用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城Band1女生點選擇?求教
樓主: mownwan
go

九龍城Band1女生點選擇?求教 [複製鏈接]

早4,5年前,識人WFN放第4都入到,主要是搬校問題,依家就唔知。另當年迦密放第二都入到,依家應該唔得。

如果三寶中選一間放第二,似乎只得旅港有機會,起碼以上年來說是OK的。當然,如果確定band 1, 旅港放第一應該好穩,除非今年多好多band 1同學揀旅港,則作別論。情況有D似迦密,自從出牛津生之後升呢,多好多人心儀,唔放第一唔駛諗。另外,留意旅港是多一班的,位多D。  

我不是執著,我只是我覺得事件,有懷疑及不合邏輯,所以提出論點討論,至於對與錯就留代歴史去見証反正永遠都是一個迷。悶悶地過下招姐!

回覆:opclk 的帖子

又唔係wo,識人早幾年是第二志願入的,不過第五入就真係舊年響度睇到的。

回覆:opclk 的帖子

都係實力+幸運的結果,個number好好。

王家爸爸    發表於 14-4-25 10:20

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-4-24+01:06+編輯

原帖由 奥脫福 於 14-04-24 發表

爬番舊文,去年第五派到旅港的個案都仲有疑點,因為去年有同 ...
關於第一個case,第五志願入旅港亦有可能,因為抽獎冇人會知有幾多人爭,執到雞亦未可知,不過奇怪培正放第一居然唔入,真係估佢唔到。 第二個case似係band2,除非揾到人band1以第三志願入丘佐榮先可証實。我已經整理咗資料喺表六比家長參考,data太少比較難証實真確性,希望家長唔會提供假料啦。

jeffzhang  Can't agree more.  發表於 14-4-25 09:20

khmama 發表於 14-4-25 08:48

data太少比較難証實真確性,希望家長唔會提供假料啦。

去年有一位觀塘區的B1同學派乙四可立,但我認為無可能囉,因為佢乙三有
銀禧,但我仔係以乙七的身份派到銀禧。。。

opclk  agree x 2 耳聽三分假 眼看未為真  發表於 14-4-25 13:05
HappyEE  咁你個囝是否都是觀塘網?
又或者同學仔轉左網?  發表於 14-4-25 10:17
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

HappyEE  咁你個囝是否都是觀塘網?
又或者同學仔轉左網?
  發表於 7 分鐘前

正是大家都是觀塘網,我才有此疑問。

王家爸爸    發表於 14-4-25 10:30

奥脫福 發表於 14-4-25 10:10
去年有一位觀塘區的B1同學派乙四可立,但我認為無可能囉,因為佢乙三有
銀禧,但我仔係以乙七的身份派到 ...
有趣,乙三派不到銀禧,但乙七派到,請向你是否介意分享乙部的選擇,給大家研究?

另外,會不會他是甲部入?

王家爸爸 發表於 14-4-25 10:29

有趣,乙三派不到銀禧,但乙七派到,請向你是否介意分享乙部的選擇,給大家研究?

另外,會不會他是甲部入 ...

我的排位:
自行:1) 九華,2) 聖言  (兩間都有 IN )

甲部:1) 九華,2) 聖言   

乙部:1) 聖言,2) 觀瑪。。。 7) 銀禧   

派到:銀禧

該同學的排位:

自行: 順天.   2.蒙民偉

甲部 :  1.迦密 . 2.黃笏南  3.蒙民偉

乙部 :  1.官中 (有聯繫)  2. 蒙民偉  3.銀禧  4.可立

小學地區:觀塘

小朋友banding: Band 1尾

派入學校: 可立

詳見:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2620797&extra=page%3D56&page=5

elbar  有可能 係 BAND 2   發表於 14-4-25 10:42

回覆 奥脫福 的帖子

會唔會同學仔不是BAND1學生?

