用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 收到I位編配通知
go

收到I位編配通知

去年8月開始排,家住馬鞍山,為了讓近3歲的兒子快點接受多點訓練,第3志願選了油麻地區,現被編配了香港青年協會青樂幼稚園(油麻地)。心情予盾,地點有些不方便,不知它有否校車到由馬鞍山開出,不知它好不好,網上沒有它的評論,又要放棄香港中文大學校友會聯會張煊昌幼稚園。老公現在收到通知才想不接受,但不接受等於退出輪候,可以重新排?哪能再等?有人可分享嗎?

大家也該收到通知吧,點解沒人上來分享?

引用:去年8月開始排,家住馬鞍山,為了讓近3歲的

原帖由 ccyu 於 14-04-14 發表
去年8月開始排,家住馬鞍山,為了讓近3歲的兒子快點接受多點訓練,第3志願選了油麻地區,現被編配了香港青 ...
你有冇排e位?如果你有排,你可以放棄 i 位等e 位囉。張煜昌咁好唔讀好浪費,個人意見。油麻地真係遠左d.

I also feel a bit disappointed about the arrangement. But no choice because I didn't queue for Early training service. If you problem is only location, no worry, more 辛苦 to go to school, most important is the right training for kids

没有校車,也不知可同時排E位

有人知多久编配一次嗎?

回覆:收到I位編配通知

有冇得同時排E&I 位,係咪取決於個醫生點評估? 因為我都只可以㨂I 或 E位。 冇得揀定兩邊一齊排喎

回覆:收到I位編配通知

要從新排過

我首選馬鞍山,次選沙田,最后選油麻地區。如果不是跨區選,真不知道能否今年入讀?再排過,会否要等兩年,亚仔都升小学?每日20分鐘訓练只能説好過没有,我覺得還是要自已在外面繼續上堂。

亜仔而家星期一及二早上各上兩個半小時協康的基礎訓練,星期四上一小時語言訓練。返下午N班

如果返兼收位,甘滅少返語言訓练,只請兩日假,如果要請三日假,甘不如放棄去油麻地甘遠,保留返間好的下午班主流幼稚園,在外面一周上三堂,請一天假。

兼收位有用嗎?輪候了一年,只得一次機會,放棄可惜嗎?

引用:有冇得同時排E&I+位,係咪取決於個醫生點評

原帖由 pandafood 於 14-04-15 發表
有冇得同時排E&I 位,係咪取決於個醫生點評估? 因為我都只可以㨂I 或 E位。 冇得揀定兩邊一齊排喎:surpris ...
我果位醫生有同我傾不如排埋e 位啦之類,有分析過下我排左s 加e..

引用:兼收位有用嗎?輪候了一年,只得一次機會,

原帖由 ccyu 於 14-04-16 發表
兼收位有用嗎?輪候了一年,只得一次機會,放棄可惜嗎?
其實你而家早上返協康密集仲好過去上 i 位。i 位支援比較少(個人認為), 當然如果小朋友能力尚好當幼稚園讀都無妨。我本身都係住mos , 去過油麻地step 上堂。大人小朋友都好累。

回覆:ccyu 的帖子

你會唔會同社工傾下可唔可以轉e 位?用呢個舊number 排?e 位仲好,你繼續返張煜昌,另外有位時返e 位。

回覆 ccyu 的帖子

記得我2年前選I位時,係選學校而吾係選區。

咁.....點解你吾選3間馬鞍山或沙田區嘅幼稚園呢?  是否I位亦可以選區大包圍呢?

我是沙田区,怎么还没有收到信?CAC医生说我仔五岁,应该好大机会,我还一直觉得肯定能派到。会不会各区不同呢?

引用:我是沙田区,怎么还没有收到信?CAC医生说

引用:我是沙田区,怎么还没有收到信?CAC医生说

原帖由 ttrrmm 於 14-04-16 發表
我是沙田区,怎么还没有收到信?CAC医生说我仔五岁,应该好大机会,我还一直觉得肯定能派到。会不会各区不 ...
快些打去問社工!

是呀,好担心。