用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 覺唔覺好多老師都太過保守選校,唔知點解要咁? ...
樓主: freeman108
go

覺唔覺好多老師都太過保守選校,唔知點解要咁? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+14-04-15+發表中學

原帖由 khmama 於 14-04-15 發表
統一派位唔存在止蝕問題,因為band1生派先,派晒band1生嘅學校就叫band1校,就算我將間band2放第30,都唔會 ...
小學老師校長唔係唔明派位制度,不過他們以首三志願比率行先,有時好佩服他們說服家長的能力,我當年b1c 仲懷疑是邊緣人學校叫我揀兩間b1已經覺得好博,但考第一都要這樣揀,阿仔仲話他最叻無比老師大改,只是執左4-30次序,有d要老師同家長傾計,結果全級前几名有兩個派得唔好,難為佢地仲同家長宣佈

freeman108  學校最重要頭三志願  發表於 14-4-15 11:03
heiB  不過他們以首三志願比率行先-呢句好真  發表於 14-4-15 09:15

回覆 安格斯媽媽 的帖子

可唔可以透露, 你的小朋友當年派到第幾個志願?  當年你第幾個志願開始填中中?

安格斯媽媽 發表於 14-4-15 08:58
小學老師校長唔係唔明派位制度,不過他們以首三志願比率行先,有時好佩服他們說服家長的能力,我當年b1c 仲 ...
根本都係學校要玩數字遊戲, 小學就話學校派首三志願高百份比有幾高, 中學就話33222, 入三大/八大百份比有幾高, 大學就話畢業生就業率, 平均月薪有幾高.....
唉, 乜教育係要咁既咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KT0603 發表於 14-4-15 07:29

他區有30間學校,band1都有9間。本區揀他區得2個位,填又死唔填仲死。

呢d就係執雞位,填左唔會死;唔填亦唔會死。。。而且話唔定仲有B2生會多謝你!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+14-04-15+發表中學

原帖由 khmama 於 14-04-15 發表
統一派位唔存在止蝕問題,因為band1生派先,派晒band1生嘅學校就叫band1校,就算我將間band2放第30,都唔會 ...
咁如果80個位,但有100人,始終有人突出來架啦,問題係自己個number係咩位置。位比人更多就當然冇問題啦。但如果人比位多,我估因為B1生比B2生先派的原則下,可能老師的策略是快趣情願入一間好D的B2A好過唔知派去邊。如果我冇理錯誤,依據我聽教師朋友的解釋應該是這樣。

回覆 VKwan 的帖子

我諗Khmama的意思是, 因為係Band 1生先抽, 所以Band 1生應要盡量填晒所有Band 1學校, 因為唔需要擔心個隨機號碼唔好會俾Band 2或者Band 3學生因為填表填得好而擺咗你個學位, 因為只有Band 1學生搶到你既位

所以Band 1生唯一要小心係排Band 1學校次序..... 排得唔好, 真係會一間都抽唔到都唔出奇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:littlemrs 的帖子

我好好彩龍年借他區位多入了第一志願,首三全是他區,第三志願是中中,其實小學一直出區讀書現在回歸所住地區姐,校網好也幫助很大

hkpapa852 發表於 14-4-15 10:37

我諗Khmama的意思是, 因為係Band 1生先抽, 所以Band 1生應要盡量填晒所有Band 1學校,  ...

以我的理解, 如果該區英中學位足夠比band 1學生, 只要先填晒所有英中, 無論隨機號碼幾大, 都應該抽到英中, 但先決條件是有足夠英中學位作分配, 否則, 有機會去左band 2.

hkpapa852 發表於 14-4-15 10:37

我諗Khmama的意思是, 因為係Band 1生先抽, 所以Band 1生應要盡量填晒所有Band 1學校,  ...
我知B1生優先抽,但如果B1位唔可以完全滿足所有B1生始終有人突出來,保守的人會利用B1生優先抽的優勢搵間好的B2A做保險亦無可厚非。不過決定權在家長手,如果自己有信心咪跟心意而行,洗咩理學校講咩!

