用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1生,老師叫我哋進取,但阿仔唔想>.< ...
go

band1生,老師叫我哋進取,但阿仔唔想>.<

完成3次呈分試,總成績阿仔係全級第三,
老師叫我哋進取啲,報band1A同1B學校,
但阿仔好想返自己聯繫中學,因為想和同學一齊升上去,
而學校係band1c嚟。。。

Nickie09  QC 真係好好, 同埋仍無直屬小學, 個個入到去都唔識, 唔會被弧立.
校風好, 係其中一間最少欺凌的男校。雖然官校硬件一定唔夠DB 呀LS呀咁好, 但勝在正氣   發表於 14-4-26 14:37
王家爸爸  如果英文不是超級好,入到QC,KC或其他頂級英中,日子都好難過。  發表於 14-4-16 13:15
elbar  甲部或一搏 首選 QC   發表於 14-4-15 21:36

引用:完成3次呈分試,總成績阿仔係全級第三,老

原帖由 NgoNgo 於 14-04-15 發表
但阿仔好想返自己聯繫中學 ...
自行有選擇其他學校嗎?

回覆 Horsebbj 的帖子

只報了灣仔區一band1A學校,也完成面試,但講到牙血出,阿仔先肯去面試,
所以而家報甲乙部,仍在商議中

kitbebe  可能己被取錄了.  發表於 14-4-16 09:43
freeman108  QC?  發表於 14-4-15 23:42
AMANDAVID  咁係去更好嘅了,以後他會識到新的好朋友嘛!  發表於 14-4-15 21:38

引用:回覆+Horsebbj+的帖子 只報了灣仔區一band

只報了灣仔區一band1A學校,也完成面試,但講到牙血出,阿仔先肯去面試,
可以去更好既,点解唔更上一層楼

回覆 SandyWu 的帖子

X 2。小朋友未識決擇,真係要同佢解釋清楚,免第日後悔。

Nickie09  名校係辛苦, 但將來可能會舒服D... 不過, 去BAND 2 依家都唔輕鬆的去邊... BAND 3 補課補的仲多...  發表於 14-4-26 14:39

我有同佢分析過,其實上到中學,好快就可以認識到新嘅朋友,
而且自行報校,我和老公都已經冇迫佢去其他學校面試,只報一間心儀的1A,
我話67百人有幸面試,已經好難得,點知佢反應係返自己聯繫中學都得啦。。。
真係激鬼死,青春期啲男仔好難搞,嘔血中

回覆:NgoNgo 的帖子

如果留在直屬中學, 入大學比率高嗎?

睇返以往記錄,都有55%至60幾%左右入U

MCLIAN  This secondary school is quite good already!  發表於 14-4-24 13:49
AMANDAVID  灣仔區男仔如果係QC,咁你同其他B1C有分別了。  發表於 14-4-15 22:22

我覺得都係Band 1中學, 最緊要個仔讀得開心

引用:回覆+Horsebbj+的帖子 睇返以往記錄,都有

入U率高, 阿囝又讀得書, 我會以佢意願行先。

Nickie09  係, 都要比佢自己揀。佢地咁大個, 會明的  發表於 14-4-26 14:41
Jackieson  同意  發表於 14-4-16 10:02

其實我都煩緊我女係九龍第三網既學生,我估計佢係band2頭-中,班主任建議佢進取d博一間band1c既英中,但啊女話:「就算我入左中中,都讀唔掂英文班架啦,我點入英中?我英文又唔係好,如果d成績仲差過宜家,點算?你又會鬧我架啦!英中既話,d老師成堂都講英文我點聽?」其實我覺得你仔進取d選band1ab係冇問題,又唔係讀唔掂!你同老師一齊勸下佢啦!但如果真係勸唔掂,就算啦,唔通迫佢咩!

NgoNgo  明白,你都加油呀!  發表於 14-4-15 22:41

回覆:band1生,老師叫我哋進取,但阿仔唔想>.

再同老師,仔仔商量下先啦

如果是交友問題>>>這是我囝经驗,中一分班大家可能会編不同班,初時可能小学同学会一斉一段短時間,但不到幾個月大家都會有各自與新同学交往的。…青少年不妨多嘗試!

引用:回覆+Horsebbj+的帖子 睇返以往記錄,都有

俾着我會揀返令公子嗰間,入U率oK,而且再博又要同人一齊抽,始終講運氣。

對!小朋友意願行先好最要,溝通第一。

connielam    發表於 14-4-24 13:47

NgoNgo 發表於 14-4-15 21:25
但阿仔好想返自己聯繫中學 ...
若是聯繫中學只是抽聯繫位,聯繫位又只得學位數量扣除了自行之後的最多25%,跟別人直屬的可收80%的有少少分別,真係未必一定實得。所以老師都叫搏一間好D嘅都唔怕。
而家個問題係阿仔唔想。咁阿仔知唔知要抽入聯繫學校的機會有幾多?如果唔高嘅,到時一樣會分開晒,始終有d會入到,有d都係會入唔到!假如到時自己因為隨機號碼唔好而抽唔到的話,走嗰個係自己,重唔知抽到去邊!

:verycold: :verycold: :verycold:

記住有聯繫中學一定要放第一位,因只有內部有關學生抽獎,如冇放等一,變相自動退出。如你之前選自行中學有收咗你小朋友,該校會直接通知教育局,你小朋友唔會派回聯繫中學。所以你一定要小心填寫。

引用:Quote:NgoNgo+發表於+14-4-15+21:25+完成3

原帖由 ohnono 於 14-04-16 發表
若是聯繫中學只是抽聯繫位,聯繫位又只得學位數量扣除了自行之後的最多25%,跟別人直屬的可收80%的有少少分 ...
大大:如果萬一真係抽吾到聯繫位,咁類似樓主小朋友的選擇會點處理。同街外人一同抽多次第一志願,定不幸要落第二志願呢?

simonkawah 發表於 14-4-16 00:33
大大:如果萬一真係抽吾到聯繫位,咁類似樓主小朋友的選擇會點處理。同街外人一同抽多次第一志願,定不幸要 ...

會同街外人一起抽多乙一的聯繫學校一次。再抽唔到先至抽第二志願的學校。只不過樓主的情況,因樓主沒講學校是那一間,若只是一間有眾多選擇中的其中一間1C學校,可能沒太多其他街外生會放乙一的還好,若區內沒太多選擇的,就算1C加有聯繫的都一樣會多人報。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+ohnono+於+14-4-16+00:42+編輯

原帖由 ohnono 於 14-04-16 發表
Thank you,明白