用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙or英華?
樓主: joan1021
go

喇沙or英華?   [複製鏈接]

引用:英華和DBS都是直資,都說同類才相比或同級

原帖由 mk3288 於 14-04-19 發表
英華和DBS都是直資,都說同類才相比或同級數才相比,現在是比什麼?
尼兩間比就啱

又係嗰間要同人比?你好少見到有人在這比較dbs,sj,ls,wy....因全世界都有共識全係一線頭...只係d一線中尾校係要同人比,係要sell future... 其潛意識已經話比你聽邊間好d!  
直資資源好d嗎?未必。LS SJ 校隊贏冠軍舊生會全隊請晒去日本旅行,校長一開聲要幾多錢䦕teacher assistant 位舊生排隊捐。就算係DBS轉 直資,其成績都冇拋離LS WY SJ.... 唔好迷信la

Nbranson發表於 -4-21 23:42
又係嗰間要同人比?你好少見到有人在這比較dbs,sj,ls,wy....因全世界都有共識全係一線頭...只係d一線中 ...
咦,你仲未俾人封戶咁好彩呀???!

世襲學校果然係世襲學校……大把人捐款、捐贈及出力……

咁似睇韓劇"繼承者們"既, 搞遊學團,家長斗身家,爭相出錢資助學生,怕自己個囝無面

此標題總是惹火的 ~~~

引用:又係嗰間要同人比?你好少見到有人在這比較

原帖由 Nbranson 於 14-04-21 發表
又係嗰間要同人比?你好少見到有人在這比較dbs,sj,ls,wy....因全世界都有共識全係一線頭...只係d一線中 ...
其實比賽勝出點解要去日本旅行?比賽一定有勝有負,咁下次輸咗點算?去日本旅行是bonus, 但參加比賽或入讀該校的目的並非去日本旅行!這跟學校的資源無關,如如這 是一個資源充足的證明,那就更不合適,因為那些資源只用於比賽勝出的學生身上,對那些成績或活動表現平凡的學生是否不公?
個人意見,不喜勿插。

manmanchubb  totally agree  發表於 14-6-4 00:30
ANChan59    發表於 14-4-24 21:30

Nbranson 發表於 14-4-21 23:42
只是過路.  比什麼什麼我也沒興趣,  咩你仲未俾人封戶呀.  係咪想挑戰下版主既極限呀?  

引用:Quote:原帖由+Nbranson+於+14-04-21+發表又

原帖由 iip00 於 14-04-22 發表
其實比賽勝出點解要去日本旅行?比賽一定有勝有負,咁下次輸咗點算?去日本旅行是bonus, 但參加比賽或入讀 ...
很同意, 慶祝是可以的,但是旅行這種獎勵方式太物質化了, 對小朋友未必是好事 !

AnMViE 發表於 14-4-22 22:59
很同意, 慶祝是可以的,但是旅行這種獎勵方式太物質化了, 對小朋友未必是好事 !

...
同意 x 3.

但估唔到有人LIKE.

引用:Quote:Nbranson發表於+-4-21+23:42+又係嗰

原帖由 momoismybaby 於 14-04-22 發表
咦,你仲未俾人封戶咁好彩呀???!
怪獸到處有,見怪不怪。

回覆:喇沙or英華?

版主應先到有人喜爱言詞攻擎英華。
自己又唔糸LS 或YW 家長又為何對YW 有那麼多不滿?

客觀而論我冇攻擊YW 只是你覺得YW 已經到咗一線而我從學校公開試成績又或舊生係社會過去一百年嘅成就作比較我真係唔覺得佢可以同真一線如DBS LS wy sj 比la. 唔好sell futures forwards la.  簡單問題... YW 過去一百年多出過幾多個政府師長局長,大律師,大國手....?我唔返對佢係好學校但不能同LS 比嗱。
E.g. Hyundai d 車又平又靚有人講十年後一定好過toyota 但你依家買唔買呀??

客觀而論我冇攻擊YW 只是你覺得YW 已經到咗一線而我從學校公開試成績又或舊生係社會過去一百年嘅成就作比較我真係唔覺得佢可以同真一線如DBS LS wy sj 比la. 唔好sell futures forwards la.  簡單問題... YW 過去一百年多出過幾多個政府師長局長,䘖用大律師,大國手....?我唔返對佢係好學校但不能同LS 比嗱。
E.g. Hyundai d 車又平又靚有人講十年後一定好過toyota 但你依家買唔買呀??

引用:客觀而論我冇攻擊YW+只是你覺得YW+已經到咗

原帖由 Nbranson 於 14-04-26 發表
客觀而論我冇攻擊YW 只是你覺得YW 已經到咗一線而我從學校公開試成績又或舊生係社會過去一百年嘅成就作比 ...
咦,又係呢個論點,你未口臭咩

引用:客觀而論我冇攻擊YW+只是你覺得YW+已經到咗

原帖由 Nbranson 於 14-04-26 發表
客觀而論我冇攻擊YW 只是你覺得YW 已經到咗一線而我從學校公開試成績又或舊生係社會過去一百年嘅成就作比 ...
我覺得這樣的說法有誤導成份。英華是一間平民學校,在過去的日子,它幫助了很多缺乏財力但有心的學生,提供優質的學習機會,在上流社會,你未必容易找到英華的畢業生,但在不同專業界別(包括大國手、律師等)的高層,都有英華仔的存在;不過,他們一般作風低調,所以大家不知道亦不出奇。

回覆:ASamSam 的帖子

好中肯首要都係品德教育

回覆:喇沙or英華?

我的小朋友小一讀英華,為咗細佬小二插班喇沙。我唔覺得喇沙讀書壓力比英華大,阿仔讀喇沙亦讀得開心。坦白說,我覺得英華比較在意校外比賽成績,小一已經組隊參加奧數比賽,喇沙就relaxed d, 不過都有好多課外活動,家長教師會亦非常有規模。

‹ 上一主題|下一主題