用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中英文八十分以上都係band 3
樓主: kwongciu
go

中英文八十分以上都係band 3  

kwongciu 發表於 14-4-15 08:58
中英文八十分以上。數學唔合格四十六分。連band 2尾都無機會

其實就算中, 英, 數都 80分以上, 都係 BAND 2B, 2C 咋

中英數全部 85分, 都頂多 BAND 2A咋

所以咁成績 BAND 3 合理的

fionakong2008 發表於 14-4-15 15:04
自行時,有兩間英中、一間中中可面,仲有一間直資收,一吓子我們覺得機會來了,有希望,現在重山頂碌落山腳 ...,一切幻化輕煙,可恨!我們變回一無是處!

如果學校自行時收左你, 吾睇第三次成績吖  (根據我理解)

第三次成績係要嚟加埋第一, 二次成績, 總平均後, 排名中央攪珠用

如果面試好的話, 可能已收左呢, 只係要等七月才知道。 (直資就早啲知)

引用:聽你地咁講,+真係大開眼界.小兒學校平均8X

原帖由 chocolatebear 於 14-04-15 發表
聽你地咁講, 真係大開眼界.

小兒學校平均8X分, GRADE B 都仲係B1. 全級15X人. 考60-70都係B1. 我地唔係勁 ...
我當了也一樣,很平均成張成績表全部B,平均分只有80頭但屬b1,屬於弱校有1/3 b1生,但可能真係要很平均,如果中英9x, 數只有4x, 也可能跌至b2c, 還要看其他科目成績及在校名次,有些強校7x 平均分也是b3,但可能自行也被b2收了

引用:Quote:kwongciu+發表於+14-4-15+10:41+回覆

原帖由 smallmui 於 14-04-15 發表
唔公平, 我阿囝 中英數3科加起來平均都90+, 常都接近90, 美術 C=60分左右, 咁就拉底平均分, 都係要選B2 學 ...
當年我個囝中、英、數、常都是8x至9x不等,冇想到音樂得6x就排左去band2
一下子的確很難接受;但b3都有好學校,校風好最緊要。
但大家要記住,升中只是你們的第一步,六年後DSE又是要中、英、數及常識好才可入大學
大家要努力呀^:^

引用:Quote:原帖由+smallmui+於+14-04-15+發表唔

原帖由 Viman 於 14-04-16 發表
當年我個囝中、英、數、常都是8x至9x不等,冇想到音樂得6x就排左去band2
一下子的確很難接受;但b3 ...
唉!上到中學中英通識已經考到佢,現在目標只是合格

回覆 qkhui 的帖子

係啊, 阿女只是今次數學7x, 已經耍由B1改去B2.

回覆:wangc 的帖子

我仔仔也是,英數常90+,中文一向較弱,一船只有70/80+,其如音樂視藝B/C,結果呈二時巳跌至band 2, 我也無心再問排名,一心只選直資。其實真不明白為何我們的政府要將小朋友和學校分banding 。看到選校的壓力和複習程度,真是替其他家長及小朋友心痛。

snoopym 發表於 14-4-16 08:58
我仔仔也是,英數常90+,中文一向較弱,一船只有70/80+,其如音樂視藝B/C,結果呈二時巳跌至band 2, 我也無 ...
睇完你個情況,相信令公子間小學競爭一定非常激烈,間接亦覺得我個小朋友好好彩,英數常90+,中85左右,音樂視藝B,三次呈分後1X/11X,頂住有B1。

kbdpto 發表於 14-4-16 10:32
睇完你個情況,相信令公子間小學競爭一定非常激烈,間接亦覺得我個小朋友好好彩,英數常90+,中85左右,音 ...
做B1生真難不容易,每一科都要分top top 成績

係ka, 同埋都真係好睇上年同學的成績, 如果考分班試唔好, 會影響之後.
就好似我地今年, 老師話上年唔係考得幾好, 今年少佐好多位..
好慘, 平均分近90 都只可以去band 2... 都唔太敢博band 1c 中學...

唯有選一間有英文班的中中, 希望可以順利入到

我仔校在區今年band1學位吾夠,老師已建議b1cb2a的學生在本區放棄b1啦

chocolatebear 發表於 14-4-15 17:02
聽你地咁講, 真係大開眼界.

小兒學校平均8X分, GRADE B 都仲係B1. 全級15X人. 考60-70都係B1. 我地唔係勁 ...
其實我諗唔會咁極端, 因為弱區都有強校, 好似我小朋友係北區讀小學, 都成日有人話係弱區, 但事實, 而家中學裡面, 都有好幾個同學係靠自行入到沙田一線中學, 亦靠PS1分到去大家都認為較好嘅班, 所以, 唔好妄自菲薄, 弱區都有強校, 如果你小朋友學校 60-70都係B1, 已証明有接近46%係B1生, 而呢個比率都係要靠考PS1爭取回來的, 也不錯呀 !