用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛收到聖保羅幼兒園reject email
樓主: gplove
go

剛收到聖保羅幼兒園reject email

引用:+本帖最後由+Bowtielo+於+14-4-16+12:14+編

原帖由 Bowtielo 於 14-04-16 發表

樓主快D改番啱個帖題啦!
相信你是真正study了學校理念而又真心喜歡的,請不要放棄,継續努力表達畀學校知你真心想等吧!

引用:Quote:原帖由+Hailey88899+於+14-04-15+發

原帖由 susumi123 於 14-04-16 發表
如果係女仔既話, spn就真係好好, 一條龍到中學, 住後個十幾年都唔洗煩

...
要更正的,聖保祿從來也不是一條龍或直升的,方間的甚麼幼兒、小學、中學攻略內列出的一條龍list中也從來沒有寫上聖保祿學校,St Mary 那些才是一條龍直升學校。
我們這些用家也是有心理預備未必上到小學中學的。

lui 發表於 14-4-15 20:51
我超大b教徒都冇份
Same here ...超大b, catholic, waiting list

引用:Quote:lui+發表於+14-4-15+20:51+我超大b教

原帖由 JPRabbit 於 14-04-16 發表
Same here ...超大b, catholic, waiting list
我妄想有機會架。

4月B, Catholic, Waitling List.
好似所有申請者都會放入waitling list, 所以無咩特別意義. 今年只收54個學生, 只會邀請相約的小朋友interview, 千幾二千人申請, 同中六合彩差不多. 無份都預左了
聽聞優先收St Paul Hospital既職員, 因為係同一機構.

引用:Quote:原帖由+susumi123+於+14-04-16+發表

原帖由 aralelo 於 14-04-16 發表
要更正的,聖保祿從來也不是一條龍或直升的,方間的甚麼幼兒、小學、中學攻略內列出的一條龍list中也從來沒 ...
想請問下你既子女係咩條件下被接見/取錄既呢?

chow319 發表於 14-4-16 12:12
不是,我朋友老公醫生,我護士,講師也reject
醫生都要出名或ST PAUL 做或掛單的才有用。最好係O係ST PAUL醫院員工就穩陣!

引用:Quote:原帖由+aralelo+於+14-04-16+發表要

原帖由 siushuk 於 14-04-16 發表
想請問下你既子女係咩條件下被接見/取錄既呢?
坦白説,雖然我也好想知,但真的沒有人會有勇氣去問古修女点解會選中自己女兒。

學校近年已有在申請資料內序述是跟政府以siblings行先的,而我只能告訴你,我家女兒是二月大B,獨女,父母只是普通打工仔,入讀前並非教徒,家住香港島。

引用:Quote:原帖由+siushuk+於+14-04-16+發表想

原帖由 aralelo 於 14-04-16 發表
坦白説,雖然我也好想知,但真的沒有人會有勇氣去問古修女点解會選中自己女兒。

學校近年已有在申請資料內 ...
Ur girl is very lucky to study in such good school.

回覆 aralelo 的帖子

妳囡囡現在讀那一級?由古修女面試?面試會考咩?

回覆:beaute 的帖子

我囡囡今年小一了,當年面見的是主任,但聽聞揀選入圍者是修女。我囡囡是N2插班的,面試内容不能在N1面試標準參考啊!

引用:Quote:chow319+發表於+14-4-16+12:12+不是

原帖由 yubaba 於 14-04-16 發表
醫生都要出名或ST PAUL 做或掛單的才有用。最好係O係ST PAUL醫院員工就穩陣!
掛單都得?

引用:係咪一定會收到EMAIL?我仲未收到,不過都

原帖由 Bonbonita 於 14-04-15 發表
係咪一定會收到EMAIL?我仲未收到,不過都應該係WAITING架LA, N無人士...
咁你收到email未呀?我仲未收到呀?頚都長埋呀!

回覆 超班BB 的帖子

Not yet, but I saw another thread in BK that we could check the result from online. I checked it and we weren't offered the interview, which I have expected.
You can try to check the website: http://113.28.43.21/application_edit

Good luck!

引用:回覆+超班BB+的帖子 Not+yet,+but+I+saw+a

原帖由 Bonbonita 於 14-04-17 發表
回覆 超班BB 的帖子

Not yet, but I saw another thread in BK that we could check the result from onli ...
我有check 㗎,但仍然係[處理中] 即係點呀

引用:4月B,+Catholic,+Waitling+List.好似所有申

原帖由 201204mami 於 14-04-16 發表
好似所有申請者都會放入waitling list, 所以無咩特別意義. 今年只收54個學 ...
下??係咩?!早知就早啲入去醫院做啦。。。

201204mami 發表於 14-4-16 17:16
好似所有申請者都會放入waitling list, 所以無咩特別意義. 今年只收54個學 ...

n1只有48個位

回覆 201204mami 的帖子

I think you are right. I was put in wait list as though I am also April BB and Catholic. The priority is given to those parents who are working for St Paul Organization. Nice to meet you. We are the same. Can you share which Kinder you gonna study?