覺得若不同意老師的建議,千期唔好跟,冇謂將來自己後悔,或者自己好運呢,如果唔好彩,死在自己手都心甘命抵,但如果個心又唔中意但又跟老師果套,到時會好唔甘心。

Johnnylaisma  同意  發表於 14-4-19 23:01

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-4-15+10:37+回

原帖由 Horsebbj 於 14-04-15 發表
以我的理解, 如果該區英中學位足夠比band 1學生, 只要先填晒所有英中, 無論隨機號碼幾大, 都應該抽到英中, ...
我就係油尖區, 明知 band1 位足夠, 所以全部只填晒所有band1 學校, 不過我女因為係確保band1生 先夠膽咁填

Horsebbj 發表於 14-4-15 10:45
以我的理解, 如果該區英中學位足夠比band 1學生, 只要先填晒所有英中, 無論隨機號碼幾大, 都應該抽到英中, ...
我理解都係咁。但呢度有些家長好奇怪,係咪都話學校陰謀論先,我唔排除有些學校可能真係好衰,但會唔會其實另有原因?例如B1位唔夠、個學生本身是邊緣人,有可能錯估形勢、又甚至學校自己知自己事,全級第一果個都只是區內B1尾……etc?

kitbebe  全級第一多數入左SPCC啦  發表於 14-4-15 11:20

88muimui 發表於 14-4-15 10:52
我就係油尖區, 明知 band1 位足夠, 所以全部只填晒所有band1 學校, 不過我女因為係確保band1生 先夠膽咁 ...

你呢度已說明有兩個先決條件:區內B1位充足,個女好肯定穩坐B1生位,所以你有根據去做呢個動作

AMANDAVID  仲有,要留意男、女仔就算同一區,區內男女校學位有好大分別,策略都有不同。  發表於 14-4-15 14:31
AMANDAVID  仲有,要留意男、女仔就算同一區,區內男女校學位有好大分別,策略都有不同。  發表於 14-4-15 14:30
AMANDAVID  仲有,要留意男、女仔就算同一區,區內男女校學位有好大分別,策略都有不同。  發表於 14-4-15 14:30
AMANDAVID  仲有,要留意男、女仔就算同一區,區內男女校學位有好大分別,策略都有不同。  發表於 14-4-15 14:29
AMANDAVID  同意,兩個條件都好重要。如果位不足,或邊緣人,老師的建議未嘗係𣎴合理。  發表於 14-4-15 14:24

ANChan59 發表於 14-4-15 02:26
但學校是沒有分Banding?

如果是Band 1 學生,是按隨機號碼先後選校。我懷疑樓主孩子是邊緣人,老師才這樣 ...
同學仔是 Band 1 學生,老師建議第一第二位置填 Band 1 學校,但第三就要填補 Band 2 學校

(自己是1尾2頭學生)

個人只覺得學校著重要頭三志願,以至保學校聲譽

回覆 小巫女女 的帖子

我的情況一檥,第五間就要我地簡BAND 2中,不明白

freeman108  個人只覺得學校著重要頭三志願,以至保學校聲譽  發表於 14-4-15 11:45
gorgeous_1988  小學要保招牌, 緊係想家長保守啦  發表於 14-4-15 11:40

回覆 khmama 的帖子

咁band1尾的學生呢?  系咪都應該寫哂band1學校, 先寫band2?  

回覆 littlemrs 的帖子

派位組別只有3批, 沒有頭中尾之分, 只有Band 1, Band 2和Band 3

就危險就係所謂B1尾B2頭, B2尾B3頭呢2批, 因為如果真係入咗低組別個批, 如果你填得進就係大件事了

kitbebe  全級第一多數入左SPCC啦  發表於 13 分鐘前
都要睇邊間小學、同個細路本身能力既,唔好忘記個面試都好甘架,我總唔信求其一間雞校的第一名都入到spcc

saiwanho  chicken school, hahahaha.......  發表於 14-4-15 14:24

黃金屋 發表於 14-4-15 11:07
回覆 小巫女女 的帖子

我的情況一檥,第五間就要我地簡BAND 2中,不明白 ...
咁你會跟隨老師意見嗎?

回覆:覺唔覺好多老師都太過保守選校,唔知點解要咁?

B1位唔夠分時,要唔要將B2A放在第五甚至第三志願呢?其實係視乎缺位情況有幾嚴重,如果間B2A未派晒所有B1生已冇位,當然有可能有B1生連呢間B2A都入唔到!不過,呢間學校仲應唔應該叫B2A呢?明明係B1喇,仲要係第六甚至第四志願已經被B1生掃清!否則使乜放第五或第三志願呢!

我唔敢保證無上便嘅情況,尤其是少位嘅B2A,但在2x志願放多一兩間B2A,就唔驚去到太遠,同時有大把位執雞B1學校喇!

‹ 上一主題|下一主題