用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果小朋友唔識普通話, 英文幾好, 你會揀英普班, 定cant ...
go

如果小朋友唔識普通話, 英文幾好, 你會揀英普班, 定cantonese

如果小朋友唔識普通話, 英文幾好, 你會揀英普班, 定cantonese英?

回覆:如果小朋友唔識普通話, 英文幾好, 你會揀英普班, 定cantonese

英普,唔識先要學!

但咁會唔會聽唔明?

引用:但咁會唔會聽唔明?

原帖由 joyfulmumum 於 14-04-15 發表
但咁會唔會聽唔明?
本身廣東語可以完全掌握未?如果英粤都掌握得好,我會選英普

回覆 sbux 的帖子

廣東語90%, 英文75%, 普通話0%
可唔可以講下點解? 因為普通話佢完全唔識, 驚佢聽唔明

回覆:joyfulmumum 的帖子

我女兒原校PN 升K1的,她廣東話和英文聽講也冇問題,但普通話就冇乜興趣,聽唔明,我女班主任話因英普只講普通話和英文,沒有廣東話的,擔心她因聽唔明而失去學習興趣和自信心,所以我們也沒有要求轉英普,因學校英粵班也有普通話上的。

兩面睇有人會覺得小朋友會好快識應,但也要睇小朋友性格。

小朋友嘅吸收能力好強,聽得多就會明又會講!我個女k1都一句普通話都唔識講,但k2去咗讀英普班,半年時間識聽識讀喇!叻過我添!

引用:回覆+sbux+的帖子 廣東語90%,+英文75%,+普

回覆 sbux 的帖子

我女start PN 時90% english 10%Cantonese 0% PTH.

After one year of trilingual class. She is now 100% cantonese 80% English 70% PTH.

Almost completely trilingual

引用:小朋友嘅吸收能力好強,聽得多就會明又會講

原帖由 jswc 於 14-04-15 發表
小朋友嘅吸收能力好強,聽得多就會明又會講!我個女k1都一句普通話都唔識講,但k2去咗讀英普班,半年時間識 ...
Exactly what I feel

回覆:如果小朋友唔識普通話, 英文幾好, 你會揀英普班, 定cantonese

我女K1開始英普,頭二個月發夢,第三個月開始明明地,K1已可講到少少。到K2,聽已好叻,佢當年班主任講野勁快仲要重口音,我老公都聽唔晒!K3可全普通話溝通,仲要口音好標準!

在家係差不多100%廣東話,間中用英普 check 下佢進度。

引用:回覆+sbux+的帖子廣東語90%,+英文75%,+普

回覆 sbux 的帖子

我聽校長分享,幼兒就算本身零普通話,一般半年左右就可以完全明白老師講什麼,講就因人而異,但都會好快Pick Up,最緊要大前題係母語先要完全掌握,唔怕Trilingual但三樣都半桶水就最大件事

回覆 littlecatmiko 的帖子

可唔可以講你小朋友讀邊間?

回覆 jswc 的帖子

想問下如果你同你小朋友講廣東話,佢會答 普通話定廣東話?

想問下讀英普班既小朋友 如果用廣東話問佢野, 佢會答 普通話定廣東話?

你用邊種語言問佢,佢自然會用番同一種語言答你架喇!廣東話、普通話、英文都係,佢哋自己會轉頻道的!

回覆 jswc 的帖子

我小朋友唔係呀, 我同佢講廣東話, 佢用英文答我, (唔知同我地係外國番黎有無關)