔/女好勤力的,日日一回家就溫書做功課到睡覺"

其他人聽到1. 嘩,咁勤力都只是考中游,唔得就唔好硬逼小朋友LA
                  2. 嘩,咁勤力,咁咪搏想上位,咁我果個都要勤力D

中國人,其實諗好多嘢,所以我覺得,講好HEA,假也不出奇,當然也有機會係真

Jane1983  哈哈,好啱,好多家長無句真  發表於 14-5-29 14:17
EFJ3    Exactly!  發表於 14-5-29 11:19

醒目開學勳章 貢獻勳章

我的確唔只一個LS家長同我講,你個仔過到嚟一定覺得悶,輕鬆過以前好多,不過小心hea慣收唔番...
(given that, 阿仔讀緊一間所謂谷嘅私校)

mk3288  純屬誤導,可能佢地唔想加劇競爭吧。  發表於 14-5-30 08:20
恐龍家

引用:我的確唔只一個LS家長同我講,你個仔過到嚟

原帖由 小曳人 於 14-05-29 發表
我的確唔只一個LS家長同我講,你個仔過到嚟一定覺得悶,輕鬆過以前好多,不過小心hea慣收唔番...  ...
LS冇資優課程的,以前曾有校長在家長会明言,雖然LS有好多資優生,但家長不要期望学校会特別栽培他們,因LS是津校,而喇沙精神是一視同仁,所以所有学生会享有同等机会同等待遇。

小曳人 發表於 14-5-29 14:12
我的確唔只一個LS家長同我講,你個仔過到嚟一定覺得悶,輕鬆過以前好多,不過小心hea慣收唔番...  ...
其實好真心咁講,用家家長說話未必可以盡信。家長只有自己一個兩個頂盡三個仔女,而且個個小朋友質地唔同。佢個仔係谷學校hea讀都名列前茅,我個仔係hea校都追到氣咳。上述學校小朋友我屋企都有齊,再加埋百年龍同新思維私校,我客觀甘講,話谷嘅讀緊未必需要谷,話開心嘅讀緊未必開心,話hea嘅讀嗰個又未必好hea, 話新思維嘅又未必真係無傳統功課!家長口碑,少不免多了自己仔女因素同bias

小曳人  多謝指教  發表於 14-5-29 21:06

jacobkit 發表於 14-5-29 11:14
講真,讀名校的家長/小朋友有邊個會認自己好勤力,如果話" 我個仔/女好勤力的,日日一回家就溫書做功課到 ...

咁我有幸識一位LS家長直認兒子又超勤力又尖子~~~

另又有一大班家長一直堅持小朋友係好勤力既...只係細節要估下真定假~~~

都係聽完自行分析~~~

引用:+本帖最後由+mcl203+於+14-5-29+18:15+編輯

原帖由 mcl203 於 14-05-29 發表
知唔知喇叭師資如何?我所聽到的comment 多數麻麻。

mk3288  中英數都不錯。  發表於 14-5-30 08:23

bubuG 發表於 14-5-29 18:21
Sorry....無從知道

曾有已畢業朋友話只係一般...未如想像中...亦有現役朋友讚不絕口...鋒利無比~~~

bubuG 發表於 14-5-29 18:21

間間學校都有盡責同一般同hea教嘅老師,好難一概而論,我也認識唔晒全部老師。但我仔今年班主任都好緊張學生成績,教得好唔好我唔知,但起碼返嚟功課自己識做(上堂有敎),改簿算嚴謹;英文老師是ABC, 唔會點同學生講廣東話。佢地reading 同science 都幾深,我肯定我仔之前唔會識,但上課後會識,證明老師有敎曉佢。

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+14-5-29+19:10+

原帖由 pamelaywy 於 14-05-29 發表
聽回來的comment 都是高小。

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+14-5-29+19:10+

原帖由 pamelaywy 於 14-05-29 發表
認同每間學校都有hea 老師,但神校成績出眾,家長期望與現實有一點出入罷了。

‹ 上一主題|下一主題