用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 派左s位,註冊面試時會否強迫要求轉i位? ...
go

[學校] 派左s位,註冊面試時會否強迫要求轉i位?

聽講面試時如果學校覺得小朋友能力不用入s位,會即時要求再排i位,唔可以入讀s位,請問有冇家長可分享一下?如果今年不可以入讀,係咪即係要再等出年大派位先有學位?

回覆 Stone媽媽 的帖子

我唔知

不過我想問, 你覺得小朋友既能力高左????  所以怕會被轉去I位????

引用:聽講面試時如果學校覺得小朋友能力不用入s

回覆:派左s位,註冊面試時會否強迫要求轉i位?

如果真係不用入S,証明你小朋友有進步,難道你不想嗎

回覆 sandy1109 的帖子

我小朋友表面好似對人有回應,但其實理解唔到問題,例如問佢有冇去邊到,佢會答有冇,但唔係真係有或冇。 人地問好簡單既野,佢會答,但好多時個答案係唔岩既。唔認識我小朋友既人咪以為佢好似明人地問咩,但做家長既我地先真係了解到。所以我怕到時面試時,人地會似為我小朋友理解認知ok, 要佢轉i位,但我小朋友其實連有冇,大細都仲好唔穩,理解能力好弱

回覆:Stone媽媽 的帖子

無聽過,S位收到派位時,會約你同小朋友,見治療師,問下小朋友病歷,生活情況能力等等,介紹學校服務等等,係要收你小朋友的,唔可以叫你走。當然入讀左,學校有定期報告比家長知,如果覺得你小朋友進步左好多,都會建議你再做評估,出唔山主流,取決於家長的。

回覆 methy 的帖子

謝謝^^

s位唔會迫你轉,不過s位要轉出去的,都幾保守的,即係你個仔能力好ok啦,而且轉服務,係你有下一個服務才轉。

親子童讀樂

回覆:派左s位,註冊面試時會否強迫要求轉i位?

唔會,放心