用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 個個都話要揀英普班, 其實.....??
go

個個都話要揀英普班, 其實.....?? [複製鏈接]

個個一聽到有英普班, 好似十個有九個家長都會選英普班, 原因是想小朋友從小多學一種言語, 但我想請問上到小學, 即使是有普教中的小學, 係咪都係得呢科會用普通話教的呢?? 上到小學其實多唔多用到普通話?? 讀英普班我真係好驚小朋友英、粵、普都得半桶水, 有人可分享下嗎?? 最好有d已上了小學的家長分享下, 謝。
   6    0    0    0

好多小一P1己是普教中, 如幼稚園是英著(如我大仔己P2) 上去就較輕鬆, 英廣的幼生通常要在外補定PTH, 吾則上小學要跟其它主科未必有間去理PTH.

回覆:個個都話要揀英普班, 其實.....??

不用擔心,我個仔今年K3,佢全班豆丁一見國語人就講普通話,一見外國人就講英文,一見我地家長就講廣東話,channel 轉得好快,在班中唔俾講廣東話,只講英普,無論你講乜,在班內班外,老師只會用英普回應你。我好滿意全班的英普水平,英普班可以每日提供三小時的純英普語言環境,真的很難得!我見我個仔及同學廣東話都好流利,平時離開學校去公園玩,家中溝通都是廣東話,所以你不用擔心。本人經驗,如家中講廣東話,讀英普班可以加強二文三語,反而那些二文三語班,因為可以講廣東話,好多小朋友會「偷懶」多數講廣東話,所以容易普通話平桶水

回覆:個個都話要揀英普班, 其實.....??

我由細開始教讀故事書及句子,我都叫個仔用普通思想,就算用廣東話溝通,當佢要寫句子時,都要用普通話思考(當然他應已在英普班打了三年底,自己會分別廣東話及普通的分別,例如會好自然分辨「唔會」vs「不會」/「拖手」vs 「手拉手」/「起身」vs 「起床」/「早晨」vs 「早安」⋯⋯⋯等等,如果從細習慣寫作用普通話思考,將來讀小學,無論中文用廣東話或普通話教,我覺得問題都不大。(纯個人經驗,起碼我個仔work)

芝士BB 發表於 14-4-17 07:40
不用擔心,我個仔今年K3,佢全班豆丁一見國語人就講普通話,一見外國人就講英文,一見我地家長就講廣東話, ...

謝謝你們的分享, 咁我想請問數學是用英文教還是普通話教的呢??如果用普通話教, 如等時上小學的數學用英文或粵語教, 咁思維上會唔會好慢呢??

HaYi 發表於 14-4-16 21:41
好多小一P1己是普教中, 如幼稚園是英著(如我大仔己P2) 上去就較輕鬆, 英廣的幼生通常要在外補定PTH, 吾則上 ...

小學主科其實係咪即係中(即PTH)、英、數??除了中文是普教中, 其他會是用英文或粵語教的, 對嗎??

芝士BB 發表於 14-4-17 07:40
不用擔心,我個仔今年K3,佢全班豆丁一見國語人就講普通話,一見外國人就講英文,一見我地家長就講廣東話, ...

我小朋友都識轉台, 佢分到英文、粵語和國語, 佢英文好d, 粵語一般, 但呢排粵語進步了很多, 有時佢會講少少詞語的國語, 但聽到佢係講得唔正架, 我自己國語都一般, 我驚佢讀英普, 我糾正唔到佢國語, 唔知會唔會發音唔正呢??請教請教。

kwokbobo 發表於 14-4-17 17:43
我小朋友都識轉台, 佢分到英文、粵語和國語, 佢英文好d, 粵語一般, 但呢排粵語進步了很多, 有時佢會講少少 ...

唔使驚,你的孩子會糾正你的發音!

回覆 hoihoima 的帖子

真系講中我心聲!小朋友耳朵好靈,他們好快識分,知你錯吾會跟你,會指正你。

Jane1983 發表於 14-4-17 20:37
回覆 hoihoima 的帖子

真系講中我心聲!小朋友耳朵好靈,他們好快識分,知你錯吾會跟你,會指正你。 ...
大家都是過來人!:)

Jane1983    發表於 14-4-17 22:46

引用:Quote:芝士BB+發表於+14-4-17+07:40+不用擔

原帖由 kwokbobo 於 14-04-17 發表
我小朋友都識轉台, 佢分到英文、粵語和國語, 佢英文好d, 粵語一般, 但呢排粵語進步了很多, 有時佢會講少少 ...
你小朋友K1?我覺得小朋友年幼時語言的敏感性是很高的、只要有好的語言環境,3年內他們一定會適應的。正如樓上所講,我個仔都經常糾正我普通話及英文的發音
至於小學的教學語言,你最好去心儀的學校網站查詢,其實来來去也是普教中,粵教中,先粵後普教中,中數,英數,中英數,中文通識(粵話),英通識,中英通識⋯⋯⋯等等的組合,每間學校的組合都唔同,你要自己研究下

芝士BB 發表於 14-4-18 00:07
你小朋友K1?我覺得小朋友年幼時語言的敏感性是很高的、只要有好的語言環境,3年內他們一定會適應的。正如 ...

我小朋友依家PN, 今年九月先升K1, 就係諗緊轉唔轉校好, 好心煩, 無經驗, 怕選錯, 聽說佢有offer的呢間英普,會比佢依家讀緊的淺, 又要擔心佢如果讀happy school淺d, 怕上小學跟得好辛苦, 令我好心煩。

咁係咪如果有英普讀, 情願淺d都應該轉去讀英普呢??還是留在深d的學校(但不是英普, 但一星期都有1-2堂普通話), 等佢第時上小學會好d呢??

P.S: 英普呢間有學券, 可以留返錢比佢學下其他野。而依家讀緊的是無學券的, 但程度會深,我真係唔知點揀好。

回覆:kwokbobo 的帖子

老實講,無論讀邊間幼稚園,如果你又target 一線名小學,想升小後跟得上進度,大部分小朋友都會在幼稚園時補中英數,在還沒有考試壓力時打定基礎,所以有部分名小的小朋友頭三年都是honeymoon ,因為食幼稚園老本嘛,但當然也要睇小朋友的能力,不能免強。你可能覺得好變態,但這是事實,要家長依小朋友的能力而選擇不同的路,但記住一定要小朋友願意及樂意學,不可以強迫他們。

回覆 kwokbobo 的帖子

想問下邊間學校係英普而又有學券?Thx

joyfulmumum 發表於 14-4-18 02:59

想問下邊間學校係英普而又有學券?Thx
I want to know too thx

引用:Quote:joyfulmumum+發表於+14-4-18+02:59+

原帖由 蝦媽媽 於 14-04-18 發表
I want to know too thx
Same here !

蘇淅係!但不知是不是樓主講果間

個人喜歡英粵,普通話出外補都OK,不是太貴

siukitty 發表於 14-5-1 21:05
蘇淅係!但不知是不是樓主講果間

good, 我費事開名
‹ 上一主題|下一主題