用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 覺唔覺好多老師都太過保守選校,唔知點解要咁? ...
go

覺唔覺好多老師都太過保守選校,唔知點解要咁?

覺唔覺好多老師都比較保守選校,唔知點解要咁?
(申報:自己有直資收了,但想放棄摶好D)

見同學家長想填選校進取點就話這樣好危險,

明明 Band 1 學生,第一第二位置填 Band 1 學校,但第三就要填補 Band 2 學校,

說這樣比較安全,隨時 Band 1 學生入Band 2 學校!why????

因為老師對遊戲規則不甚了了。

回覆:覺唔覺好多老師都太過保守選校,唔知點解要咁?

我都想知,我band 2,唔知可以揀幾多band 2學校? 學校叫我們第4選擇已填b3學校了

freeman108  你真係會填b3學校在第四位?  發表於 14-4-15 00:10

123smile 發表於 14-4-15 00:07
我都想知,我band 2,唔知可以揀幾多band 2學校? 學校叫我們第4選擇已填b3學校了

...
你真係會填b3學校在第四位?我自己就唔會啦!

回覆:freeman108 的帖子

我唔會,但頂多可以點填呢, 填哂d band2較差學校可以嗎?唉,現在才思考這糾結的問題,或許太臨急抱佛腳了

其實填表係家長, 老師可以 ADVISE , 家長照樣可以根據自己意願去填, 只要 自己 選擇 , 自己承擔後果 就行啦..

freeman108  agree  發表於 14-4-15 10:51

freeman108 發表於 14-4-14 23:40
見同學家長想填選校進取點就話這樣好危險,

明明 Band 1 學生,第一第二位置填 Band 1 學校,但第三就要填 ...
中學位有quota架,雖然你係B1,但同樣有好多B1生一同抽呢間目標學校時就要跟隨機編號而定先後,額滿即止。假如你隨機編號大後,a校已滿額你自然會跳入第二志願b校(假設呢間都係B1熱門校),但需知道呢個時候,有可能b校亦已額滿,因為有好多人可能已將b校放第一志願同時個隨機編號都先,咁你入唔到b校就跌入c校如此類推。

個問題係:派位並不是純粹排成績而分先後,同時加入隨機編號機制。B1頭同B1尾甚至邊緣人的機會是均等架。叫你填B2,因為大家都唔知你隨機編號有幾後,學校想整個止蝕位,確保你最差都有間B2A,好過一無所有。不過其實你唔中意行呢套,你有權自己決定點填唔洗理學校,總之務求自己將來唔好後悔就得

freeman108  agree  發表於 14-4-15 10:52
LUCKYO  好詳盡, 不過仍然好難唸, 聽老師話抑或搏呢? 煩擾中呀)))))  發表於 14-4-15 10:32
Johnnylaisma  agree~  發表於 14-4-15 08:38

我女仲搞笑啦,bank 1生,居然第6志願已經叫佢選bank 2尾bank 3頭既學校,你話今年D老師搞乜丫?
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

小巫女女 發表於 14-4-15 01:40
我女仲搞笑啦,bank 1生,居然第6志願已經叫佢選bank 2尾bank 3頭既學校,你話今年D老師搞乜丫?:badfeel ...
會唔會關減少學額的事?

引用:Quote:freeman108+發表於+14-4-14+23:40+見

原帖由 VKwan 於 14-04-15 發表
中學位有quota架,雖然你係B1,但同樣有好多B1生一同抽呢間目標學校時就要跟隨機編號而定先後,額滿即止。 ...
但學校是沒有分Banding?

如果是Band 1 學生,是按隨機號碼先後選校。我懷疑樓主孩子是邊緣人,老師才這樣建議!

freeman108  自己是邊緣人,但同學仔不是  發表於 14-4-15 10:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:覺唔覺好多老師都太過保守選校,唔知點解要咁?

引用:Quote:小巫女女+發表於+14-4-15+01:40+我女

引用:Quote:freeman108+發表於+14-4-14+23:40+見

原帖由 VKwan 於 14-04-15 發表
中學位有quota架,雖然你係B1,但同樣有好多B1生一同抽呢間目標學校時就要跟隨機編號而定先後,額滿即止。 ...
統一派位唔存在止蝕問題,因為band1生派先,派晒band1生嘅學校就叫band1校,就算我將間band2放第30,都唔會爭輸,band2生抽獎入到嘅band2校,band1生唔會入唔到,band2生要等band1生抽完抽剩先開始揀,唔係一齊揀。都唔知啲小學校長老師幾時先明!

木子  起碼我明咗, KHMAMA, 好正!!  發表於 14-4-15 12:04
Super-Man  我彩我尋晚刨左你篇攻略, 完全明白遊戲規則  發表於 14-4-15 11:05
LUCKYO    發表於 14-4-15 10:40
heiB  我想係佢哋要計有多少人入頭三志願,要比家長睇  發表於 14-4-15 09:13

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+14-04-15+發表中學

原帖由 khmama 於 14-04-15 發表
統一派位唔存在止蝕問題,因為band1生派先,派晒band1生嘅學校就叫band1校,就算我將間band2放第30,都唔會 ...
所以只有錯 Band 才會出事?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實學生就很清楚分為 band 1, band 2, band 3,但學校很少是全band 1 / band 2 / band 3 的。除了極少數學校外,很多時話是band 1學校的,會收大部份band 1,少部份band 2,平均1點幾分。

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+14-04-15+發表中學

原帖由 khmama 於 14-04-15 發表
統一派位唔存在止蝕問題,因為band1生派先,派晒band1生嘅學校就叫band1校,就算我將間band2放第30,都唔會 ...
一句講晒,最好百份百学生派入三甲

文仔媽  講得好!學校只追求首三志願的數字,對學生過分保守!  發表於 14-4-15 21:24
LUCKYO    發表於 14-4-15 10:42