用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科:中史,地理,生物/經濟/企管 ...
go

中四選科:中史,地理,生物/經濟/企管

代友問:朋友女數理成績麻麻,諗住揀中史,地理做膽,生物/經濟/企管三科選舉,想問咁嘅組合,將來大學聯招是否很難選科?

假設第三科唔係生物 , 係, 咁樣會同大多數文科生一樣 , 面對一條最窄既升學路

如果選修生物 , 的確會因為可以入讀部份理科/醫護學位而拉闊升學前境 , 但係一位不喜數理既小姐或者對呢類學位興趣缺缺...

高中三年選修七科其實都幾吃力 , 或者暫時就只以佢既興趣同能力選科 , 比佢盡力發揮可能更好

回覆:中四選科:中史,地理,生物/經濟/企管

記住重點唔係有幾多選擇 而係考得好的可能性

王家爸爸    發表於 14-4-24 16:21
vincher  agree,除非有2科能力相若,同样喜歡,才唸宽的出路吧!  發表於 14-4-20 16:12

lex 發表於 14-4-15 00:06
假設第三科唔係生物 , 係, 咁樣會同大多數文科生一樣 , 面對一條最窄既升學路

如果選修生物 , 的確會因為 ...
多謝你嘅寶貴意見!會將意見轉告,其實朋友都好想個女揀生物,但係個女覺得handle唔到,所以,你講得好有道理,由得佢根據佢嘅興趣同能力選科,係最可行嘅辦法。

dubbies 發表於 14-4-15 01:15
記住重點唔係有幾多選擇 而係考得好的可能性
呢個都係重要嘅考慮因素。謝謝你的意見,會將意見轉告。

但係呢(我唔知會唔會太遲,,)
我有好多同學同時有讀生物同企概
我本人讀企概姐,,
佢地都話生物好多野要記,而且考出黎既成績冇咁好,,
但係企概反而好容易攞高分(就算數碳唔叻都好);;我係讀會計為主既
我唔清楚你個朋友個女間學校邊樣好d,,
我認為跟學校比較好戈樣好d,
同埋佢個人興趣都好重要,唔係會好辛苦=]]

我都有同女講讀文科出路窄,但佢話夾硬讀d佢無能力又無兴趣既“有前途”科,考到一鑊泡禁,出路亦唔会濶得去边。我由得佢自己揀。睇下入大学想修边科要中学有边个選修科囉。

港大護理學,文科都可以報。至於醫學,就主要睇化學,而不是生物。

引用:港大護理學,文科都可以報。至於醫學,就主

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-04-21 發表
港大護理學,文科都可以報。至於醫學,就主要睇化學,而不是生物。
Nursing 是否要生物?

October.  HKU今年開始不需要生物, 講到明文科生都可以報讀, 我覺得係搶高分文科生.  發表於 14-4-21 21:42
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-4-21 19:45
Nursing 是否要生物?
港大沒有指定科目,有志做護理就得。

會有Biology Enrichment Program 幫文科的學生。

ChiChiPaPa 發表於 14-4-21 20:07
港大沒有指定科目,有志做護理就得。
弦外之音,收不到目標學生!
Nursing 收生成績近年不低,不太明白。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:中四選科:中史,地理,生物/經濟/企管

nursing就業長期ok 所以好多尋求穩定專業工作的畢業生搶報

極厭惡性行業,需要極大愛心,唔係夠分就可以了。

王家爸爸    發表於 14-4-24 16:07

極厭惡性行業,需要極大愛心,唔係夠分就可以了。

依家好啲,有H師奶幫手。遲啲,連H師奶都冇人做才大劑。

王家爸爸  H師奶是誰?  發表於 14-4-24 16:38

ha8mo 發表於 14-4-22 16:03
我唔覺得Bio同Geog有好大分別
其實覺得自己handle到Geog的話,都應該可以handle到Bio既
反為覺得如真的搞 ...
到大學,Econ 都好梗!

ANChan59 發表於 14-4-23 10:00
到大學,Econ 都好梗!
如果概念清晰,其實經濟學並不難。但因為涉及一些比較抽象的概念,所以一個好的啟蒙老師是很重要的。

ha8mo 發表於 14-4-22 16:03
我唔覺得Bio同Geog有好大分別
其實覺得自己handle到Geog的話,都應該可以handle到Bio既
反為覺得如真的搞 ...
睇返考評局的 Sample Paper,個人覺得,Bio 同 Geog 的差異,其實都好大。
似乎 Econ 同 Geog 似過 Bio 同 Geog。

By the way,689是不是質數。

dis398  689是不是質數? ask 梁振英  發表於 14-4-24 16:31

To: dis398, 我的意思是數學上 (13x53=689),而不是政治上。