用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救!求救!唔識計分析表請問西貢區band1學位夠唔夠分 ...
樓主: 二天
go

求救!求救!唔識計分析表請問西貢區band1學位夠唔夠分?

回覆 二天 的帖子

二天:

要估算某區的Band 1生自行階段離場率,不能用長生不老的計法,正如ohnono所說,西貢區的英中自行學額未必全收區內生,且部份區內生亦可自行階段成功取得他區英中自行學額。故推算西貢區有多少Band 1生於自行階段離場,不宜直接計算區內英中實際學額,較適合是以全港計,用khmama的全港估算Band 1生自行階段離場率作基礎,她計到38.78%,而我則計到31.68% (khmama38.78%計多了Band 1英中的留班位在內) 。詳細計算可看以下link- post #240

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2783853&extra=page%3D1&page=12

當到具體在西貢區估算自行離場的 band 1 %時,是高於抑或低於31.68%,還要參考khmama 2014填表分析>post#12014年各區「自行離場% (西貢區為47.45%)、直資學校資料等,以作比較和猜算,從而得出一個該區較合適的band 1生自行離場%,再套用在khmamaspreadsheet(2014派位試算表)上,以便制定合宜的選校次序。

你在khmama的試算表上,可試試更改E3欄的%31.68%,就可看到西貢區Band 1位是否夠西貢區Band 1生抽。

又或你亦可套用khmama西貢區「自行離場%47.45% (khmama definition:即考生數目扣去本區學額所佔%, 當中包括自行離場, 放棄抽獎及轉區人數, 為方便理解, 統稱'自行離場%', i.e. (2350-1235) / 2350 x 100%)spreadsheet上,來估算成功率。

舉例:若定西貢區自行離場的 band 1 %47.45%,則是368 Band 1生爭266英中位(非保留band 1英中學額) ,成功率為72.35%

PS: 368 Band 1生是指競爭非保留學額band 1學生人數,因已扣減44Band 1生已獲分配西貢區的44個直屬/附屬英中學額。見khmamaspreadsheet - F20欄的formula便明白。

如果此47.45%是一個合理的推算,不太保守不太激進的話,意味著有102 Band 1 (368 – 266)抽不到Band 1英中位,需要跌落Band 2中中。慕德只有56個非保留位,王華湘有70個,兩間Band 2A校加埋有126位,夠102個Band 1生抽。如果慕德是Band 1生保險線大熱 (我不熟此區) ,大多先放慕後放王,則Band 1生最差可抽到王華湘。如果你不喜歡王華湘,你就要考慮將慕德放前些。如果你覺得王華湘好OK,與慕德不相伯仲,則可考慮執哂Band 1位雞先放Band 2校。

整個分析和填表排位策略workwork,就要看此47.45% “magic number” 是否估算過高!

所以khmamaSchool Allocation Strategy(抽獎秘笈)
步驟四所說的:

//….所以band1生最差只會派去第一間所填既band2學校,….//

我是不同意的。據上述西貢區以47.45%推算,Band 1生是有機會派去第二間所填既band2學校。

(Khmama’s School Allocation Strategy (抽獎秘笈)步驟四全文:

選完頭3志願就到執雞既時候, 好多時家長都冇做呢個步驟. 首先band1家長切記唔好咁快填band2學校, 因為band1生派完先到band2, 就算你將間band2學校放第三十, 都一定早過band2生第一志願入. 而一間學校收得band2, 又點會有band1生入唔到反而band2生入到? 呢樣係唔合邏輯既. 所以band1生最差只會派去第一間所填既band2學校, 放前o的只係提早玩完抽獎, 冇特別既好處. 既然係咁, 何不填埋其餘既band1學校先, 睇下有冇得執雞?)

如果此magic number60.4%,則將會是266 Band 1生爭266英中位(非保留band 1英中學額) ,成功率為100%。但機會有幾大,就要請熟悉此區的EK朋友把把脈了!

PS:囡囡亦是今年升中,不在西貢區但情況相若,參考咗khmama的資料,亦發現有機會派到第二間Band 2A學校。

補充:西貢區Band 1自行學額應是:544-30-310-西貢英中給他區的乙部位-留班位,所以必定少於長生不老計到的204。其實,簡單方法計算應是544(西貢英中全部學額) x30%(自行學額% )=163。

我都是唔係好明,唔好意思!

想問吓慕德同王華湘,哪間banding較高?

回覆:tszyan1001 的帖子

應該一樣,但王華湘應該熱d, 校舍勝慕德

回覆 tszyan1001 的帖子

近年較多人揀王華湘, 慕德之前係band2 頭, 但近年俾王華湘, 宣基追上,
所以band1的學生好多因唔夠位入英中, 就入左王華湘

引用:回覆+tszyan1001+的帖子 近年較多人揀王華

原帖由 kayi0556 於 14-04-18 發表
回覆 tszyan1001 的帖子

近年較多人揀王華湘, 慕德之前係band2 頭, 但近年俾王華湘, 宣基追上,
仲有景嶺,本來慕德勁過景嶺,現在景嶺升英中,他還在b2,幾年前只有1 間迦密,現在宣基,將中,景嶺也趕上,要加把勁了

你們真係解釋的非常詳細,唔該晒大家

想問大家西貢區係唔係要保守D呢?

回覆:二天 的帖子

已講得很清楚,還不明白?四大喜歡哪間?
進取
迦密,宣基,將中❨宣基,將中有聯繫學額,位較少❩3選1>景嶺>他區觀瑪❨男生❩,聖潔靈❨女生❩或觀中>華湘或慕德順排
保守
景嶺第一>他區>華湘或慕德
正常無錯band最差只入華湘或慕德
若怕錯band
景嶺>華湘或慕德2選1>鄭植芝或甲子2選1>寶覺>鄧英喜,再怕直接放華湘或慕德在首志願,如錯band景嶺必定無機,華湘及慕德也危險,會浪費兩個志願,唔好彩會好後的,或者會去到b3,邊緣人必定要想清楚,博或保守

二天 發表於 14-4-18 23:26
想問大家西貢區係唔係要保守D呢?
上一版都已經比晒答案你了,咁都決定唔到!
:verycold: :verycold: :verycold:

唔明点解西貢區band1位唔夠分,仲要借咁多比觀塘,西貢區連band3校都填埋也只得嗰廿間

引用:唔明点解西貢區band1位唔夠分,仲要借咁多比

原帖由 tszyan1001 於 14-04-19 發表
唔明点解西貢區band1位唔夠分,仲要借咁多比觀塘,西貢區連band3校都填埋也只得嗰廿間 ...
最慘他只借觀塘b1及b3校加埋十個位都無,想以執雞方法入他區也難,觀塘學生很幸福

我明了,多謝大家咁詳盡嘅解釋,多謝大家

仲話西貢也是收生不足,只是b3學校收生不足!因太多b3校啫

非常贊同