王家爸爸    同意你的看法  發表於 14-4-25 11:09

引用:Quote:khmama+發表於+14-4-25+08:48+data太

原帖由 奥脫福 於 14-04-25 發表
銀禧,但我仔係以乙七的身份派到 ...
所以表入面呢位同學我列為band2.

王家爸爸  隨機數字較小的B2生。  發表於 14-4-25 11:10

見到就頭暈

我個人覺得,真係有媽媽不想說比其他媽媽選了什麼學校,就算同人講都係假!所以滙報出來的媽媽,最好係自己,唔好話朋友個仔,姨媽個女,同學個朋友……所給的資料。源頭末清很難討論,得出的答案很大扁差。

ohnono 發表於 14-4-24 01:58
旅港自行有第二次面試可以代表甚麼?是代表band 1嗎?
會唔會有d誤會?
唔好意思, 點解升中派位咁複雜, 睇極都唔明.....

係唔係:
1. 其實自己唔係好確定自己的banding, 係靠估而已
2. Banding係唔係只for大抽奬
3. 你所講的九龍城區好多band 2同學係全港band 1, 咁係唔係報自行時, 中學會睇你間學校同小朋友"自己"成績及profile, 面試決定收唔收
4. 雖然上年師兄/姐考衰咗個TSA累街坊, 令今年band1 %低咗, 但如果有實力, 都可以响自行考到好學校。
5. 自行衰咗先會輪到大抽奬, 咁自行報一間good, 一間穩陣, 咁咪唔駛大抽奬

請問我既理解正唔正確。

引用:Quote:ohnono+發表於+14-4-24+01:58+旅港自

原帖由 little_yolky 於 14-04-25 發表
唔好意思, 點解升中派位咁複雜, 睇極都唔明.....

係唔係:
1。正常情況下都估到的,估錯只會係兩個組別之間的邊緣同學。因老師要在有限資料下來決定那些是邊緣同學,有機會出錯。另外,有一種情形是老師會刻意估錯和估高少少,鼓勵band 2同學可摶到入band 1,將派band 1學校數量推高。

2。banding的主要用途只係用於大抽獎,教局唔會公開各同學的banding。但今天已比我們用來計算同學和學校的水平和準則,方便自行時、直資和大抽獎的選校,有所依據。教局唔鼓勵學校咁做,只要求學校提供選校協助, 老師都係本著良心幫同學推算的。

3。九龍城多本區band 2全港band1是可從自行和直資表現反映出來。好學校會幫同學得到較前的全港排名,加上校內成績、課外活動成就和面試表現,就構成收生的基本標準。

4。機會總會有,但會吃力和困難。因為制度係學校程度會反映在同學的全港排名次第之上。或考慮有全in的學校,盡量爭取面試表現。不過呢d PreS1試已盡量做到好平均,唔會因一些同學而有好大變化,反而同學自己的成績要盡量考好就真。

5。理論上是對的。但有時你覺得穩陣,又偏偏遇上一山還有一山高。總言之個遊戲係大家鬥競爭力。

:verycold: :verycold: :verycold:

剛收到以下九龍城區一官小發給小六生的乙部初稿第一志願統計。 雖衹見樹林, 不是森林, 亦或多或少會影響到我最後排位的決定。

華英 12
伊中 19
迦密 13
丘中   7
旅港  16
銀禧    2
陳瑞祺 7
黃笏南 10
何官   15

jeffzhang  難怪有幾年有超過10個以上入QE, 福馬上年乙部都未必有10個報QE.....  發表於 14-4-28 09:43
smallAD  紅馬?  發表於 14-4-28 02:35

jemm 發表於 14-4-25 22:42
剛收到以下九龍城區一官小發給小六生的乙部初稿第一志願統計。 雖衹見樹林, 不是森林, 亦或多或少會影響到 ...
有冇九真、培道、胡兆熾的數字?我都想睇下。先謝!
:verycold: :verycold: :verycold:

傳統上, 它衹公佈 最多人揀Band 1的學校和何官的數字。
‹ 上一主題|下一主題